Reviews

Review Shuttle XH97V: Kant-en-klaar

Voordelen
Slim ontwerp
2x DisplayPort
Bijzonder compleet
Nadelen
Koeling kan maar 65W TDP slikken
Aanbevolen prijs: €229
Waar te koop?
Totaalscore 8
Shuttle biedt met de XH97V een kleine barebone tegen een schappelijke prijs. Ondanks het kleine ontwerp kan je echter nog behoorlijk veel naar wens installeren.

Het is ondertussen alweer een tijd geleden dat we nog een barebone systeem in ons testlab hebben gehad. Deze keer is het de beurt aan Shuttle, een van de specialisten die nog een hele hoop barebones aanbiedt in verschillende prijsklassen en chipsets. We gaan aan de slag met de XH97V, een systeem waar alles al inzit, behalve geheugen, opslag en de processor. Het gaat om een H97-chipset, wat betekent dat je in deze kleine desktop elke Haswell chip van Intel kan planten met LGA1150-socket.

Geen warboel

Je merkt dat Shuttle veel ervaring heeft in het maken van barebones, want ze hebben in deze situatie aan bijna alles gedacht. Wat ons vooral sterk opvalt, is dat de kabels zo netjes vooraf zijn geordend. Zo moet je je geen zorgen maken dat je ergens in de kleine behuizing nog met sata-kabels moet puzzelen. De processor kan je gemakkelijk in zijn socket centraal op het moederbord prikken, en de geïntegreerde koeling van de Shuttle XH97V doet de rest. Die wordt meegeleverd, want de kans is namelijk behoorlijk klein dat je van een andere fabrikant zo’n kleine koeler kan kopen. Belangrijk om te weten: de koeler ondersteunt enkel chips met een maximale TDP van 65 watt. Een Intel Core i7-4770K met een TDP van 84 watt installeer je dus beter niet, tenzij je graag een ei bakt op je minipc.

Externe voeding

De Shuttle XH97V is een klein doosje, maar dat heeft wel als gevolg dat de voeding aan de buitenkant van de barebone zit. Gelukkig is het een klassieke voeding zoals je die bij laptops vindt, en geen met een ventilator zoals de meeste desktops hebben. Voor- en achteraan vind je een massa aan aansluitingen: HDMI, 2x DisplayPort, 4x USB 3.0, 4x USB 2.0, 6-kanaals audio, gigabit LAN, ruimte voor Kensingtonslot en zelfs een RS232 seriële poort voor professionele toepassingen. Wie iets anders wilt gebruiken dan HDMI, zal zijn heil moeten zoeken in adapters naar DVI. VGA is niet echt een optie. Dit kleine bakje kan in totaal drie monitors aan, onder voorbehoud dat je ook de DisplayPort-aansluitingen gebruikt. Wanneer je die opstelling gebruikt, is het eigenlijk verbazingwekkend dat het allemaal lukt uit zo’n klein doosje.

Ruimte voor mogelijkheden

Binnenin heb je twee kleine SO-DIMM geheugenslots, waarvan elk slot maximaal 8 GB RAM ondersteunt. Er is geen ruimte voor een grafische kaart in deze barebone, dus kies je processor goed uit wanneer je toch ook een beetje wilt gamen op deze kleine desktop. Verrassend genoeg is er zelfs plaats voor een slimline dvd-speler, mocht je daar nood aan hebben. De meeste kleine barebones schenken daar bijzonder weinig aandacht aan, maar in de XH97V heb je de keuze. Er zijn nog twee Mini PCI-Express slots beschikbaar, die je bijvoorbeeld kan gebruiken voor een WLAN-kaartje.

Het is spijtig dat deze barebone maar een beperkt TDP aankan, waardoor de topprocessors geen optie zijn voor de Shuttle XH97V. Voor wie daar geen nood aan heeft, is dit wel een heel interessant alternatief, vergeleken met de Intel NUC waar je geen keuze hebt over het type Intel-chip. Een heel aangename desktop die je helemaal naar wens kan installeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business