Reviews

Review Acer Liquid S2: grote jongen

Voordelen
Krachtige prestaties
4G
Pixeldichtheid 368 ppi
microSD tot 128 GB
Prijs
Nadelen
4K is eerder een gimmick
Maximaal 5 minuten filmen in 4K
Zwaargewicht
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 7
Acer zet met de Liquid S2 een krachtige phablet op de markt. Het 6-inchtoestel pakt onder andere uit met 4G en 4K-video. Wij legden het toestel op de testbank.

Acer toonde de Liquid S2 in september voor het eerst aan het grote publiek tijdens IFA in Berlijn. De fabrikant die voornamelijk bekend is van instaptoestellen voor een kleine prijs deed iedereen verbazen met deze high-end phablet. Zeker omdat je er net zoals bij de veelgeprezen Samsung Note 3 4K-videoclips mee kunt maken.

Design

De Acer Liquid S2 is in België uitsluitend beschikbaar in het rood. De opvolger van de Liquid S1 heeft een krasbestendige plastic behuizing die niet afneembaar is. Achteraan centraal zit een ietwat uitpuilende 13-megapixelcamera verwerkt met rondom vier led-flitsers die het effect van een ringflitser moeten leveren. Links bovenaan aan de zijkant zit de aan/uit-knop verwerkt en rechts vind je een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Aan de linkerkant van het toestel zitten twee Dolby Digital Plus-speakers en vooraan boven het scherm zit nog een centrale speaker. Aan de rechterkant van het toestel vind je een grote volumetoets, een kaartslot voor een nano-sim en een klepje met daarachter een microSD-sleuf. Helemaal onderaan rechts zit de micro-usb-aansluiting.

Zwaargewicht

De Liquid S2 is ontzettend groot: 166 x 86 x 8,99 mm om precies te zijn. Dat past in nagenoeg geen enkele broekzak, tenzij in je achterzak.

Het schermformaat went heel erg snel en dat werkt comfortabel. Het is wel zo goed als onmogelijk om het apparaat uitsluitend met één hand te bedienen. Bovendien voel je onmiddellijk dat je de Liquid S2 op zak hebt, het maakt je immers ruim 230 gram zwaarder.  

Kijken en luisteren

De Liquid S2 is voorzien van ietwat gebogen Gorilla Glass 3.0. Daaronder zit een full HD-scherm (1920 x 1080 pixels) met IPS-technologie. De pixeldichtheid bedraagt 368 ppi en dat is prettig om naar te kijken. De helderheid zou een tikkeltje beter kunnen maar voorts hebben we geen klachten. Wel vreemd aan dit toestel is dat je onder een bepaalde hoek bij een zwart scherm de circuits met het blote oog kunt zien. Dat viel ons bij andere smartphones nog nooit op.

Ook op vlak van geluid hebben we niet te klagen. Het toestel heeft twee stereoluidsprekers met Dolby Digital Plus aan boord. Die leveren mooie klanken maar met het volume volledig open klinkt het wel wat schel. Hier scoort de iPhone 5(S) – die ook dubbele speakers heeft – stukken beter.

De meegeleverde oortjes passen dankzij de rode kabel perfect bij het toestel. Ze klinken helemaal niet slecht en blijven behoorlijk goed zitten. Standaard zitten medium dopjes op de oortjes. In de doos vind je ook nog small en large.

Puike prestaties

Onder de motorkap zitten heel wat goede componenten. Acer koos voor een Qualcomm quad-core processor met een kloksnelheid van 2,2 GHz, 2 GB intern geheugen en 16 GB opslagruimte (waarvan zo’n 12 GB beschikbaar is). De opslagruimte kun je echter eenvoudig optrekken naar maximaal 128 GB met een optioneel microSD-kaartje.

Verder beschikt het toestel over een onvervangbare batterij van 3300 mAh, WiFi 802.11 ac/a/b/g/n; bluetooth 4.0, NFC en 4G.

De mix van goede componenten werpt vruchten af wanneer je naar de benchmarkresultaten kijkt. Volgens AnTuTu scoort enkel de Samsung Galaxy Note 3, Sony Xperia Z Ultra en Xiaomi MI3 nog beter. De Acer Liquid S2 behaalt betere resultaten dan de LG G2, Samsung Galaxy S4 en HTC One. Bij Vellamo scoort enkel de Sony Xperia Z Ultra beter dan de Liquid S2. 

Slimme software

De phablet draait op Android 4.2.2. Net zoals andere fabrikanten heeft ook Acer enkele eigen tools en apps toegevoegd. Zo kun je dankzij Acer Float User Interface meerdere schermen naast elkaar openen om te multitasken. Swype laat je sneller typen en via Acer Live Screen kun je je scherm delen. Deze app werkt nu enkel via Wifi met andere Liquid S2-toestellen maar moet binnenkort ook beschikbaar zijn in Google Play voor andere Android-apparaten. Bovendien moet Acer Live Screen volgend jaar ook werken via 3G. Deze toevoegingen zijn handig, maar het zijn in geen enkel geval redenen die in geval van twijfel overtuigend genoeg zijn om voor dit toestel te kiezen. 

4K-camera

De Acer Liquid S2 is uitgerust met een 13-megapixelcamera (f 2.2) aan de achterzijde die omgeven is door 4 LED-flitsers zodat ie een ringflitsereffect nabootst en schaduwen voorkomt. De camera-app heeft flink wat instellingen waarmee je fraaie resultaten kunt behalen. De kleuren zijn levensecht, de macrofunctie is top en ook de mogelijkheden om je foto nadien te bewerken zijn uitgebreid. In slechte lichtomstandigheden scoort de Liquid S2 echter maar matig. Wie van panorama’s houdt kan zich dan wel weer uitleven met plaatjes tot 27 MP.

Dé topfeature waar Acer met dit toestel mee uitpakt, is de videofunctie. De camera kan namelijk beelden opnemen in 4K. Op papier klinkt dat fantastisch maar – net zoals bij de Galaxy Note 3 – is het eigenlijk slechts een gimmick. Je moet namelijk al bij de happy few zijn die een 4K-tv in huis heeft om het resultaat écht te kunnen zien.

Bovendien vergt filmen in 4K een extra microSD-kaart met heel wat opslagruimte. Een filmpje van amper 30 seconden nam tijdens onze test 218 MB in beslag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Acer maximaal filmpjes van 5 minuten (bijna 2,5 GB) toelaat.

De kwaliteit van onze filmpjes was goed maar niet schitterend. De beelden waren erg schokkerig en scherpstellen liep niet altijd van een leien dakje. Gelukkig is er naast de 4K-modus ook een snelle Full HD modus.

Conclusie

Acer levert met de Liquid S2 een prima telefoon voor een erg scherpe prijs. De Samsung Galaxy Note 3 en LG G2 – met vergelijkbare specs en benchmarkresultaten – zijn allebei een stuk duurder. Het grote scherm is comfortabel en went ontzettend snel. Zodra ik terug naar mijn iPhone 5S greep, leek dat scherm ontzettend klein.

Wie op zoek is naar een snelle phablet is hier ongetwijfeld aan het juiste adres. Een fraai 6-inchscherm, een razendsnelle processor, opslagruimte die uit te breiden valt tot 128 GB, 4G, een krachtige accu en een opvallend design voor net geen 500 euro? Je krijgt veel waar voor je geld. De 4K-feature is voor ons net niet overtuigend genoeg maar het is wel mooi meegenomen voor wie al een 4K-tv in huis heeft. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business