Reviews

Review Acer Aspire Switch 10: tablet op steroïden

Voordelen
prijs/kwaliteit
kijkhoek
eenvoudig wisselen tussen verschillende modi
extra HDD in toetsenbord
Nadelen
autonomie
saaie vormgeving
Aanbevolen prijs: €379
Waar te koop?
Totaalscore 7
Acer biedt met de Switch 10 een hybride toestel tegen een erg scherpe prijs. Hiervoor boet het toestel wel in aan kracht en autonomie.

De Switch 10 van Acer is één van de leukste hybride toestellen die ik al onder handen nam. In laptopmodus is het kleine toestel nauwelijks te onderscheiden van een klassieke laptop met 10 inch-scherm. Enkel de brede schermranden suggereren dat dit toestel meer is dan op het eerste zicht lijkt.

De Switch 10 is geen lichtgewicht: 1,2 kg is redelijk veel voor een laptop van dit formaat. Dun is de Aspire ook al niet en visueel vind ik het toestel aan de saaie kant. De Acer is echter niet té zwaar, niet té dik en niet té lelijk waardoor ik die gebreken graag vergeef ten voordele van functionaliteit.

Als laptop werkt de Acer in ieder geval voortreffelijk. Zoals gebruikelijk bij hybride toestellen zit er relatief veel gewicht in het scherm, maar toch kan je het 10 inch-scherm van de laptop ver open klappen. De kijkhoek is voortreffelijk in alle richtingen en de sub-HD-resolutie vind ik, gezien het schermformaat, acceptabel. Het toetsenbord voelt aan zoals dat van een echte laptop en typt aangenaam.

De Switch komt natuurlijk pas echt tot z’n recht wanneer je het scherm loskoppelt van het toetsenbord. Als Windowstablet doet de Switch 10 voortreffelijk dienst. Het gewicht van het scherm blijft binnen de perken. Om films te zien of presentaties te geven kan je het toestel ook achterstevoren op het toetsenbord klikken. In die modus is het bovendien mogelijk het scherm helemaal plat te leggen, zodat er een dikke tablet overblijft, met het toetsenbord verscholen achter het display.

Die modus is nuttig aangezien het klavier een harde schijf van 500 GB herbergt. Windows staat geïnstalleerd op de eMMC (soort SSD) met een capaciteit van 32 gigabyte. Daarvan gaat al naar herstelpartities, zodat de extra harde schijf meer dan welkom is. Het klavier heeft bovendien een volwaardige USB (2.0) poort. USB 3.0 ware beter geweest maar de poort op volledig formaat blijft aanzienlijk handiger dan een microUSB-aansluiting. Op het tabletdeel heeft de Switch 10 natuurlijk zo’n poort net als een miniHDMI-poort en een microSD-kaarlezer.

Onder de motorkap verrast de Aspire niet. De Intel Atom-processor is alles behalve krachtig te noemen en ook de beperkte 2 GB aan RAM maakt mij niet enthousiast. Benader dit toestel dan ook eerder als een netbook of tablet op steroïden dan een Windowslaptop. Voor basisproductiviteitstaken scoort de Switch ruim goed genoeg en ook surfen lukt perfect en tegen multimedia heeft deze laptop evenmin bezwaar. Als hybride doet deze Acer alles wat je verwacht, en dat in een compact pakketje. De extra harde schijf en usb-poort in het toetsenbord geven de Aspire Switch net dat tikkeltje meer, waardoor ik dit hybride toestel kan aanraden boven heel wat andere exemplaren. Het grootste nadeel: de autonomie. Vijf uur is niet zo veel voor een laptop met tablet en netbook-allures. De uiterst scherpe prijs maakt dan weer veel goed.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business