Review Huawei Ascend P7: sierlijke middenmoter

Voordelen
8 MP frontcamera
Bouwkwaliteit
Knap scherm
Nadelen
Prestaties processor
Geen applicatiemenu
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Ascend P7 treedt in de voetsporen van de Ascend P6 en overtreft dat toestel op nagenoeg elk vlak. Maar is dat voldoende om ook de concurrentie bij te benen?

Het kan snel gaan in de wereld van smartphones. Goed een jaar geleden trokken de meeste mensen nog hun wenkbrauwen op bij het horen van de naam Huawei, maar vandaag is het Chinese telecombedrijf wereldwijd de derde grootste smartphonefabrikant. Ook bij ons duiken de toestellen regelmatig op in het straatbeeld. Met de nieuwe Ascend P7 timmert Huawei verder aan de lange klim naar de tweede plaats op de smartphonemarkt.

Scherm en design

De Ascend P7 is de opvolger van de Ascend P6, die in juni vorig jaar verscheen, en werd geroemd om zijn slanke formaat. Bij zijn lancering was het de dunste smartphone van het moment, amper 6,18 millimeter. De P7 is met zijn 6,5 millimeter opnieuw iets dikker, maar daar staat wel tegenover dat Huawei deze keer 4G-ondersteuning heeft voorzien. Een klein offer dus, want het toestel voelt nog altijd erg licht aan, 124 gram om precies te zijn. Het lichte gewicht, samen met de verfijnde afwerking en een glazen achterpaneel, maakt dat deze smartphone er erg elegant uitziet.

Wanneer je beide toestellen naast elkaar zet, bestaat er geen twijfel over dat ze tot dezelfde familie behoren. Huawei zet zijn designfilosofie van de Ascend P6 verder bij de P7, maar maakt komaf met een paar vreemde keuzes uit het verleden. Zo is de usb-aansluiting eindelijk van de bovenkant naar de onderkant van het toestel verhuisd en is de audiojack van de zijkant naar de bovenkant verplaatst. Verder vinden we de aan/uit-knop aan de rechterkant, ongeveer waar je duim natuurlijk rust wanneer je de telefoon met je rechterhand vasthoudt. Houd je hem in je linkerhand, dan komt de knop overeen met de positie van je middelvinger.

Een van de meest innovatieve functies op de Ascend P7, is meteen ook eentje waar we in België helaas geen gebruik van kunnen maken. De P7 ondersteunt dualsim, maar in plaats van twee slots voor simkaarten te voorzien, kan je een optionele tweede simkaart kwijt in het geheugenkaartslot. Je kan dus kiezen: extra geheugen of een tweede sim. Maar zoals gezegd is die keuze bij ons niet aan de orde, want in België zal de P7, onder druk van de operatoren, geen dualsim ondersteunen. Een gemiste kans.

De norm voor een vlaggenschiptoestel lijkt dit jaar een 5 inchscherm met Full HD-resolutie en ook Huawei volgt die trend. Het scherm van de Ascend P7 heeft een pixeldichtheid van 441 pixels per inch en kan zonder moeite zijn mannetje staan tussen kleppers als de Samsung Galaxy S5 en nieuwe HTC One. Het scherm is helder en scherp, en de kleuren zijn levendig zonder oververzadigd te zijn. Het is geen amoledscherm, maar het contrast en de zwartwaarden komen aardig in de buurt.

Hardware

Onder de motorkap heeft de Ascend P7 niet de meest bijzondere specificaties voor een vlaggenschip, maar de telefoon kost dan ook heel wat minder dan de toppers van de concurrentie. De P7 draait op een in eigen huis gemaakte 1,8 GHz quadcoreprocessor en Mali-450 grafische chip. Die presteren niet per sé slecht, maar je kan het niet met een Galaxy S5 of iPhone 5S vergelijken. De P7 voelt qua prestaties eerder aan als een hoge middenklasser. De bediening is niet altijd even vloeiend en hij durft al eens een steek te laten vallen. In de Antutu-benchmark kwam het toestel uit onder de Samsung Galaxy S4 en oude HTC One, twee toestellen van meer dan een jaar oud. Misschien wordt het daarom tijd dat Huawei de eigen chipset laat vallen en kiest voor een alternatief van een externe fabrikant om meer op niveau te raken met de concurrentie. De Nexus 5 bewijst immers dat je voor deze prijs wel een snel toestel op de markt kan zetten.

Het werkgeheugen bedraagt 2 GB en standaard heeft de Ascend P7 16 GB opslagcapaciteit, maar zoals hierboven reeds vermeld kan je dat nog uitbreiden met een geheugenkaartje tot 64 GB. Het toestel ondersteunt Bluetooth 4.0 en NFC, en kan met het internet verbinden via Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (dualband), 3G of 4G. De batterij heeft een capaciteit van 2.500 mAh en krijgt je probleemloos doorheen de dag op één laadbeurt. Soms kon ik het zelf rekken tot twee dagen zonder herladen.

