Reviews

Review DxO FilmPack 4: Oude fotofilm nabootsen

FilmPack is software om je digitale foto's te laten lijken op de dia- of fotofilm van weleer. De nieuwe versie pakt uit met heel wat nieuwe effecten.

Vorig jaar kwam DxO FilmPack 3 als beste uit de vergelijkende test van filmemulaties in Shoot magazine. Hoe maak je een uitstekend pakket nog beter?

De bestaande emulaties behoeven geen verandering, en het aantal filmtypes dat je kunt nabootsen is eindig. Voor versie 4 voegde DxO vooral een resem effecten toe, die je kan bundelen tot kant-en-klare ontwikkelrecepten.

Extra effecten
De ruggengraat van het programma wordt nog steeds gevormd door de emulaties van kleurendiafilm, kleurennegatieffilm en zwart-witfilm. Maar elk van deze emulaties vormt nu een basis waarop je nog extra effecten kan stapelen.

[related_article id=”160734″]

Je vindt die (in de duurdere Expert-versie van FilmPack) in de rechterkolom van de FilmPack-interface. Met Filter simuleer je een kleurfilter voor je lens; Toning voegt een kleurtint zoals sepia of selenium toe aan een zwart-witfoto. Je kunt ook een vignet toevoegen (donkere hoeken) of de randen onscherper maken.

Oude foto"s imiteren
Vintage is helemaal in de mode, en de laatste drie effecten spelen daarop in. Met Texture doe je het lijken alsof je foto op (al dan niet gekreukt) papier is afgedrukt, terwijl Light Leak het effect nabootst van een opening in de body van een filmcamera waar licht door naar binnen lekt.


Via het Texture-effect kan je het laten lijken alsof je foto op gekreukt papier werd afgedrukt.

Om de imitatie van analoge film compleet te maken, kan je nog een negatiefrandje of ander kader rond je foto zetten.

Presets
Je kunt je eigen combinaties van een filmemulatie en de effecten die je erop stapelt opslaan als een preset. Dat maakt het makkelijk om een hele reeks foto’s op dezelfde manier te bewerken. De goedkope Essential-versie bevat al 10 van dergelijke presets, en in de Expert-versie vind je er 33. Je kunt de meegeleverde presets ook aanpassen en opslaan als een eigen recept.

DxO FilmPack 4 bevat 33 ontwikkelpresets, zoals deze Found In The Attic voor een verouderde kleurenpositieffilm.

Voor wie FilmPack 3 gebruikt, zijn de effecten geen reden om de nieuwe versie aan te schaffen, want zo vaak zal je ze nu ook weer niet gebruiken. Voor wie nu op zoek is naar een goed programma om oude film te imiteren, is FilmPack een nog aantrekkelijkere keuze geworden.

Prijs: 79 euro (Essential), 129 euro (Expert)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business