Reviews

Hands-on: eerste test van HTC One Mini

Als je de HTC One mooi maar wat groot vindt, dan is er de HTC One Mini. De features van de HTC One worden daardoor in een kleinere behuizing geschoenlepeld.

Als je de HTC One mooi maar wat groot vindt, dan is er de HTC One Mini. De features van de HTC One worden daardoor in een kleinere behuizing geschoenlepeld. Het aluminium uiterlijk blijft wel. Het resultaat is een kleinere, minder krachtige en minder intimiderende telefoon die toch duidelijk lid is van de One-familie.

Na veel geruchten en lekken, is de bevestiging van de HTC One Mini niet erg schokkend en de features zijn al evenmin verrassend. Maar toch, in de beperkte testtijd die ik tot nu toe had, was ik toch al onder de indruk. De tragere processor is zorgwekkend en zal concurrentie van de Samsung Galaxy S4 Mini te verwerken krijgen, maar HTC’s jongste lijkt veelbelovend.

Design

Een groot deel van de aantrekkingskracht van de HTC One is zijn uitstekende bouwkwaliteit. Het toestel is uitgefreesd uit een blok aluminium en buigt, breekt noch kraakt als je het stevig vastgrijpt. De HTC One Mini heeft dezelfde stevigheid, wat niet verrassend mag zijn, want hij wordt ook met een unibody gemaakt.

De One Mini wijkt af van het design van zijn grote broer aan de randen. Die zijn niet afgezet met gepolierd metaal, maar met het goedkopere polycarbonaat. Voordeel daarvan is dat het minder tijd en moeite kost om de telefoon te maken. Iets wat ook zijn weerslag heeft op de prijs.

Aan 122 gram is de One Mini 21 gram lichter dan de One, een gewicht dat juist lijkt, gezien zijn kleinere omvang. De One Mini is 63,2 millimeter breed, 132 millimeter hoog en 9,25 millimeter dik. En dat is eigenlijk aan eender welke zijde maar een miniem verschil met de HTC One.

Op papier lijkt het verschil niet groot, maar als je’m vasthebt, is het wel meteen duidelijk dat de behuizing van de Mini minder hoog en breed is.

Een groot nadeel aan het millimeterschaven is dat de HTC One Mini ook een kleiner scherm heeft. Schermen van meer dan 4 inch diameter zijn nog niet zo heel oud, maar tegenwoordig valt de One Mini met 4,3 inch in het middensegment, vergeleken met de monsters waar het in de winkel naast ligt.

Het LCD-scherm heeft ook een lagere resolutie van 720p en een pixeldensiteit van 341ppi. (De One heeft 4.7-inch, 1080p, 468ppi.) Ik moet wel zeggen dat het verschil moeilijk te merken is in de korte tijd dat ik het toestel testte.

Als je een fan bent van de robuuste speakers van de HTC One, die HTC BoomSound noemt, dan zal je blij zijn om te vernemen dat de One Mini dezelfde functie heeft. HTC bevestigde dat de One Mini een vergelijkbare geluidservaring heeft met elk van de luidsprekers aangedreven door een eigen versterker.

De One Mini heeft twee uitgeboorde audioroosters rond zijn scherm. De luidsprekers zijn wat kleiner, maar omdat ik ze nog niet kon testen, is niet duidelijk of dat ook een impact heeft op de geluidskwaliteit.

Functies, componenten en camera

Ondanks zijn krimp tegenover de One, heeft de One Mini een bijna gelijke lijst functies. Het toestel draait op Android 4.2 Jelly Bean met de meest verse versie van HTC’s eigen Sense UI erbovenop. Dat betekent dat de nieuwsverzamelaar BlinkFeed nog steeds het startscherm inpalmt, of je dat wil of niet. Ook: overal weeranimaties!

Wees gewaarschuwd dat de motor in deze telefoon een minder krachtige 1.4GHz dual-core Snapdragon 400 is. De oorspronkelijke One heeft de 1.7GHz quad-core Snapdragon 600 als processor. De One Mini heeft ook maar de helft van het ramgeheugen, 1GB. En hoewel alles vlotjes ging tijdens de tests, moet de tragere processor vroeg of laat wel een negatieve impact hebben op de prestaties.

Ik ben vooral onder de indruk van de camera die snel foto’s neemt. HTC legde me uit dat de Mini een identiek beeldverwerkingssysteem gebruikt als zijn voorganger. Net zoals de HTC One, gebruikt de One Mini dezelfde HTC Image Sense met dezelfde 4MP ultrapixel-sensor. Bij de One Mini ontbreekt de optische beeldstabilisatie, zonde want het heeft een impact op foto’s bij weinig licht.

Vooruitblik

Ik ben blij om zien dat de HTC One Mini op de markt komt, want hij brengt veel van HTC’s premium-functies naar een kleinere behuizing. Wat hier echt interessant is, is dat met de komst van de One Mini we een herhaling gaan zien van de Strijd Der Titanen die er was tussen de Samsung Galaxy S4 en de HTC One.

Samsung heeft al de Galaxy S4 Mini onthuld, die veel van te topfuncties bevat in een gekrompen behuizing. De S4 Mini gebruikt ook een tragere dual-core Snapdragon 400-processor, maar aan 1.7GHz in plaats van 1,4GHz bij de HTC One Mini. De S4 Mini heeft met 1,5GB ramgeheugen ook meer dan de HTC One Mini

Zoals het er nu uitziet is de HTC One Mini een telefoon die tegen augustus wereldwijd te krijgen zal zijn. Het toestel zal dan 499 euro kosten, aanzienlijk minder dan de 699 euro adviesprijs van de HTC One – al zal vermoedelijk tegen dan de reëele winkelprijs van de One wel lager liggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business