Nieuws

Steeds meer ongevallen met e-steps, artsen vragen strengere regels

e-step accident
© iStock - EyeEm Mobile GmbH
Het aantal ongevallen met e-steps neemt toe, wat op zich niet onlogisch is aangezien e-steps steeds populairder worden. De toename van het aantal ongelukken is echter zorgwekkend en dus vragen artsen de overheid om maatregelen te treffen.

Het is het Antwerpse Ziekenhuis Aan de Stroom dat aan de alarmbel trekt. Daar krijgen ze tegenwoordig elke dag gemiddeld 3 slachtoffers van ongevallen met e-steps over de vloer, goed voor 1.600 patiënten in het afgelopen anderhalf jaar. Hoewel het lang niet altijd om ernstige letsels gaat, zou veel leed volgens spoedartsen wel vermeden kunnen worden. Zij vragen dan ook om strengere regels.

Huidige regelgeving voor e-steps

Natuurlijk bestaat er momenteel al regelgeving voor e-steps. Zo mag de maximaal mogelijke snelheid niet hoger liggen dan 25 kilometer per uur en zijn ze verboden voor personen jonger dan 16 jaar.

Verder worden gebruikers van e-steps gelijkgesteld aan fietsers. Dat betekent dus dat ze op het fietspad moeten rijden en niet op het voetpad. Is er geen fietspad, dan moeten ze net als fietsers op de rijbaan rijden. Verder betekent dit ook dat voor gebruikers van een e-step, net als voor fietsers, een helm niet verplicht is.

Van kneuzingen en breuken tot hoofdletsels

Zoals gezegd leveren ongelukken met e-steps vaak geen al te grote verwondingen op, maar regelmatig wel voldoende zwaar om een bezoekje aan spoed te motiveren. Het gaat vaak om kneuzingen en breuken aan handen, armen, voeten en benen, zaken waar je doorgaans goed van herstelt. Hoofdverwondingen echter kunnen grotere gevolgen hebben. Het afgelopen anderhalf jaar hebben zo 6 patiënten een blijvend letsel overgehouden aan hun ongeval met een e-step. Eén patiënt is helaas ook overleden.

In totaal gaat het dus om gemiddeld 3 slachtoffers per dag, en dat is dan nog alleen voor het Ziekenhuis Aan de Stroom. Toegegeven: de kans is reëel dat andere ziekenhuizen minder slachtoffers van ongevallen met e-steps over de vloer krijgen, simpelweg omdat er in Antwerpen nu eenmaal veel e-steps rondrijden, maar dat neemt niet weg dat er wel degelijk veel ongevallen mee gebeuren. De cijfers van het ziekenhuis liggen ook hoger dan die van de politie, wat niet onlogisch is aangezien bij de meeste ongevallen geen andere weggebruiker, zoals een auto, betrokken is. Vaak komen slachtoffers ten val door tramsporen, putten of stoepranden, zaken waar de kleine wielen van een e-step gevoelig voor zijn. Ook overdreven snelheid speelt vermoedelijk een rol.

Nieuwe regelgeving voor e-steps?

Spoedartsen zien het aantal slachtoffers van ongevallen met e-steps dus toenemen en verwachten dat het aantal nog verder zal stijgen naarmate e-steps populairder worden. Men vraagt de overheid dan ook om strengere regels.

Concreet roepen de artsen op om de maximumsnelheid van e-steps te beperken tot 20 kilometer per uur. Daarnaast wil men ook een duidelijk grens op het vermogen. Tot slot wordt ook aangedrongen op het invoeren van een helmplicht. Die helmplicht wordt trouwens ook al lang gevraagd voor fietsers, simpelweg omdat het een erg efficiënte manier is om ernstige hoofdletsels te vermijden. Desondanks is zo’n helmplicht nog steeds niet ingevoerd, ondanks het feit dat het levens kan redden. Tegenstanders menen vooral dat een helm onpraktisch is, het gevoel van vrijheid beknot en het systeem van deelsteps ondermijnt.

Uitgelicht artikel segway gt3 e Segway GT3 E review: e-step op steroïden
e-stepontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Geniet van ultrasnel 5G met Proximus

Geniet van ultrasnel 5G met Proximus

👉 Profiteer nu van exclusieve webpromo’s