Reviews

Preview Samsung Gear S: smartwatch met 3G

Op IFA in Berlijn konden we voor de eerste keer aan de slag met de Gear S, Samsungs eerste smartwatch met 3G. Een eerste indruk.

Een week voor IFA in Berlijn werd het nieuws gelekt van de Samsung Gear S, een gebogen smartwatch met 3G. Op de beursvloer konden we het horloge zelf in actie zien. Een eerste indruk.

Het was op diezelfde IFA-beurs een jaar geleden dat Samsung zijn eerste smartwatch aan het publiek heeft voorgesteld: de Galaxy Gear. Sindsdien werd het aanbod nog met vijf nieuwe horloges uitgebreid: de Gear 2, Gear 2 Neo, Gear Fit, Gear Live en als laatste wapenfeit de Gear S. Die combineert het gebogen scherm van de Gear Fit met de mogelijkheden van de Gear 2 en voegt daar ondersteuning voor 3G en wifi aan toe.

 Het grote 2 inch amoledscherm ziet er indrukwekkend uit, maar is vooral ook erg log om de pols.

[related_article id=”161563″]

De Gear S beschikt over een 2 inch amoledscherm – het grootste dat we tot nu toe op een smartwatch van Samsung hebben gezien – met een resolutie van 360 x 480 pixels. Het grote gebogen scherm ziet er bijzonder knap uit, maar maakt het horloge vooral ook heel log. Een scherm met een diameter van vijf centimeter is voor de meeste mensen simpelweg te groot rond de pols.

Soloslim

De smartwatch koppelt via bluetooth met je (Samsung Galaxy-)smartphone, maar heeft die verbinding alleen nodig voor de installatie van updates en apps. Achteraan in het horloge past een nanosim, zodat de Gear S volledig zelfstandig toegang krijgt tot 3G. Ook wifi en gps zijn voorzien. Je hebt je smartphone dus niet langer nodig om de slimme functies van het horloge ten volle te benutten.

 Aan de achterkant van het horloge kan je boven de hartslagmeter een nanosimkaart kwijt.

Daardoor kan je de smartwatch bijvoorbeeld gebruiken tijdens het sporten of voor navigatie, zonder dat je een telefoon op zak moet hebben. Voor sportievelingen staat op de Gear S Samsungs eigen S Health en Nike+ geïnstalleerd. Voor fervente wandelaars heeft Nokia een versie van zijn navigatieapp Here ontwikkeld, speciaal voor turn-by-turn wandelnavigatie. Om het beantwoorden van berichten en e-mails makkelijker te maken in afwezigheid van een telefoon, heeft Samsung de Gear S van een klein qwerty-toetsenbord voorzien.

Tizen

De Gear S draait net zoals het merendeel van zijn voorgangers – met uitzondering van de Gear Live – op Tizen, het door Samsung in eigen huis ontwikkelde Androidalternatief. Samsung blijft het besturingssysteem bijschaven om de bediening zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. We loodsen je er kort even door met onderstaande filmpjes.

Alles begint bij het klokscherm, dat je makkelijk kan personaliseren met één van de verschillende klokken die er voor het horloge beschikbaar zijn.

Wanneer je vanaf het klokscherm naar rechts veegt, kan je door recente meldingen bladeren, en eventueel zelfs berichten lezen en beantwoorden.

Terug op het klokscherm veeg je naar rechts om door je widgets te navigeren, zoals een muziekspeler, stappenteller of het weerbericht. Je kan tot vijf widgets naar keuze instellen.

Keren we nog een laatste keer terug naar het klokscherm, dan kan je naar boven vegen om het appmenu op te roepen. Je kan heel wat applicaties downloaden via je smartphone, maar er staan ook al enkele apps voorgeïnstalleerd.

Het horloge is water- en stofdicht (IP67), en draait op een batterij van 300 mAh. Volgens Samsung vertaalt zich dat in een batterijleven van twee dagen, maar dat lijkt ons erg straf. Met de Gear 2 kwamen we net twee dagen toe op één lading en die heeft weliswaar een even grote batterij, maar geen ondersteuning voor 3G of wifi. Een uitgebreide test zal moeten uitwijzen of Samsung zijn beloftes kan waarmaken.

De Samsung Gear S wordt samen met de nieuwe Galaxy Note 4 gelanceerd en verschijnt begin oktober op de markt. De smartwatch krijgt een prijskaartje van 399 euro opgeplakt en zal beschikbaar zijn in de kleuren zwart of wit.

Specificaties

  • Scherm: 2” Super AMOLED (360 x 480)
  • CPU: Dual core 1 GHz
  • RAM: 512 MB
  • Opslag: 4 GB
  • Verbinding: Bluetooth 4.1, USB 2.0, wifi 802.11n, 3G, gps
  • Sensors: Accelerometer, gyroscoop, hartslag, licht, UV, barometer
  • Batterij: 300 mAh
  • OS: Tizen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business