Partnerinfo

[Partnerinfo] Het verschil tussen AR, MR en VR en de meerwaarde van de Hololens

Augmented Reality (AR) of Mixed Reality (MR) is een mengeling van de reële en virtuele wereld. In tegenstelling tot Virtual Reality, waarbij u met een bril ondergedompeld wordt in een virtuele wereld, worden met een AR-bril of –toestel 3D-animaties of ‘hologrammen’ geprojecteerd in de reële wereld.

 

Met AR tracht men in feite de kloof tussen de digitale en de analoge wereld deels te overbruggen, o.a. door het mogelijk te maken digitale 3D-modellen in de reële ruimte af te beelden. U ziet m.a.w. de animaties in uw gezichtsveld verschijnen, in uw reële omgeving. Die animaties of hologrammen kunnen alles zijn: van een menselijk lichaam tot het schaalmodel van een appartementsblok die nog gebouwd moet worden. Als u een AR-bril op hebt, voelt het aan alsof u de objecten kan aanraken én u er door kan lopen zonder dat de objecten zich verplaatsen.

 

Verschillende technologiebedrijven experimenteren met AR in de vorm van een bril of een applicatie. De HoloLens ziet eruit als een grote bril met ingebouwde computer, en beschikt over een camerasysteem dat lengte, breedte en diepte waarneemt. Je kan het toestel besturen met een aantal gebaren, gesproken commando’s en oogbewegingen.

 

De medische sector is zeker klaar om AR technologie te implementeren. Dat bewezen we tijdens het INHOVA-project (Intro-Operative Hololens Visual Assistance), waar we hebben samengewerkt met een onderzoeksteam van de VUB en UZ Brussel. Dokter Johnny Duerinck is alvast overtuigd van de Hololens: “Het zal het opereren ergonomischer maken. We hoeven niet altijd een pointer te gebruiken en zien de anatomie doorheen de patiënt voor dat we een incisie hebben gedaan.” zegt hij. Ook verschillende design- en ontwerpteams kunnen gebaat zijn met AR technologie. Ford gebruikt de HoloLens bijvoorbeeld al bij het ontwerpen van nieuwe wagens, maar ook architect- en bouwbedrijven kunnen dankzij Augmented Reality interactieve- en schaalbare ontwerpen maken van hun modellen. Ikea heeft recent nog een AR applicatie op de markt gebracht waarbij je je woonkamer kan inrichten. Ook in de retail en E-commerce is er dus zeker ruimte voor Augmented Reality. Bij onderhouds- en herstellingwerken kan de HoloLens een geweldig hulpmiddel zijn. Een technieker heeft beide handen vrij, en kan in zijn gezichtsveld verschillende holografische elementen oproepen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business