Reviews

Review Archos GamePad 2: tablet voor spelletjesfanaten

Voordelen
Fysieke knoppen
HDMI-aansluiting
Prijs
Nadelen
Processor te licht
Standaard opslagruimte beperkt
Instellen knoppen is omslachtig
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 7
De GamePad 2 is een samensmelting van een tablet en gamepad, gericht op de echte spelletjesfanaten. Maar is dat wel een goed huwelijk?

Spelletjes zijn erg populair op tablets, maar de besturing via het aanraakscherm is niet altijd optimaal. Er zijn dan ook al heel wat gamepads op de markt, die je via bluetooth op je tablet kan aansluiten. Archos heeft dat anders bekeken en heeft de tablet en gamepad vereningd in zijn GamePad 2. Is dat een goed huwelijk?

De GamePad 2 is een 7 inchtablet die draait op een nagenoeg onveranderde versie van Android 4.2 Jelly bean. Van uiterlijk doet hij nog het meest denken aan een uit de kluiten gewassen PlayStation Vita. Het aanraakscherm wordt langs beide kanten geflankeerd door een reeks knoppen en joysticks, die het spelen van spelletjes op deze tablet moeten bevorderen.

Gamepad…

Die fysieke besturing werkt echter niet zomaar rechtstreeks uit de doos. Om de knoppen en joysticks te gebruiken, moet je ze voor elk spel afzonderlijk een functie toewijzen. Dat heeft als voordeel dat (bijna) elk spel van de fysieke besturing gebruik kan maken, maar het vergt eerst wel het nodige werk om de besturing voor elk spel in orde te zetten.

Gelukkig heeft Archos dat proces vrij eenvoudig gemaakt. Onderaan het scherm, rechts van de multitask-knop, is een extra knop toegevoegd in de vorm van een gamepad. Die roept een menu op waarmee je de fysieke knoppen aan de virtuele besturingselementen in een spel kan koppelen via het drag-and-drop-principe. Op zich makkelijk genoeg, maar het blijft omslachtig.

Eenmaal alles is ingesteld, werken de fysieke knoppen erg goed. We hebben het zelf uitgetest met een aantal spellen, waaronder het 3D-actiespel Bladeslinger, en waren onder de indruk van hoe vlot de besturing werkt. Dankzij de mini-HDMI-aansluiting, kan je de GamePad 2 bovendien makkelijk op een groot scherm aansluiten, zodat je spelervaring nog beter wordt.

…en tablet

Maar de GamePad 2 is natuurlijk ook een tablet. Het 7 inchscherm heeft een resolutie van 1.280 op 800 pixels. Het is dan wel geen Full HD zoals in de Nexus 7, maar het scherm biedt een erg goede beeldkwaliteit voor zijn prijs.

Onder de motorkap heeft Archos een 1,6 GHz quadcore RK3188-processor van Rockchip en 2 GB RAM voorzien. De processor is helaas iets te licht om 3D-games, zoals het eerder genoemde Bladeslinger, vloeiend te draaien. Dat is jammer omdat de fysieke besturing van de GamePad 2 zich net ideaal leent om dit soort spellen te spelen. Bovendien moet je al inleveren op de lagere schermresolutie, waardoor de prestaties toch wat beter mochten.

We hebben de grafische prestaties van de Archos GamePad 2 getest met de Ice Storm-benchmarks van 3DMark, waarvan je de resultaten in onderstaande tabel terugvindt. We zetten hem naast de LG G Pad 8.3, die we hier hebben besproken, en de iPad mini met retinascherm.

De GamePad 2 beschikt standaard over 8 GB intern geheugen. Dat is wat aan de lage kant, zeker wanneer je veel spelletjes wilt installeren, maar je kan de opslagruimte gelukkig wel uitbreiden met een geheugenkaartje tot 64 GB. Verder beschikt de tablet over een frontcamera, ingebouwde stereoluidsprekers, dualband wifi en een 5.000 mAh-batterij. De accu is groter dan bijvoorbeeld de 3.950 mAh-batterij in de Nexus 7, maar dat lijkt zich niet te vertalen in een langer batterijleven. Vermoedelijk is een gulzige processor hier de boosdoener.

Conclusie

Archos heeft deze GamePad 2 speciaal voor spelletjesfanaten ontwikkeld. Het toestel kan ook als een gewone tablet worden gebruikt, maar komt pas echt tot zijn recht wanneer je een spel opstart. De besturing met de fysieke knoppen werkt erg vlot, maar er gaat wel een omslachtig proces aan vooraf om alle knoppen een functie toe te wijzen. Dat heeft dan weer als voordeel dat je nagenoeg elk spel op deze manier kan bedienen.

Al draait niet elk spel even vlot op de GamePad 2. Spellen die grafisch aan de zware kant zijn, draaien niet vloeiend genoeg en dat is een domper op de spelervaring. Het is jammer dat Archos niet voor een iets straffere processor heeft gekozen, want het zijn dit soort 3D-games waar de GamePad 2 zich net ideaal toe leent. Misschien kies je daarom toch beter voor een tablet met een krachtigere processor en een aparte gamepad die je via bluetooth aansluit. Alleen zal je die combinatie niet snel vinden aan het prijskaartje van deze Archos GamePad 2.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business