Reviews

Review: Toshiba’s haarscherpe 4K-laptop

Voordelen
Resolutie
Scherm
Prestaties
Nadelen
Batterij
Lawaai
Zwaar
Aanbevolen prijs: €1599
Waar te koop?
Totaalscore 7
Het 4K-aanraakscherm van Toshiba's P50t ziet er uitstekend uit. Veel pixels brengen helaas ook nadelen met zich mee. Is het mooie scherm voldoende om van deze laptop een aanrader te maken?

De Satellite P50t van Toshiba is de eerste poging van het bedrijf om een 4K-laptop op de markt de brengen.

4K begint stilaan door te breken, maar met de enorme hoeveelheid pixels op een 15,6 inch-laptopscherm kwamen we nog niet in contact. De 4K-resolutie ligt ongeveer vier keer hoger dan bij full HD: 3840 x 2160 pixels. Op een scherm van dezelfde grootte kan je dus vier keer meer informatie kwijt. Dat zorgt voor een bureaublad waar meer op kan, of films die er scherper uitzien.

Een full HD-resolutie, niet uitgerekt, op het 4K-scherm. Hier zie je duidelijk hoeveel ruimte je erbij krijgt dankzij de hogere resolutie.

Stoel

4K is nog maar net aan zijn opmars begonnen in de wereld van tv’s en grote computerschermen. Wat de Satellite P50t eerder een buitenbeentje maakt en dat merk je aan de prijs: de laptop kost 1.599 euro, een stevig bedrag. De vraag stelt zich dan ook: is de P50t met 4K-scherm zijn geld waard?

Bij het opstarten van de laptop zat ik in ieder geval goed recht op mijn stoel, behoedzaam om niet achterover te vallen van de overweldigende hoeveelheid pixels. Zo’n vaart liep het echter niet, al is het scherm van de laptop onbetwistbaar haarscherp. Dat valt vooral op bij icoontjes en tekst. Zelfs kleine lettertypes zijn piepklijn nog te lezen, iets wat enkel bij een 4K scherm mogelijk is. Open je tekstverswerker en kijk eens hoe scherp Times New Roman is met een tekengrootte van 2 pt. Op een 4K-laptop is dergelijke tekst nog perfect leesbaar (al zal je dicht bij het scherm moeten komen).

Typen met dergelijk kleine lettertypes doe je natuurlijk nooit, maar de extra pixels zijn ook zichtbaar bij normale tekst en afbeeldingen. De juiste foto als bureaubladachtergrond helpt het wauw-gevoel te versterken.

Keerzijde

Toch is er ook een keerzijde. Niet alle programma’s zijn immers geoptimaliseerd voor een scherm met zo’n hoge resolutie, met vervelende gevolgen. Zo wordt de tekst soms uitgerekt om hem groter te maken. Als dat gebeurt, krijg je onscherpe letters, net het tegenovergestelde van wat je wil bereiken met een 4K-scherm. Wordt tekst niet groter gemaakt, dan moet je met een vergrootglas voor je scherm zitten om iets te kunnen lezen. De fout hiervoor ligt bij de software-ontwikkelaars en niet bij Toshiba, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Zelfs de tekst in Windows 8(.x) is schandalig genoeg niet geoptimaliseerd voor schermen met een hoge resolutie, iets wat je zelfs al merkt met een gewoon full HD-scherm wanneer je ver genoeg in menu’s en instellingen doorklikt.

Ondanks de tekortkomingen van Microsoft en andere ontwikkelaars levert Toshiba een laptop met een uitstekend scherm af, dat behalve een hoge resolutie een uitstekende helderheid en een ruime kijkhoek heeft. Bovendien gaat het om een aanraakscherm: een knappe verwezenlijking.

