Google Pixel-telefoons beschermen je vanaf maart tegen oplichters

Zowel Proximus als Telenet bieden inmiddels bescherming tegen phishing via sms-berichten, oftewel smishing. Vlak na de lancering in 2023 lieten de providers weten gezamenlijk miljoenen malafide berichten te hebben tegengehouden. Toch kan het gebeuren dat een gevaarlijk sms-bericht (of telefoongesprek) alsnog op je toestel binnenkomt. Googles nieuwe AI-scamdetectie voor Pixel-telefoons zorgt voor een extra beveiligingslaag tegen dergelijke aanvallen.
Bescherming tegen oplichters
De scamdetectie die Google verwerkt in de Berichten- en Telefoon-apps op Pixel-telefoons kan “gesprekspatronen herkennen die vaak worden geassocieerd met oplichters”, meldt de zoekgigant. Je wordt op de hoogte gebracht van mogelijk frauduleuze gesprekken door een korte pieptoon nadat je hebt opgenomen. Vervolgens hoor je elke paar minuten dezelfde pieptoon, wat aangeeft dat de AI het gesprek actief monitort.
Zodra de AI detecteert dat je mogelijk een oplichter aan de lijn hebt, toont de Telefoon-app je een melding op het scherm. Van daaruit kan je het gesprek onmiddellijk beëindigen of aangeven dat het “geen oplichting” betreft. In dat laatste geval stopt de AI met het analyseren van het gesprek.
Wat betreft malafide sms-berichten, zegt Google deze automatisch naar de map ‘Spam en geblokkeerd’ te verplaatsen. Het is niet geheel duidelijk of je daar ook meldingen van ontvangt. In ieder geval moet je de Pixel-bescherming tegen oplichters zelf inschakelen in zowel de Berichten- als Telefoon-app. Beide functies worden vanaf komende maand breed uitgerold naar Pixel-telefoons, mits ze ondersteuning bieden voor Gemini Nano, Googles ‘lokale’ AI-model.
Lokaal AI-model op Pixel
Google benadrukt dat nog alle gegevens namelijk “lokaal worden verwerkt”. Hiervoor maakt het gebruik van het Gemini Nano-model, dat sinds de Pixel 8-serie diverse AI-functies aandrijft zonder te hoeven vertrouwen op servers in de cloud. De zoekreus belooft verder dat gesprekken en berichten niet worden opgeslagen.
Dat Google bescherming biedt tegen frauduleuze telefoontjes en sms-berichten is een welkome toevoeging, maar betekent niet dat je zelf achterover kan leunen. Het blijft essentieel dat je geen persoonlijke gegevens zoals pincodes en andere inloggegevens deelt als iemand je belt, zelfs als de gesprekspartner betrouwbaar overkomt. Klik daarnaast niet zomaar op links in sms-berichten – banken en overheden sturen (meestal) geen links via sms.
Wil je toch controleren of er een bericht voor je klaarstaat? Bezoek dan rechtstreeks de website van je bank of de overheid. Je kan daarnaast altijd een vertrouwd telefoonnummer bellen bij vragen.