In deze bijzondere tijden hebben veel winkeliers de overstap gemaakt naar contactloze betaalmogelijkheden. Payconiq by Bancontact doet steeds vaker de intrede en velen zien er dan ook de voordelen van in. Echter, het kent ook wel een aantal beperkingen. Zo moet je je smartphone ontgrendelen, een QR-code scannen, het juiste bedrag ingeven, je pincode ingeven en vervolgens nog even wachten op de bevestiging.

Met een zuchtende wachtrij die samen met jou op de bevestiging wacht, is dat toch iets minder aangenaam. Toch kan je ook contactloos betalen zonder je smartphone te moeten bovenhalen. Maar daarvoor heb je dan wel een smartwatch nodig.

Near-field communication (NFC)

Om transacties uit te voeren maakt een smartwatch gebruik van NFC. Het is een draadloze communicatiemethode met een kort bereik van zo’n tien centimeter. Door je smartwatch in de buurt van een betaalterminal te houden, voer je de betaling uit. Hierbij zendt de NFC-chip in je smartwatch radiostralen uit die de betaalterminal ontvangt. De volledige transactie wordt versleuteld uitgevoerd en door het beperkte bereik van zo’n tien centimeter hoef je verder niks te vrezen.

Niet alleen smartwatches beschikken steeds vaker over een NFC-chip want ook smartphones en zelfs bankkaarten zijn er steeds vaker mee uitgerust. Omdat je voor deze contactloze betalingen geen pincode hoeft in te drukken, gaat het lekker snel. De voorwaarde is natuurlijk wel dat je smartwatch over zo’n NFC-chip beschikt. Dat is bijvoorbeeld niet het geval voor de Seiko Astron, het eerste GPS-horloge op zonne-energie dat eerder focust op de wereldreiziger.

Mobiele betaaldiensten in België

Niet alleen moet je smartwatch over een NFC-chip beschikken, bovendien moet het ook nog eens aangesloten zijn op een Mobile Pay-systeem. Momenteel zijn er drie Mobile Pay-systemen in België actief. De bekendste is de recent gelanceerde Apple Pay, maar daarnaast is er ook FitBit Pay en Garmin Pay. Deze systemen focussen zich respectief op de Apple Watch, de Fitbit smartwatch en de Garmin smartwatch. Uiteraard moet de winkelier over een betaalterminal beschikken die ook zelf compatibel is met de NFC-technologie. Momenteel zouden ongeveer 90% van de betaalterminals in België die technologie ondersteunen.

Nog niet alle banken bieden het aan

Hoewel er technisch gezien voldoende mogelijkheden zijn om met je smartwatch te betalen, moet je bank natuurlijk ook samenwerken met het Mobile Pay-systeem en dat blijkt vooralsnog niet altijd het geval te zijn. Momenteel zijn het BNP Paribas Fortis, Hello bank!, Fintro en KBC die al samenwerken met de Mobile Pay-diensten. Dat wil zeggen dat je een zichtrekening bij een van deze banken moet hebben.

Anderzijds wordt wel verwacht dat steeds meer banken de samenwerking zullen aangaan. Zeker in volle coronatijd, waarbij KBC bijna een verdubbeling van het aantal contactloze betalingen noteerde, werd het potentieel opnieuw heel duidelijk. Ook de verkoop van smartwatches zit sterk in de lift. Zo verwacht men dit jaar bijna een jaaromzetverdubbeling ten opzichte van 2018. Ongetwijfeld zijn andere banken de mogelijkheden nu al aan het verkennen en is het enkel nog een kwestie van tijd vooraleer ze het aanbieden.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

1 REACTIE

  1. Eind januari 2019 werd de app ‘Payconiq’ en de app ‘Bancontact’ samengevoegd tot de app ‘Payconiq by Bancontact’.
    Om het Payconiq gedeelte van de app te gebruiken moet in de aangesloten winkels met de android smartphone inderdaad – worden ontgrendeld, -een qrcode gescand, -het bedrag worden ingegeven, -een pincode worden ingegeven EN moet er verbinding zijn met het internet om de bevestiging te krijgen.
    Om het bancontact gedeelte van de app te gebruiken hoeft de smartphone NIET verbonden te zijn met het internet, moet die NIET worden ontgrendeld maar moet alleen het scherm worden geactiveerd. En kan er, ongeacht bij welke bank men een rekening heeft, zonder tijdverlies worden betaald bij 90% van de handelaars die over een bancontact apparaat beschikken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here