Partnerinfo

[Partner info] Waarom ligt Huawei onder vuur?

Huawei is momenteel een grote speler op de telecommarkt. Na Apple en Samsung is Huawei de derde grootste fabrikant van smartphones. Wereldwijd zijn de Huawei smartphones populair, maar er lijkt een kentering te komen. Huawei ligt steeds meer onder vuur vanwege vermeende spionagepraktijken. Daarbij speelt vooral de aanleg het nieuwe 5G-netwerk een rol. Hoe zit dat?

Hoe het begon

Het was in 2012 toen de Amerikaanse overheid een rapport uitgaf waarin gesteld werd dat Huawei apparatuur een gevaar zou kunnen opleveren voor de binnenlandse veiligheid. Het rapport stelde dat de Chinese overheid via apparatuur van Huawei toegang zou hebben tot allerlei dataverkeer en communicatiestromen. Dit zou gebruikt worden voor spionage. Dit heeft ertoe geleid dat vorig jaar een Amerikaans wetsvoorstel is ingediend waarin Amerikaanse overheidsmedewerkers wordt verboden om Huawei apparatuur te gebruiken. Zowel de FBI de CIA kwamen in 2018 met een waarschuwing voor de Amerikaanse burgers. Ook voor hen zou het beter zijn om geen apparatuur van Huawei te gebruiken. De Amerikaanse president tekende zelfs een decreet, waarin een verbod was opgenomen voor zowel Amerikaanse overheidsdiensten als het Amerikaanse bedrijfsleven op het gebruik van Huawei apparatuur. Hierop heeft Google als één van Amerika’s grootste bedrijven, besloten om alle banden met Huawei te verbreken.

 

Kunnen de VS de beschuldigingen hard maken?

De beschuldigingen van de Amerikaanse overheid liegen er niet om, maar kunnen ze dit ook hard maken? Volgens allerlei experts is het inderdaad zo dat Huawei enkele ‘achterdeurtjes’ in haar hardware heeft zitten, wat ertoe kan leiden dat de Chinese overheid kan spioneren. Of dit daadwerkelijk ook het geval is, kan niet vastgesteld worden. Maar er zijn daarnaast wel enkele ongunstige tekenen. Zo is de topman van het bedrijf lid van de Chinese Communistische Partij en heeft de Chinese overheid sinds 2017 de plicht ingesteld, dat Chinese bedrijven verplicht hun opgeslagen data met de Chinese veiligheidsdienst moeten delen. Dit baart de Verenigde Staten zulke grote zorgen, dat zij zelfs hun Europese bondgenoten proberen te overtuigen om niet met Huawei in zee te gaan.

 

Hoe zit het met Huawei en 5G?

Met een eenvoudig sim only-abonnement is tegenwoordig met een 4G-verbinding al een behoorlijke snelheid te behalen. Maar de snelheid met een sim only-abonnement kan nog sneller als vanaf 2020 het 5G netwerk wordt uitgerold. Maar ook hier zijn problemen, want Huawei is niet alleen producent van smartphones, het beheert ook 5G-netwerken. Huawei heeft maar liefst 15 miljard euro in 5G-netwerken geïnvesteerd. Een dergelijk 5G-netwerk van Huawei zou dus gebruikt kunnen worden voor spionagepraktijken van de Chinese overheid. Bedenk alleen al dat het 5G-netwerk in Nederland gebruikt wordt voor betalingsverkeer, communicatie, maar ook voor het C2000 netwerk van de Nederlandse hulpdiensten. In de Verenigde Staten maakt Huawei al geen kans meer om een 5G-netwerk uit te rollen, maar in Europese landen loopt men iets minder hard van stapel. Nederland en veel andere Europese landen hebben nog geen definitieve keuze gemaakt wie het 5G-netwerk mag aanleggen. Maar mede door de druk van de VS en risicoanalyses die Europese landen uitvoeren, is het nog allerminst zeker dat Huawei voet op Europese bodem kan zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business