Reviews

Review Archos VR: virtual reality aan de ultieme bodemprijs

Voordelen
Goedkoop
Compatibel met toestellen tot 6 inch
Lenzen verstelbaar over X-as
Nadelen
Bouwkwaliteit
4:3 beeld
Lenzen amper verstelbaar over Y-as
Gebrekking comfort
Aanbevolen prijs: €29.99
Waar te koop?
Totaalscore 6
De Archos VR is met grote voorsprong de goedkoopste VR-headset op de markt. Zit er echter nog veel realiteit in VR bij een zo'n goedkoop toestel?

29 euro: voor dat geld wordt de virtuele realiteitsbril van Archos de jouwe. Zoals alle budgetbrillen (en ook Google Cardboard) heb je een smartphone nodig om de bril te gebruiken. Een relatief groot toestel met minstens een Full HD-resolutie is aangeraden.

Goedkoop

De Archos VR is heel goedkoop en dat merk je. Op zich voelt de bril, die uit zwart plastic is gemaakt, niet rommelig aan, maar het mechanisme dat je verstelt om je smartphone vast te klikken lijkt ieder moment te zullen sneuvelen. Tot nu toe is dat nog niet gebeurt, maar het geluid dat de klepjes maken bij het verstellen stelt me niet gerust. Verder maakte Archos bij het kliksysteem een vreemde designkeuze: gebogen hoekjes zorgen er voor dat je telefoon niet langs links uit de greep van de bril schuift, maar aan de rechterzijde zijn de krommingen afwezig. Een groot probleem is dat niet, zodra je alles hebt vastgeklikt zit de telefoon stevig vergrendeld in de bril.

De lenzen van de Archos VR zijn verstelbaar langs de X- en de Z- as, al laat het mechanisme daarvoor een beetje te wensen over. Bovenaan zitten twee kleine schuivertjes waarmee je de lenzen meer naar links of rechts beweegt, maar de bril lijkt gemaakt voor mensen wiens ogen eerder dicht bij elkaar staan. Voor een comfortabele ervaring zijn de uitersten voor veel mensen een must wat af doet aan de verstelbaarheid.

Scherpte

Ook in de diepte zijn de lenzen verstelbaar: zo stel je scherp. Helaas moet je daarvoor aan de dingen draaien en dat gaat enkel wanneer je de bril niet op hebt. Bovendien is de aanpasbaarheid in de diepte erg beperkt. Al bij al is de iets duurdere Durovis Dive beter aan te passen, wat voor een comfortabelere kijkervaring zorgt. Daar staat dan weer tegenover dat de Archos VR beter is afgesloten tegen ongewenst licht van buitenaf.

Verder functioneert de de Archos VR uitstekend: de VR-ervaring werkt perfect en de tussenschotten reflecteren niet, iets waar de Dive ook last van had. Ook hier staat daar weer een minpunt tegenover: de Archos VR geeft me een minder allesomvattend beeld: het lijkt alsof je door een (heel) groot 4:3-venster kijkt. Je zit dus niet helemaal in de virtuele wereld.

Comfort

Heel comfortabel is de Archos evenmin. De zachte rand houdt op aan de neus wat zeker na een tijdje erg voelbaar wordt. Een groot minpunt, aangezien het toch een beetje de bedoeling is van een VR-bril dat je vergeet dat je het ding op hebt. Een band die over je hoofd spant verlicht de druk op het aangezicht dan weer wel. De Archos VR is nauwelijks duurder dan Google’s Cardboard. Vergeleken met Cardboard, dat je moet vasthouden en geen verstelbare lenzen heeft, is de Archos VR stukken beter. Wie virtual reality een kans wil geven maar niet te veel wil uitgeven is hier aan het goede adres.

Naast elkaar zou ik de Durovis Dive boven de Archos VR verkiezen als budget-headset, maar die laatste is dubbel zo duur zonder dubbel zo goed te zijn. Welke van de twee je kiest hangt dus van je voorkeur af maar het comfort spreekt in het nadeel van de Archos. Omwille van de beperkte verstelbaarheid van de lenzen zou ik de Archos VR afraden voor wie een fysieke bril draagt. Verder hebben de twee brillen hun goede en hun slechte kantjes. De prijs in het achterhoofd houdend is de VR de moeite, en zeker wie nog niet veel ervaring heeft met VR zal onder de indruk zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business