Reviews

Xerox Workcentre 6015V/NI: ideale partner in het thuiskantoor

De WorkCentre 6015V/NI van Xerox is een laserjet bedoeld voor het kleine kantoor of het kantoor aan huis. Technisch is het eigenlijk geen laser-, maar een led-printer. Hij gebruikt leds in plaats van een laser om de drum te verlichten. Het voordeel is dat het mechanisme minder bewegende onderdelen bevat en hierdoor stiller is.

Net als bij een laserprinter gebruik je cartridges met tonerpoeder. De CMYK-starterscartridges voor vijfhonderd afdrukken zijn voorgeïnstalleerd.

De footprint is niet groter dan die van andere printers, maar aan de linkerzijde moet twintig centimeter vrij blijven voor de koeling. Het apparaat is vooral hoger opgebouwd. Invoerlade en uitvoerblad bevinden zich aan de voorzijde, waarbij zich boven de gewone papierlade nog een tweede ‘handmatige’ invoer bevindt om op afwijkend papier te printen.

Installatie & gebruik

Het installeren vanaf de meegeleverde cd verloopt erg soepel. In de wizard zijn steeds korte animaties te zien die verduidelijken welke handeling je moet verrichten. Wij kozen voor de draadloze netwerkinstallatie, en met tijdelijke aansluiting van een USB-kabel werd de printer snel gevonden. Na het opgeven van het netwerkwachtwoord, de gewenste protocollen, de taal en de locatie, restte nog slechts het installeren van de drivers en de andere software; de scanprogramma’s staan op twee aparte cd’s. Een USB- of netwerkkabel wordt echter niet meegeleverd.

Het display op het paneel is monochroom met zes keuzeknoppen om te kopiëren, te scannen, te faxen of het systeem in te stellen. Met de cursortoetsen blader je door de bijbehorende functies op het schermpje, waarna al de gewenste instellingen zijn gemaakt. Pas dan kan je op de start-toets drukken. Erg intuïtief werkt het niet. Voor de fax heeft het paneel de gebruikelijke telefoontoetsen voor nummers, letters en tekens. Je kan die ook in de andere menu’s gebruiken zonder dat daar een virtueel toetsenbord voor nodig is.

Snelheid & kwaliteit

Hij is razendsnel. Ons tekstdocument van tien pagina’s lag binnen een minuut klaar, inclusief de opstarttijd. Het gemengde document met kleurige illustraties deed er iets langer over: 1:06 minuut. Tweezijdig afdrukken is geen automatische optie, maar handmatig kan het wel. De driver is zo slim precies de helft op één zijde af te drukken, waarna u de stapel van het uitvoerblad kunt omdraaien en opnieuw kunt invoeren voor het bedrukken van de achterzijden.

De afdrukkwaliteit van de printer is gewoon goed; tekst is haarscherp en de kleuren zijn vol. Ook foto’s worden snel afgedrukt met natuurgetrouwe kleuren, maar een fotoprinter is de Xerox niet. Onder de afdrukformaten zult u 10 x 15 missen. De kleinste maat die we konden afdrukken, was A5.

Een ander voordeel van een laserjet is de capaciteit van de cartridges. De zwarte toner gaat tweeduizend pagina’s mee, de drie kleurentoners elk duizend pagina’s. Daar hangt wel een prijskaartje aan. De zwarte toner kost bij Xerox zelf 73,96 euro, een kleurentoner 50,72 euro.

Testresultaten

Zwart op wit zijn letters met puntgrootte 3 nog leesbaar, wit op zwart stopt de leesbaarheid bij puntgrootte 4. Lijnen met een puntgrootte onder 0,1 zijn niet meer te onderscheiden in dikte. De afdrukken zijn scherp, maar de kleinste corpsgroottes komen er niet uit. 

De snelheid van scans en kopieën is zeer goed. Op stand normaal doet de Xerox er 38 seconden over, op stand fijn doet hij er 47 seconden over.

Conclusie 

De Xerox is een compacte alles-in-één laserprinter, en een echte aanrader voor het kleine kantoor of kantoor aan huis. In dat kader worden faxen nog steeds gebruikt. Voor wie het zonder fax en draadloze connectiviteit af kan, heeft Xerox enkele goedkopere uitvoeringen: de 6015V/N zonder wifi en de 6015V/B zonder wifi, fax en sheetfeeder.

Prijs: 449 euro (6015V/NI), 384 euro (6015V/N), 320 euro (6015V/B)
Website: Xerox

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business