Reviews

Review Lenovo Yoga 2 Pro: flexibel pluimgewicht

Voordelen
Afwerking
Schermkwaliteit
Dun en licht
Nadelen
Autonomie
Compatibiliteit
Schermresolutie
Aanbevolen prijs: €1299
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Lenovo Yoga 2 Pro valt op door zijn flexibiliteit, maar het is vooral het haarscherp aanraakscherm van deze laptop dat de show steelt.

Lenovo heeft destijds de eerste stap gezet met de lancering van Windows 8 om een opvallende hybride op de markt te brengen. De Lenovo Yoga 13 was een frisse verschijning: flexibel, aanraakscherm en licht.

Tot op vandaag is het een van de beste voorbeelden van Windows 8-hybrides. Een jaar na datum is daar opeens de Yoga 2 Pro. We moeten toegeven dat de Yoga 13 ondanks zijn verschijning lang niet perfect was. Vooral zijn autonomie was voor velen een doorn in het oog. De Yoga 2 Pro is dunner, lichter en heeft een beter scherm. Tijd om de loftrompet boven te halen?

Zegen en vloek

Allereerst moeten we het over het bloedmooie 13 inch IPS-aanraakscherm hebben. Met een resolutie van 3.200 bij 1.800 pixels oogt alles op het scherm haarscherp en wordt een pixelzoektocht behoorlijk moeilijk. Goed dat Windows 8.1 zelf ermee kan werken, maar dat geldt helaas niet voor alle andere software die je wil installeren. Je moet regelmatig instellingen tweaken, zoals bijvoorbeeld bij Chrome, om tot een mooi resultaat te komen. 

Dit bloedmooie scherm is soms meer een gevloek dan een zegen in Windows. Dat vinden we zonde, want tot nu toe hebben we geen enkel ander laptopscherm gezien dat er zo goed uit zag. De kleurweergave is prima, de helderheid zit goed en op aanrakingen reageert hij razendsnel.

Flexibel

Je voelt vanaf het begin dat deze laptop degelijk is. Hij straalt het uit, zelfs de gekke oranje versie, en de textuur wanneer je hem aanraakt voelt prima aan. De toetsen zijn verlicht, maar omdat het zo’n dun toestel is voelt het typen niet helemaal goed. Dat doet Dell met de XPS 12 bijvoorbeeld beter.

De reden waarom hij Yoga wordt genoemd, is zijn flexibiliteit. Lenovo noemt de vier standen "laptop", "tent", "stand" en "tablet". We hebben ons altijd afgevraagd of iemand de ‘tent’-stand gebruikt, maar verder schakel je razendsnel tussen alle standen dankzij een stevig scharnier. Windows herkent ook automatisch in welke stand het zit, en schakelt bijvoorbeeld bij de ‘tablet’-stand het toetsenbord uit. In tegenstelling tot de ThinkPad Yoga verdwijnen de toetsen in ‘tablet’-stand niet in de behuizing bij de Yoga 2 Pro.

Snel uitgeput

Een dunne laptop, veel functies en een bloedmooi aanraakscherm, dat heeft normaal altijd een impact op de autonomie. Wanneer we wifi inschakelen en de helderheid helemaal opkrikken, haalt hij bij dagelijks kantoorgebruik amper de kaap van 5,5 uur. Zelfs door wifi uit te schakelen en de helderheid op het laagst te schakelen halen we maar nipt 8 uur. Om maar te zwijgen bij zware toepassingen zoals games: amper 3 uur.

Dat maakt van dit ultramobiel apparaat niet echt een werkpaard waarmee je de hele dag overal kunt werken. Dat is meteen ook de achilleshiel van deze laptop, want verder doet de Yoga 2 Pro zowat alles goed wat hij kan doen. De batterij laadt razendsnel op, de 256 GB SSD doet prima zijn werk en de totale configuratie is in balans. Daarom doet de slechte autonomie zo’n pijn, want op papier is de Yoga 2 Pro de beste blauwdruk tot nu toe van een ideale ultrabook.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business