Reviews

Review MSI Nightblade: grondige fundering voor een mini-pc

Voordelen
Prima ventilatie
Plaats voor grote grafische kaarten
Nadelen
Dure dvd-upgrade
Geen Z97-moederbord
Aanbevolen prijs: €479
Waar te koop?
Totaalscore 9
Slimme strategie van MSI: maak een kleine case met eigen mini ITX-moederbord en verkoop het als bundel. De ideale fundering voor een kleine pc.

Diegenen die zich eraan hebben gewaagd, weten dat het niet eenvoudig is om veel power in een kleine case te proppen met bijhorend mini ITX-moederbord. Dan is de koeler te groot, dan past de voeding er maar half in, dan mis je de nodige connectors, en ga zo maar door. MSI lost dat probleem in een ruk op met de Nightblade.

In de Nightblade vind je enkel het Z87I Gaming AC ITX-bordje. Het blijft een klein moederbord, dus is er enkel ruimte voor één PCI Expres x16-slot, twee standaard DIMM-geheugenslots en vijf SATA 600-aansluitingen. Daarnaast zit er ook nog een voeding van 600 watt in de case verwerkt, en vind je genoeg aansluitingen voor- en achteraan om comfortabel te gebruiken. Net als de Z97-variant is ook deze behoorlijk luxueus: dualband wifi 802.11ac-ontvanger, een Killer E2205-netwerkchip en een prima geluidskaart met een zogenaamde ‘Audio Boost’-functie om van te genieten met hoogwaardige headsets.

Omdat MSI ervoor heeft gezorgd dat alles naar smaak van de gamer is, kan je in de case een volwaardige grafische kaart plaatsen. Zolang de kaart niet langer is dan 29 cm en hoger dan 3,5 cm, past alles erin. Dat betekent dat je probleemloos een Nvidia GeForce GTX 780 of AMD Radeon R9 290X kunt plaatsen. De meeste andere mini ITX-cases die we tot nu toe hebben getest, laten zelden zo’n grote grafische kaarten toe. De 600 watt voeding is trouwens ook voorzien voor het nodige grafische geweld met twee PCI Express stekkers. Liefhebbers die graag plaats hadden gehad voor hun dual GPU-kaarten, zullen toch eerder naar een grotere desktop moeten kijken.

Het voordeel van de Nightblade is zonder twijfel zijn totaalpakket. Mits wat extra hardware kun je een knappe machine bouwen. MSI voorziet in de doos ook een specifieke CPU-koeler die net in de kast past, en toch voor maximale koeling zorgt. Bovendien is er in de case plaats voor twee ventilatoren: eentje achteraan (92 mm) en eentje in de zijkant (110 mm). Die aan de zijkant is optioneel, maar zeker interessant wanneer je voor een high-end grafische kaart opteert. MSI waarschuwt wel dat het geluid van de kast gevoelig de lucht in gaat, terecht overigens.

Aan opslag geen gebrek. Bij de Nightblade hoort een adapter waarop je twee mSATA SSD-kaartjes kunt aansluiten in RAID 0 voor extra snelheid, terwijl er ook nog steeds plaats is voor een klassieke harde schijf. Kies je liever voor veel opslag met twee harde schijven, dan kan dat ook. Het handige handvat onderaan maakt trouwens duidelijk dat deze kast ook perfect naar LAN-parties kan worden meegenomen.

MSI heeft met de Nightblade de nagel op de kop geslagen. Het is dé meest ideale oplossing voor een kleine gamemachine, zonder dat je daarvoor aan kracht moet inboeten. Je kunt van de Nightblade een monsterlijk snelle machine maken, de degelijke basis geeft je alvast die mogelijkheid. Perfect voer voor een Steam Machine in de toekomst als je het ons vraagt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business