Reviews

Review Huawei P8 Lite: sterke speler in middensegment

Voordelen
Mooi design
Goede camera
Nadelen
Batterij vrij middelmatig
Aanbevolen prijs: €249
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met de introductie van de Huawei P8 Lite, de luchtigere versie van Huawei's vlaggenschip, heeft het middensegment van de smartphones er een te duchten speler bij.

De Huawei P8 Lite is de afgeslankte versie van huidig vlaggenschip P8. Het prijskaartje is alvast gehalveerd, hoeveel vet het bedrijf van de gebruikservaring heeft gehaald doen we hieronder voor jou uit de doeken. Op zich breekt de P8 Lite geen potten als product, maar in het klasje van de middensegmenters haalt het behoorlijke cijfers.

Plastic chic

Net zoals zijn grote broer heeft de P8 lite een aantrekkelijk dun ontwerp, met een dikte van 7,7 mm. Het metalen frame van de P8 is vervangen door plastic, enkel rond de randen van de P8 Lite vind je nog een strookje metaal terug. De matte afwerking met horizontale groefjes aan de achterkant zorgt er voor dat de Lite toch een zweem van luxe heeft, aangenaam in de hand ligt en dat vettige vingers minder zichtbare sporen achterlaten.

De camera aan de achterkant is volledig verwerkt in het frame en steekt niet uit. De bezels langs het scherm zijn minimaal en niet storend, maar ik moet er wel bij zeggen dat mijn testmodel een zwarte uitvoering is, waardoor bezels minder opvallen. Naast zwart kan je de P8 Lite trouwens in het wit en in het goud kopen.

Het 5 inchscherm heeft een resolutie van 720 x 1280 pixels, vrij standaard in de smartphone middenklasse. Zolang je er geen vergrootglas op zet, valt er niets te klagen over de scherpte van het beeld en je kan er HD op draaien. Ook de helderheid van het lcd-scherm zal bij weinigen meteen negatieve commentaar ontlokken, totdat iemand een smartphone met amoled bovenhaalt ter vergelijking. Het lcd-display is dan duidelijk donkerder.

Fijne prestaties

Het toestel heeft een Kirin 620-processor die van de hand van Huawei zelf komt, een 64-bit octacore met een snelheid van 1,2 GHz. Dit is opnieuw vrij gewoontjes in vergelijking met directe concurrenten. Wat je niet vlug zal terugvinden bij de anderen is de 2 GB RAM.

De P8 Lite zet door de bank genomen fijne prestaties neer, haperingen zijn zeldzaam. Video’s op Youtube speelde het zonder problemen af, maar Netflix kreeg ik niet aan de praat. Ik bleef altijd steken op het laadscherm. Verder heb ik ook de game Hearthstone laten draaien op de smartphone, een relatief zware app die 2 GB geheugen nodig heeft. De lancering van het spel verliep wat trager, maar eens online bezig reageerde het naadloos.

Kijken we naar de harde cijfers en halen we er enkele recente mobieltjes bij uit het middensegment om te vergelijken, dan moet de Huawei P8 Lite in het algemeen alleen de Wiko Highway Star 4G voor zich laten in de rankings, een smartphone die meteen ook 100 euro duurder is. De Alcatel OneTouch Idol 3, de Samsung Galaxy A3 en de Kazam Tornado 348 stranden in de meeste categorieën achter de P8 Lite.

Alleen bij de Ice Storm Unlimited physics score die de CPU van het toestel test toont de P8 Lite zich een lichtgewicht ten opzichte van zijn concurrenten. Een opmerking over de grafieken: er waren geen gegevens voorhanden van de smartphones van Wiko en Alcatel voor de PC Mark-test om te vergelijken.

De Huawei P8 Lite wordt verscheept met Android Lollipop en laat 4G-verbindingen toe, wat beide een pluspunt is. Het bedrijf legt traditioneel een zware grafische schil, EMUI genaamd, over Googles besturingssysteem. Bij de P8 Lite is dat niet anders. Op de telefoon vindt je een aantal thematische varianten terug op de schil die je alternatief kan gebruiken, mocht de standaardversie je niet aanstaan. Of je kan gewoon Google Launcher installeren. Echte problemen veroorzaakt door EMUI heb ik niet opgemerkt tijdens het testen.

Afgestoft

De éénhandmodus die Huawei introduceerde bij de P8 keert terug in de Lite-versie. Deze feature verkleint het touchscherm en maakt het mogelijk om het toestel met een enkele hand te bedienen.

Huawei heeft ook zijn camera met diverse functies gestoffeerd. Je vindt zowel de traditionele panoramamodus en aangepaste filters voor je foto’s als meer apartere functies zoals een “perfecte selfie”modus, een timelapsefeature en de mogelijkheid om audionotities toe te voegen. De achterste camera is ook vlug te bedienen als de P8 Lite vergrendeld is, je hoeft enkel twee keer op de onderkant van de volumeknop te drukken.

Achteraan werk je met een sterke 13 megapixelcamera voor je foto’s. Deze komt ook overeen met wat je in de grote broer terugvindt. Een zeer degelijke toevoeging waarmee je knappe foto’s kiekt, zonder beeldstabilisator in de Lite-versie weliswaar. Je selfies vooraan trek je met een resolutie van 5 megapixel, drie minder in vergelijking met de P8.

Tot slot de batterij. Wederom toont de Huawei P8 Lite zich zeer conformistisch: het is noch slechter, noch beter dan de meeste andere apparaten in het middensegment. Ik liet er onze batterijtest op los, waarbij een videofragment constant in een loop wordt afgespeeld terwijl wifi en bluetooth aanstaan en de schermhelderheid 200 cd/m3 bedraagt. De Huawei P8 Lite hield het net geen vijf uur vol. Hetzelfde resultaat kregen we na het draaien van de PC Mark-test. Geen hoogvlieger dus als het op uithoudingsvermogen aankomt. Huawei heeft wel een ultrabatterijmodus toegevoegd waarmee je het leven van de smartphonebatterij met een uur of twee uitrekt, maar enkel nog kan bellen of sms’en.

Conclusie

Mag het net iets meer kosten dan het budgetgamma, dan is de Huawei P8 Lite zeker een toestel om in overweging te nemen. Op de meeste vlakken biedt hij evenveel als de concurrenten, en soms ook meer. De goede camera en de behoorlijke prestaties zijn in combinatie met het prijskaartje zeker een interessante deal, waardoor ik ervoor gekozen heb om het toestel een 8 te geven in plaats van een 7 op 10. Bovendien doet het mooie design uitschijnen alsof je heel wat meer hebt neergeteld voor de Huawei P8 Lite dan in werkelijkheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business