Technologie van het afdrukken

Nieuwe technologieën ontwikkelen zich sneller dan ooit en een van de industrieën die hier zo’n evolutie in meemaakt is de druksector. Digitale printtechnologie is een van de voornaamste drijfveren achter de innovatieve ontwikkelingen in de grafische industrie - een ontwikkeling die een uitkomst blijkt te zijn in de crisis waarin de wereld zich momenteel bevindt.

Van de allereerste drukpers…

Woodtype, Printing, Font, Letterpress, Wood Blocks
Oude drukpers. Beeld: Pixabay.

Het printen van teksten en afbeeldingen bestaat al meer dan 600 jaar. Wat begon met een ingekerfde houten blok dat in inkt wordt ondergedompeld om een afdruk achter te laten ontwikkelt zich al snel tot de allereerste drukpers die in 1430 werd uitgevonden. Rond de 16e eeuw wordt een drukpers uitgevonden die vrij snel folders kan printen waardoor het een geliefd middel is om propaganda te maken.

De eerste laserprinter zoals we ze nu kennen, komt rond de jaren 70 op de markt: laser-, regel- en matrixprinters met een doorlopende strook papier die aan beide zijden afscheurbare stroken met gaatjes heeft.

…tot de alledaagse printers van nu…

Korablik, Ship, 3D Printing, Green, Bokeh, Boat
3D-printers hebben veel mogelijkheden gecreëerd. Beeld: Pixabay.

Het hebben van een printer was in vroegere tijden een luxe, tegenwoordig heeft iedereen er een voor hun online drukwerk. En terwijl de meeste mensen een printer hebben om documenten en foto’s te printen, gaan de mogelijkheden veel verder dan dit. Nieuwe trends blijven zich ontwikkelen zoals printen op waterbasis, een milieuvriendelijke printtechniek waarbij er geen chemicaliën of oplosmiddelen worden gebruikt, maar waarbij de kwaliteit net zo hoog blijft. Maar ook het 3D-nanoprinten is enorm revolutionair: een techniek om minuscule driedimensionale objecten te maken. Zo kan bijvoorbeeld een raceauto van maar 0,285 mm gecreëerd worden dat is opgebouwd uit 100 lagen die zelf weer bestaan uit 200 geprinte lijnen. En hier stopt het niet; brandstofverstuivers die eerder uit aan elkaar gelaste componenten bestonden, worden nu laagje voor laagje uitgeprint door 3D-metaalprinters en in de toekomst mogen we verwachten dat zelfs dierlijke en menselijk weefsel, geneesmiddelen en moleculen op deze manier worden gebouwd.

…en innovatieve oplossingen tijdens onzekere tijden

Het is maar goed dat het afdrukken zulke innovatieve ontwikkelingen heeft meegemaakt, omdat we dit in deze huidige tijden wel kunnen gebruiken. Met de hele wereld in de ban van het coronavirus wordt het langzamerhand duidelijk dat er grote tekorten zijn voor reguliere medische hulpmiddelen. Gelukkig zijn er nu wereldwijde vrijwilligersnetwerken van ingenieurs, ondernemers en artsen die nieuwe versies maken van traditionele medische apparatuur aan de hand van 3D-printers. Zelfs de Europese Commissie heeft bedrijven gevraagd om te helpen bij het gevecht tegen het coronavirus. Zo stelt het Amerikaanse bedrijf Formlabs zijn 250 3D-printers beschikbaar om meer dan 100.000 neusswabs per dag te ontwikkelen die gebruikt worden bij het vaststellen van het coronavirus. Een Spaans bedrijf heeft een ventilator voor noodgevallen uitgevonden die bestaat uit 3D-geprinte onderdelen. Zij hopen dat het apparaat binnenkort wordt goedgekeurd om patiënten in het hele land te helpen.

Van het verspreiden van propaganda tot het redden van mensenlevens, de druksector heeft door de eeuwen heen wel een hele indrukwekkende revolutie meegemaakt en hiermee ook het doel van het afdrukken veranderd. Welke ontwikkelingen er in de toekomst nog plaats gaan vinden, is natuurlijk nog niet bekend, maar het is zeker dat dit impressief gaat zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business