Reviews

Netwerkbeheer op de schoolbanken

Ben je netwerkbeheerder op een school? In deze omgeving wordt er door de gebruikers doelbewust meer geëxperimenteerd dan in een doorsnee bedrijf, en dus bestaan er pakketten die vooral voor schoolomgevingen geschikt zijn.

Het programma LANSchool (zowel voor Windows, Mac, Linux als mobiel OS) is bijvoorbeeld zo’n tool. Vanuit een centrale module kun je alle verbonden toestellen van op afstand in de gaten houden.

Je ziet in miniatuur wat elke gebruiker in real-time uitvoert en op elk moment kun je op een bepaald toestel inzoomen. Het is bovendien mogelijk om een pc te delen of volledig over te nemen, en desnoods ook tijdelijk te blokkeren. Chatsessies met specifieke gebruikers zijn ook mogelijk. Heb je voldoende aan het monitoringgedeelte, dan kun je al met de gratis Lite-versie aan de slag.

Een ander gratis alternatief, met iets meer functies maar jammer genoeg wat minder stabiel, is iTalc 2.0 (zowel voor Windows als voor Linux). Deze tools hebben ook een duidelijke didactische inslag.

Daarnaast heb je programma’s als Skanix Illusion of Faronics Deep Freeze, die vooral bedoeld zijn om de netwerkbeheerder en docenten meer nachtrust te gunnen. Deze pakketten kunnen een ‘snapshot’ maken van een compleet systeem, zodat de volgende gebruiker weer met een ‘schoon’ toestel aan de slag kan. Beide producten voorzien trouwens ook in centraal beheer. 

Een gratis alternatief, dat iets minder onfeilbaar is omdat het door de gebruiker zelf beheerd wordt, is Toolwiz Time Freeze.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business