Reviews

Review Linksys WRT1900AC: prestigieuze comeback

Voordelen
Prestaties
Open firmware
Uitstekende QoS
Installatiegemak
Nadelen
Warm
Duur
Aanbevolen prijs: €279
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Linksys WRT1900AC treedt in de voetsporen van de legendarische WRT54G en dat is geen gemakkelijke taak. Hoe brengt deze router het ervan af?

Je moet het maar durven: een elfjarig icoon zoals de Linksys WRT54G-router te voorzien van een opvolger. De Linksys WRT54G is meer dan 50 miljoen keer over de toonbank gegaan. Met de WRT1900AC doet Linksys alvast zijn best om in de reuzengrote voetsporen te treden.

Wat onmiddellijk opvalt, is de gelijkaardige vormgeving. De herkenbare mix van blauw en zwart keert terug, net als het ‘stapelbaar’ ontwerp. Bewust natuurlijk, want Linksys mikt erop dat de vele WRT54G-gebruikers de opvolger ervan visueel kunnen herkennen. Hij is trouwens bijzonder groot en zwaar.

Binnenin vinden we een flinke 1,2 GHz dualcoreprocessor, 256 MB DDR3 RAM, USB 3.0, eSATA/USB2.0, vier gigabitaansluitingen en 128 MB flashgeheugen voor custom firmwares. Voor al die krachtige functies heeft Linksys een stevige heatsink geïnstalleerd en zelfs een kleine ventilator. Desondanks wordt hij wel snel warm. De vier dipoolantennes zien er indrukwekkend uit, volledig in lijn met de rest van het toestel. Maar presteert hij ook evenredig?

De installatie is een fluitje van een cent, dit in tegenstelling met de oude WRT54G. Je wordt automatisch in je internetbrowser naar een installatiepagina gepusht, waar je enkele stappen moet volgen. Twee minuten later is je router helemaal geconfigureerd! Je kunt daarna kiezen om een Linksys Smart Wi-Fi-account aan te maken, zodat je de router vanop afstand kunt bereiken.

De webinterface is uitgebreid, maar mist wel een aantal zakelijke functies zoals volledige VPN-ondersteuning (enkel passthrough) en je kunt de draadloze instellingen maar beperkt verfijnen. Je kunt bijvoorbeeld niet de 5 GHZ-band in 802.11ac-only mode instellen met een kanaalbreedte van 80 MHZ. VLAN tagging en Dynamic DNS (met NoIP) zit er wel in. Interessante extra: de WRT1900AC kan zowel als bridge of repeater worden geconfigureerd. Die procedure is trouwens bijzonder eenvoudig, een les voor de andere fabrikanten.

Consistent

Hoe zit met met de prestaties? Via de Ixia IxChariot throughput test halen we een gemiddelde snelheid van 110Mbps over de 5 GHz-frequentie. Geen slechte score, maar de Netgear Nighthawk doet beter met gemiddeld 174 Mbps. Kijken we naar 2,4 GHz, dan halen we 83 Mbps. Beide testen gebeuren op ongeveer 5 meter afstand van de router. De WRT1900AC maakt indruk door zijn consistent resultaat, maar hij is niet de snelste. Waar hij wel bijzonder goed op scoort, is bereik. Op de 5 GHz-band registreren we amper een verlies van 5 procent op 10 meter afstand. Hetzelfde patroon krijgen we ook voorgeschoteld in de 2,4 GHz-band, wat de WRT1900AC de beste router maakt op dit moment om op langere afstand genoeg snelheid te voorzien.

Tot slot noteerden we een krachtige USB 3.0-aansluiting voor NAS-functies. Onze externe harde schijf noteerde 84MB/s en 68 MB/S als lees- en schrijfsnelheid. Dat is op het niveau van de meeste NAS’en op de markt. Als toetje is er nog de custom firmware, waar we met smart wachten op de eerste versies voor nog meer functies.

De Linksys WRT1900AC is een dijk van een router geworden bomvol functionaliteit, en met bijzonder veel potentieel voor huidige en toekomstige draadloze toestellen. Zijn prijskaartje is niet min, maar naar onze mening meer dan waard. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business