Camera

Tijdens de persvoorstelling van de Ascend P7 ging de meeste aandacht uit naar de camera’s op het toestel, de frontcamera in het bijzonder. Die telt maar liefst 8 megapixels, zodat je selfies er piekfijn uitzien. Het is duidelijk dat Huawei met de P7 vooral mikt op een jonger publiek dat volledig mee is met de nieuwste rage. Zo helpt het Smart Preview Window om een zo aantrekkelijk mogelijke foto van jezelf te maken en is er zelfs een panoramafunctie voor "groufies", een selfie samen met je vrienden.

De frontcamera kan ook als een spiegeltje worden gebruikt dat aandampt wanneer je in de microfoon ademt, zodat je er vervolgens met je vinger op kan schrijven. De functie werd uitgebreid gedemonstreerd tijdens de persconferentie, maar ik ben er zelf niet in geslaagd om het na te bootsen, hoe hard ik ook blaas.

Vooraan is een 13 megapixelcamera voorzien met een lensopening van f/2.0 en een beeldsensor van Sony met hoge lichtgevoeligheid. Die moeten de camera dat beetje extra geven bij opnames in slechte lichtomstandigheden. Een test leert dat de P7 inderdaad een verdienstelijk resultaat aflevert bij weinig licht, al zijn de beelden zeker niet zonder ruis. Bij normale lichtomstandigheden krijg je scherpe foto’s met een correcte belichting en natuurlijke kleurweergave. Een prima camera dus.

De smartphone heeft geen aparte ontspanknop, maar beschikt wel over een Ultra Snapshot-functie. Door tweemaal kort op de onderste volumeknop te drukken kan je snel vanuit stand-by een kiekje schieten, zonder dat je het scherm eerst moet activeren.

Software en extra’s

De Ascend P7 draait op Android 4.4.2 KitKat, maar dat zou je niet zeggen bij een eerste blik op de interface. Huawei heeft zijn eigen grafische schil, Emotion UI, over het besturingssysteem gelegd en die verandert het uiterlijk van Android tot in de kleinste details. Die schil heeft weer maar eens een update gekregen en ziet er een stuk beter uit dan voorheen, maar het ontbreken van een applicatiemenu blijft voor mij een gemis. Alle geïnstalleerde apps komen op het thuisscherm terecht en de icoontjes worden “verpakt” in een vierkant met afgeronde hoeken, zodat het geheel er homogeen uitziet. De vergelijking met het thuisscherm van iOS is snel gemaakt, maar dan mét widgets.

Op het ontgrendelscherm werd een nieuw snelmenu toegevoegd, dat je oproept door met de onderkant van het scherm naar boven te vegen. In dat menu krijg je snelle toegang tot een weerbericht, de agenda, een rekenmachine, een zaklamp en de spiegelfunctie van de frontcamera. Wanneer je het meldingencentrum opent door van de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen, krijg je naast meldingen ook toegang tot een uitklapbaar paneel met snelle instellingen dat je naar eigen smaak kan aanpassen. Die functie voegen wel meer fabrikanten toe aan hun eigen schil, maar Huawei heeft het bijzonder goed aangepakt.

Wanneer de batterij op zijn laatste benen loopt, kan je de Ultra Power Saving-mode inschakelen om het batterijleven van de telefoon nog zo lang mogelijk te rekken. Alle overbodige functies worden dan uitgeschakeld, het scherm schakelt over naar een zwartwit-weergave en je kan alleen nog bellen en sms’en. In die spaarstand moet de telefoon het met 10 procent batterij nog een dag kunnen uitzingen in stand-by.

Een laatste ingebakken functie die de moeite waard is om even te vermelden, is de app Telefoonbeheer. Met één druk op de knop scant die je hele systeem naar openstaande apps, energievreters en bezet geheugen dat kan worden vrijgemaakt. Die kan je dan app voor app aanpakken of je drukt nogmaals op de knop om je hele systeem in één keer te optimaliseren.

Conclusie

Huawei heeft met de Ascend P7 een verdienstelijke opvolger voor de P6 neergezet, maar als vlaggenschip kan deze telefoon maar moeilijk opboksen tegen de toppers van de concurrentie. Hoewel de specificaties er op papier niet slecht uitzien, blijven de prestaties achter en voelt de P7 eerder aan als een dure middenklasser. Voor deze prijs kan je zeker beter doen, dat bewijst de Nexus 5.

Maar de Ascend P7 doet het op andere vlakken dan weer heel wat beter. De camera’s leveren veel mooiere resultaten af en Huawei heeft het toestel tsjokvol extra functies gepropt die bij de standaard Androidversie ontbreken. Daar staat wel tegenover dat je met Emotion UI inboet aan de vrijheid om Android volledig naar je hand te zetten.

Voor de gevorderde gebruiker, die vooral oog heeft voor harde specificaties en graag het onderste uit de kan haalt, is de Ascend P7 niet het geknipte toestel. Dan ben je voor dezelfde prijs beter af bij de Nexus 5. Maar wie vooral waarde hecht aan een elegant en gebruiksvriendelijk toestel met een uitstekende camera, zowel voor- als achteraan, heeft aan de Ascend P7 wel een goede kandidaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business