Reviews

Vier leuke retro-platenspelers

Ben je alle hypermoderne elektronica ook wel eens moe? Hier zijn drie geinige muziekgadgets zonder batterij, 4K, cloudopslag of megapixels. Maar mét karakter.

Ja, vinyl is bezig aan een revival, dat had je al gehoord. En ja dat is een goede zaak, want muziek is geen content maar een artistiek medium.

Ben je op zoek naar een goede platenspeler voor je oude lp-collectie? Of voor je eerste splinternieuwe muziekdrager die is gemaakt van zwart goud? Lees dan niet verder.

[related_article id=”160734″]

Daarvoor koop je namelijk een echte kwaliteitsdraaitafel, bij voorkeur van een merk als Thorens, Pro-Ject, Rega, Marantz of Denon. Of eventueel een middenklasser van Sony, Lenco of Akai, als je geen honderden euro’s wilt uitgeven.

Maar gaat het je vooral om de authentieke beleving van het draaien van liefst tweedehands singeltjes of lp’s voor weinig geld? En wil je dat doen op een nieuw apparaat dat er leuk uitziet in je kamer, maar ook andere audiomogelijkheden heeft? Dan heb je keuze uit tientallen nostalgische platenspelers en muziekcenters.

Anti-gadgets
We hebben vier totaal verschillende voorbeelden voor je getest, binnen de prijsklasse van 150 euro. Daar heb je ook al een heel redelijke echte platenspeler voor die je op een receiver moet aansluiten, en hifigeluid levert wanneer je over degelijke luidsprekers beschikt.

Maar het gaat hier om de trend van anti-gadgets. Nostalgie in een semi-moderne vermomming, die gezien het bonte aanbod toch heel wat liefhebbers weet te vinden.

Imperfectie
Wat onze test onder meer aantoont is dat de draaisnelheid van deze platenspelers wel eens wil variëren en meestal te hoog ligt. Dat ga je merken bij de bekendere hits.

De symforocksingle Grand Hotel van Procol Harum uit 1973 valt misschien niet in die categorie, maar kwam toevallig als eerste op deze draaitafels terecht. Het nog smetteloze antieke plaatje haalt op geen van de geteste toestellen zijn duur van zes minuten en tien seconden. De Crosley Cruiser is na 6:01 klaar met het lied, de Philips OTT2000 na 6:06 en de Soundmaster PL530USB al na 5:56. De Classic Phono haalt het einde niet, de autostop vindt het na vijfenhalve minuut genoeg.

Waarmee we maar aan willen geven dat je zomaar uit het digitale tijdperk kunt stappen, als je zin hebt!

Van deze vier platenspelers vinden we uiteindelijk de Philips het best klinken. Maar de Crosley Cruiser is het makkelijkst te gebruiken. Hij is mobiel, compact en retrocool.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business