Nieuws

Hoe lang krijgt je smartphone updates?

iOS 14.7
We hebben al aangehaald dat updates van levensbelang zijn voor je smartphone. Een vraag die vaak onbeantwoord blijft, is hoe lang je smartphone precies updates zal blijven krijgen.

In het verleden hebben we al meerdere artikels geschreven over software-updates en dat ze soms van levensbelang kunnen zijn. Anno 2020 liggen er heel wat virussen en andere malware op de loer die jouw smartphone kunnen treffen. Up-to-date software zorgt ervoor dat die virussen jou niets kunnen maken en dat jouw gegevens altijd veilig zijn. Een aspect dat vaak op de achtergrond verdwijnt bij de aankoop van een smartphone is hoe lang hij precies software-updates zal ontvangen. Aangezien smartphones in allerlei vormen en maten komen, is er geen eenduidig antwoord op die vraag. Dat weerhoudt ons er gelukkig niet van om duidelijk te (proberen) scheppen.

De makkelijke klanten

In de wereld van software-updates zijn er twee makkelijke klanten waarvoor we wél een eenduidig antwoord kunnen geven. Dit zijn de iPhones van Apple en smartphones in het Android One-programma. Apple wordt vaak bekritiseerd omwille van zijn torenhoge prijzen, maar is wel de onbetwiste koning van de smartphone-updates. Een iPhone krijgt namelijk tot vijf jaar na initiële lancering systeem- en beveiligingsupdates. Het woord “lancering” is hier enorm belangrijk. De vijf jaar gaan dus niet in vanaf het moment dat jij je iPhone (of eender welke smartphone) koopt en voor het eerst aanzet.

Concreet wil dat zeggen dat de iPhone 6S, 6S Plus die vijf jaar oud zijn nog steeds de nieuwste iOS-versie hebben (iOS 13). De update naar iOS 14 die later dit jaar wordt verwacht, zullen ze echter niet meer krijgen. Als je op dit moment dus een iPhone 11 zou kopen, dan krijg je (als Apple zijn updatesysteem aanhoudt) nog software updates tot en met iOS 18 dat in 2024 wordt verwacht. Klinkt dat nog heel ver weg? Dat is het ook en vandaar dat Apple nog steeds troonhouder is op dit vlak.

Nieuwe iPhones krijgen vanaf de lancering vijf jaar lang iOS-updates en verslaan daarmee met gemak alle Android-concurrenten.

Nemen we een kijkje in het zeer chaotisch Android-kamp, dan springen de Android One-smartphone meteen in het oog. Die krijgen (eveneens vanaf het moment van lancering) nog drie jaar maandelijks beveiligingsupdates en twee grote systeemupdates. Als je nu dus een nieuwe Android One-smartphone met Android 10 koopt, dan krijg je nog updates tot en met 2023 en heb je nog recht op de updates naar Android 11 en Android 12. Eens die drie jaar om zijn, dan bestaat de (kleine) kans dat je alsnog updates zal krijgen, maar fabrikanten zijn vanaf dat moment niet langer verplicht om de updates uit te rollen en de meeste doen dat bijgevolg ook niet.

Voorbeelden van smartphones binnen het Android One-programma zijn alle smartphones van Nokia, enkele Motorola One-toestellen en enkele Xiaomi’s. Google maakt daarnaast zelf ook smartphones (de Pixel-serie) en die vallen in principe ook binnen de regels van het Android One-programma, hoewel Google dit jaar tegen alle verwachtingen in de allereerste Pixel-smartphone toch nog naar Android 10 heeft geüpdatet. Tot slot geeft Android One je de garantie op de systeemupdate, maar wanneer die precies aankomt, blijft een vraagteken. Hoewel alle Nokia-smartphones binnen Android One vallen, hebben de meeste toestellen nog steeds Android 9 Pie en heeft slechts een handjevol de update naar Android 10 al gehad.

Android One-smartphones komen in de buurt met drie jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates en twee systeemupdates.

De lastige klanten

Als we de oase van rust waar Android One-toestellen en iPhones verblijven achter ons laten, dan komen we in een chaotisch slagveld terecht. Elke fabrikant heeft een ander updatebeleid en dat verschilt vaak nog per smartphone, waardoor er hier geen enkele richtlijn is. Een algemene regel is: hoe duurder de smartphone, hoe langer hij updates ontvangt. Bovendien is er nog een onderscheid tussen beveiligingsupdates en systeemupdates. Ook als je smartphone nog geen Android 10 heeft, kan hij alsnog de meest recente beveiligingsupdates hebben gehad. Dit ligt allemaal in handen van de fabrikant.

Zoals we zeiden, doen de duurdere smartphones het hier het beste. De meeste fabrikanten werken met updatecycli (maandelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks…) en de duurdere modellen zoals de Samsung Galaxy S-reeks of Huawei P-reeks krijgen hierdoor lang en geregeld updates. Hoe goedkoper een smartphone is en hoe ouder hij wordt, hoe minder vaak hij beveiligingsupdates krijgt. Zo kan je na verloop van tijd om de drie maanden een update krijgen in plaats van elke maand. Koop je een smartphone van meer dan 500 euro, dan mag je meestal rekenen op twee systeemupdates en drie jaar maandelijkse beveiligingsupdates zoals bij Android One-toestellen.

Verwacht geen langdurige en frequente updates bij budgetsmartphones zoals die van Alcatel.

Heb je een goedkopere smartphone? Dan is de kans op systeemupdates meteen veel kleiner. Beveiligingsupdates krijg je doorgaans wel nog voor een jaar of twee na de lancering, maar minder frequent en vaak niet veel langer dan dat. Budgetsmartphones krijgen vaak maar op de drie of zelfs zes maanden een beveiligingspatch aan. Motorola E-smartphones en zowat alles wat Alcatel maakt, vallen onder deze categorie en krijgen dus geen systeemupdates en minder frequente beveiligingsupdates. Als je vandaag nog een Motorola E5 zou kopen, dan zit je dus voor eeuwig vast aan Android 8 Oreo en krijg je binnenkort waarschijnlijk geen beveiligingsupdates meer.

Zoals je ziet, kunnen we dus geen eenduidig antwoord op deze vraag geven. Dit is tevens iets dat je niet kan terugvinden in de lijst met specificaties of ergens in de instellingen. Wat je wél kan terugvinden, is datum van de laatste Android-beveiligingsupdates. Daarvoor ga je naar Instellingen > Systeem > Geavanceerd > Systeemupdates. In dat laatste venster zie je de huidige Android-versie van je smartphone en de datum van je huidige securitypatch. Als die datum meer dan zes maanden geleden is, dan moet je misschien een andere smartphone gaan overwegen.

Je kan eenvoudig de status van je systeem- en beveiligingsupdates bekijken in de instellingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business