Zware hardware

De vraag blijft echter of zo’n scherm wel geschikt is voor een laptop. Het toestel is immers erg zwaar, deels door het scherm, deels omwille van de hardware die nodig is om het scherm te benutten. Veel pixels betekent immers dat er veel rekenkracht nodig is om het hele scherm aan te sturen. Niet verwonderlijk dus dat de P50t geen zuinige mobiele i5-processor onder de motorkap heeft, maar een krachtige quadcore i7-4700HQ. Rekenkracht is natuurlijk niet genoeg, ook de grafische kaart moet het een en ander kunnen verzetten. Met geïntegreerde Intel HD-graphics zou het 4K-scherm meer een last dan een zegen zijn, dus opteerde Toshiba voor een krachtige AMD Radeon HD 8800M.

HDD versus SSD

Verder vinden we nog 16 GB aan RAM terug in het toestel, net als een harde schijf met een opslagcapaciteit van 1 TB. Toshiba kiest er vaak voor om zijn laptops uit te rusten met grote klassieke harde schijven in de plaats van SSD’s. Hoewel veel opslagcapaciteit zijn voordeel heeft, verkies ik toch een SSD als primaire schijf. Het snelheidsvoordeel is enorm, en extra opslagruimte in een externe schijf of in de cloud is helemaal niet zo duur mocht je dat nodig hebben.

De relatief krachtige hardware volstaat om het scherm aan te sturen, al moet je geen zware spellen in 4K-resolutie gaan spelen, dat zal niet vlot lukken. In een lagere resolutie (zoals full HD) is de laptop wel geschikt om moderne games te draaien. De grafische kaart van AMD levert duidelijk sterkere prestaties dan de Geforce GTX 720M of 840M, maar wil je echt zwaar gamen op je toestel dan zijn nog krachtigere ingewanden zoals de GTX 850M in de Asus N550 JK toch aangeraden.

Op dit toestel kan je perfect productief zijn, ondanks het gebrek aan SSD. De sterke processor compenseert hier meer dan voldoende. Zoek vooraf wel op of je meest gebruikte software wel compatibel is met 4K. Als je de resolutie lager moet zetten om de menubalk in je programma’s te lezen is dit toestel misschien niet (nog) geschikt voor jou.

Jetmotor

Zware hardware en een stevig scherm zorgen voor een ware aanslag op het batterijleven. Volgens onze batterijtest houdt de P50t het geen drie uur uit bij licht gebruik. Ook de koeling draait overuren: zelfs bij het mildste gebruik klinkt de laptop als een Joint Strike Fighter en is de luchtuitgang even warm als de uitlaat van diezelfde straaljager.

De laptop voelt erg kwalitatief aan, wat je wel mag verwachten van een toestel in deze prijscategorie. Het toestel is afgewerkt in grijs aluminium. Het zwarte toetsenbord heeft een opvallend aangename textuur en is plezierig om mee te werken. Aan aansluitingen geen gebrek: aan de zijkanten bevinden zich vier USB-3.0 aansluitingen samen met een HDMI-poort en een dvd-station en een ethernetpoort.

Verdict

De P50t is een erg dure maar eerlijke laptop. Dankzij het scherm en de ingewanden is dit toestel zijn geld waard, maar het 4K-scherm brengt nadelen met zich mee. Slechte batterij en veel lawaai zijn de minpunten van dit toestel zelf, maar ook het feit dat veel software nog niet geoptimaliseerd is speelt mee wanneer je deze laptop overweegt. Het scherm is dus bloedmooi, maar dat komt niet altijd tot zijn recht.

Ik denk dat de P50t voor is op zijn tijd. 4K op een laptop is iets voor in de toekomst, wanneer Windows en andere software geoptimaliseerd is voor de resolutie, en er betaalbare mobiele grafische kaarten zijn die moderne games op de hoge resolutie aankunnen. Voorlopig zou ik een toestel met een mooi full HD-scherm verkiezen, dat minder lawaai maakt en een grotere autonomie heeft. Wil je echt een laptop met een hoge resolutie, dan is de P50t een goed toestel, zolang je rekening houdt met de nadelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business