Reviews

Review: Soundmaster PL530USB

Voordelen
uiterlijk
vrij stevig en compact
standalone
bediening
Nadelen
klinkt wat dof
draaitafel te snel
vilten mat
Aanbevolen prijs: €109
Waar te koop?
Totaalscore 7
Tussen alle nostalgische muziekcenters doet de Soundmaster PL530USB het meest aan de seventies denken. Hij heeft ook aardig wat mogelijkheden.

Bij het merk Soundmaster vind je meerdere leuke retroplatenspelers en nostalgische muziekcenters. Een ervan, de PL530USB, doet misschien wat aan de seventies denken, maar grijpt niet echt terug op een nostalgisch uiterlijk. Toch ziet hij er aimabel uit, en hij heeft veel afspeelmogelijkheden.

De voorspelbare winkelverkoper heeft ongetwijfeld opgemerkt dat je er je oude platen mee kan digitaliseren. De zolder plunderen is je opdracht!

Maar deze Soundmaster zou je nou juist moeten gebruiken om pretentieloos vinylplaten af te spelen, met een knipoog en een zekere liefde voor imperfectie. Dat gaat prima met dit compacte toestel, dat losstaand zijn ding doet, maar ook kan worden aangesloten op een installatie.

Als je toch wilt digitaliseren…
Naar mp3 coderen is in dit geval bijzonder simpel, daar hoef je geen computer voor aan te slepen. Gewoon lekker op de recordknop drukken dus, waarna er een rood lampje gaat branden en de analoge muziek digitaal wordt opgeslagen op een USB-stick of SD-kaartje. Voor beide zijn sleufjes aan de voorzijde aanwezig, dus een IT-diploma heb je voor dit ritueel niet nodig.

Hifiresultaten krijg je echter niet en begin er niet serieus aan om je hele analoge collectie te digitaliseren met – wat een doortrapte naam toch – de Soundmaster. Maar het is een leuk tijdverdrijf als je het vroeger ook al heerlijk vond om tapes op te nemen, mocht je die tijd nog hebben meegemaakt. Bestanden direct afspelen vanaf een USB- of SD-medium kan ook, eventueel geprogrammeerd tot maximaal 32 nummers.

Verder zit er een tuner in voor analoge radio-ontvangst (AM, FM en FM stereo), en je kunt een hoofdtelefoon insteken (met 3,5mm-plug). In dit muziekcenter zit alleen geen cd-speler.

Stevig front
Een pluspunt van de Soundmaster is zijn bediening. De draaiknoppen voor volume en tuning zijn groot en het hele knoppenfront is hard en stevig. In combinatie met het zwart ziet de blauwe ledverlichting er "s avonds fris en strak uit.

Ook de platenspeler zelf is voor muzikaal speelgoed van dit minder dure niveau heel redelijk, ietsje degelijker dan bij concurrenten Philips en Crosley. Maar het blijft speelgoed. Je kunt singles, lp"s én 78-toerenplaten afspelen. De plastic stofkap kan ook dicht blijven bij die laatste twee, de 12-inchplaten steken er dan met de randen net een beetje onder uit. Let op dat je kat dit niet ziet, die zal gaan scratchen!

Luidsprekers aan weerszijden
De minpunten zijn snel op te sommen. De ingebouwde speakertjes zitten aan de zijkanten en klinken dof. Dat vraagt dan om een toonregelaar, maar die is er niet, buiten het basversterkingsknopje. Je kunt hier alleen wat aan doen door de platenspeler met line-out op een installatie aan te sluiten. Maar verwacht dan niet het geluid van een echte pick-up.

Jammer is ook dat de draaitafel te snel zijn rondjes maakt. Niet dusdanig dat je het Smurfenlied denkt te hebben opgezet, maar bij vertrouwde nummers zal het je misschien opvallen dat de afspeelsnelheid te hoog ligt. Daarnaast heeft de vastgeplakte vilten mat slechte grip op singles, en hij werkt elektrostatische lading in de hand. Koop er een rubberen slipmat bij, tenzij je gek bent op stof en geknisper.

Brommetje
Tot slot nog een eigenaardigheidje: bij het starten van de draaitafel hoor ik een onverklaarbare, korte en lichte brom, ongeacht hoe en waar ik de speler plaats of aansluit.

Dat hoort natuurlijk niet en het is onbedoeld. Maar voor mij geeft dit het nou net het gevoel dat ik toch een authentieke platenspeler aanzet. Waar het bij dit soort anachronistische en grappig foute huishoudapparaten eigenlijk om te doen is.

Dit artikel maakt deel uit van een overzicht van nostalgische platenspelers, gepubliceerd op 1 oktober 2014.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business