Reviews

The Cave: humoristische puzzelaar

Voordelen
Goeie humor
Slimme puzzels
Sfeer
Nadelen
Driemaal herspelen om alles te zien
Backtracking
Drie personages tegelijk
Aanbevolen prijs: €14.99
Waar te koop?
Totaalscore 7
The Cave is van de hand van de maker van adventuregame Monkey Island, en stopt dezelfde humor en spitsvondigheid in de spelervaring.

Begin jaren ’90, de oudheid in de videogamegeschiedenis, creëerde ene Ron Gilbert de adventuregame Monkey Island. Deze game betekende een mijlpaal in de videogamegeschiedenis en wordt tot op vandaag nog altijd geroemd om zijn humor, zijn puzzels en zijn spitsvondige dialogen. In de aanloop naar de release van The Cave, Gilberts nieuwste, voelde je die humor onmiddellijk terugkomen.

Sprekende grot

Ron Gilbert heeft het gelukkig nog steeds. The Cave is een gigantische grot waar je doorheen moet ploeteren. Diezelfde grot heeft ook een stem, die jouw trio op een hilarische manier begeleidt. Zonde dat hij maar af en toe van zich laat horen, want bijna elke grap tovert een glimlach op je gezicht.

Je start het verhaal met een keuze uit zeven onvergetelijke personages, elk met een unieke eigenschap. Omdat je er maar drie kan kiezen, zal je het spel minstens drie maal moeten spelen om alles te zien. Zeker die derde keer steekt tegen, want de helft van elke doortocht is identiek, en je derde doortocht is zelf voor negentig procent hetzelfde.

Puzzels

The Cave is op het eerste zicht een zijwaarts over het scherm rollende platformgame. Er mag gerend en er moet af en toe gesprongen worden, maar de nadruk ligt toch op de puzzels. Die zijn met momenten behoorlijk lastig. Maar wat bij Monkey Island vroeger ook altijd werkte, geldt nu nog steeds: neem een pauze van 30 minuten, en je vindt de oplossing in een wip.

Elk personage heeft een specifiek segment in de grot om zijn specialiteit te etaleren. De wetenschapper wandelt bijvoorbeeld door een nucleaire site, inclusief kernkop, terwijl de stoute tweeling hun groot ouderlijk herenhuis moet ontrafelen. Die gepersonaliseerde levels zijn het hoogtepunt in The Cave.

Geen nieuwe klassieker

De kracht van de game is – typisch Ron Gilbert – netjes verdeeld over humor, dialogen en creatieve uitdagingen. Een nieuwe klassieker is het echter niet geworden. Daarvoor is The Cave iets te kort en brengt een tweede en vooral derde doorloop met een anders samengesteld gezelschap te weinig nieuws.

Maar het zachte prijskaartje van 15 euro is de moeite waard om de sprong te wagen en ten volle van de humor te genieten. Je eerste doortocht zal ongeveer vijf uur duren, daarna ben je op 2,5 uur wel klaar. The Cave is beschikbaar op PlayStation 3, Xbox 360, pc en Wii U.

gamemultimediaontspanningpcps3Reviewsthe cavevideospelwii ux360

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals