Reviews

Samsung Series 5 Ultra: licht en snel

Voordelen
Prima autonomie
Degelijk chassis
Nadelen
Toetsenbord niet top
Aanbevolen prijs: €999
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Samsung Series 5 Ultra is licht en snel, en beschikt over een knap aanraakscherm dat Windows 8 ten volle tot zijn recht laat komen.

Directe vergelijkingen vinden we altijd extra interessant. Zowel inzake prijs als specificaties staat deze Samsung Series 5 met aanraakscherm lijnrecht tegenover de HP Envy TouchSmart 4.

Toch verschillen ze alvast op één essentieel punt: de Samsung is een pak aangenamer om dragen. Hij weegt zo"n 1,7 kilogram. Dat maakt de Series 5 zeker geen lichtgewicht, maar de HP is merkbaar zwaarder om dragen.

Het mooi afgewerkte chassis van de Samsung is bovendien ook compacter en dunner. Net als HP koos Samsung voor een scherm met een standaardresolutie. Gelukkig is de beeldkwaliteit hier een slag beter dan bij HP, al durven we het zeker geen topscherm noemen. Ook hier ondervonden we geen problemen met multitouch.

Wat bij Samsung dan weer minder goed is dan bij HP is het toetsenbord. Dat typt net wat minder fijn dan het toetsenbord dat HP voorzag. Toch iets om rekening mee te houden als je een veeltyper bent. Anderzijds blijkt dan weer dat het Samsung-toetsenbord niet verlicht is, wat een nadeel kan zijn voor wie met dit toestel wil werken in bijvoorbeeld een vliegtuig.

In het vooronder van deze Series 5 treffen we geen verrassingen aan. De ultrazuinige Core i5-processor van de Ivy Bridge-generatie wordt ook hier gecombineerd met 4 GB werkgeheugen en een harde schijf met SSD-cache.

Uit deze combinatie van componenten weet Samsung wel heel wat betere cijfertjes te puren dan HP: in PCMark 7 doet de Series 5 het globaal genomen zelfs 40 procent beter dan de HP! Dat is een niet te negeren verschil. Opstarten doet de Samsung dan weer een tikkeltje minder rap. Hij heeft er bijna 14 seconden voor nodig.

De Samsung Series 5 Ultra met aanraakscherm speelt bijna continu haasje-over met de HP Envy TouchSmart 4. Ons advies is echter behoorlijk simpel: de Samsung is lichter, sneller en komt met een mooier scherm, waardoor hij voor de meeste kopers de betere keuze zal blijken. Zoek je een (net iets) groter scherm en een veel beter toetsenbord, dan moet je bij HP zijn. Qua maximale batterijduur ontlopen ze elkaar nauwelijks.

Specificaties: Intel Core i5-3317U, 4 GB RAM, 500 GB HD + 24 GB SSD-cache, Intel HD Graphics 4000, glossy 13,3 inchscherm (1.366 x 768), Windows 8.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business