Reviews

Review Honeywell Round Connected-thermostaat: slim en warm

Voordelen
Leuk design
Gebruiksvriendelijke app met kleurcodes
Van overal ter wereld bedienbaar
Handige bediening aan thermostaat
Nadelen
Geen Windows Phone-ondersteuning
Basisstation met ethernetkabel
Aanbevolen prijs: €149 - 179
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met een slimme thermostaat kan je tot 22 procent op je energiefactuur besparen, klinkt het. Dat lijkt ons overdreven, maar gebruiksvriendelijk is de Round Connected in ieder geval.

Honeywells iconische T-86 ‘Round’ thermostaat is al meer dan een halve eeuw oud. Het symbooltoestel waarop het merk zo trots is krijgt daarom een moderne opvolger in de vorm van de Round Connected. De Round Connected is een kleine maar slimme thermostaat, die met een prijskaartje vanaf 149 euro niet duurder is dan een dom exemplaar.

Eenvoudig

Honeywell heeft al slimme thermostaat-oplossingen op de markt maar die zijn duurder. De goedkopere Round is dan ook niet geschikt om de temperatuur van een huis kamer per kamer te regelen. Het toestel doet niet veel meer dan een klassiek exemplaar, zei het op een slimmere en gebruiksvriendelijkere manier. Het idee is dat je geld bespaart doordat de thermostaat eenvoudiger te programmeren is. Bovendien kan je de verwarming vanop afstand in- en uitschakelen. Dat laatste biedt volgens Honeywell de nodige gemoedsrust voor vakantiegangers.

Honeywell-man

In principe kan je de Round zelf installeren. Er bestaat een model voor een modelerende ketel alsook één voor een aan- uit ketel.  Dat laatste, waarmee ik aan de slag ging, is met 179 euro iets duurder. Mijn pakket bestond dan ook uit drie delen: de ronde thermostaat zelf, een aan-uit kastje dat je aan je ketel moet monteren, en een basisstation. Dat laatste steek je met een ethernetkabel in je router. De installatie van de aan- uit-module is simpel, als je de juiste draadjes aan je ketel weet hangen. Ik koos voor de totaalervaring en liet een installateur van Honeywell langs komen. Als een vervelende klant hing ik over ’s mans schouder en ik kan bevestigen: wie weet om welke draadjes het gaat, heeft de klus in geen tijd geklaard.

(Geen) Windows Phone

Zodra alles is aangesloten kan je aan de slag. Bij je thermostaat hoort een Honeywell-account. Daarmee kan je via de app inloggen (tenzij je een Windows Phone hebt), of via het webportaal. Planningen aanpassen moet echter via de app. Vervolgens stel je de thermostaat in. De Total Connect Comfort-app blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid. Je stelt schema’s op door een uur samen met een temperatuur toe te voegen. Duidelijke kleurcodes maken het geheel overzichtelijk. Hoe warmer te temperatuur, hou roder het vakje, hoe kouder hoe blauwer. Heerlijk logisch allemaal.

Een dagschema kan je met een druk op de knop kopiëren naar andere dagen, zodat een weekroutine in twee minuten geprogrammeerd is. Het programma aanpassen is even eenvoudig: klik op een schakelpunt (7u, 19,5 graden) om het tijdstip en/of de temperatuur te wijzigen.

Snelle functies

Via de app zie je snel hoe warm het thuis is, tegenover de doeltemperatuur. Met de snelle acties kan je de verwarming in een economische stand zetten waarin de doeltemperaturen met drie graden naar omlaag gaan, je kan een vakantiestand kiezen waarbij alles naar 15 graden wordt gezet, of je kan de verwarming helemaal uitschakelen (tot een minimumtemperatuur van vijf graden). Handig dus om je verwarming uit te schakelen wanneer je er, al dan niet onvoorzien, tussenuit bent.

Te veel basisstations

Valt de internetverbinding met het basisstation weg, dan wordt je per mail verwittigd. Een tweede mail laat je weten dat alles terug in orde is. Het basisstation is voor mij een minpunt. Langs de ene kant zorgt het er voor dat de thermostaat en de aan-uit module vlot met het net kunnen praten, langs de andere kant ben je weer een ethernetpoort in je router kwijt. Aangezien iedere fabrikant van een internet-der-dingen-toepassingen met z’n eigen basisstation komt aandraven heb je snel poorten te kort, en ik vermoed dat wie slimme lampen, een desktop met ethernet, een netwerkprinter en een range-extender heeft, niet noodzakelijk aan de slag wil met een switch om ook z’n thermostaat aan de praat te krijgen. De standaard router is uitgerust met slechts vier ethernetpoorten, en IoT-fabrikanten lijken er alles aan te doen om die zo snel mogelijk vol te krijgen. Een optie waarbij de thermostaat draadloos met de router communiceert, is in mijn ogen superieur.

Manueel draaien

Faalt je netwerk of is je smartphone gestolen, dan hoef je natuurlijk niet in de koude te zitten. De Round Connected, die z’n inspiratie bij de oude Round haalt, is eenvoudig verstelbaar door aan het ronde toestel zelf te draaien. Zo verzet je de temperatuur. Een manueel ingestelde temperatuurswijziging blijft behouden tot aan het volgende schakelpunt dat je instelde, en zal dus geen schema’s overschrijven.

Verder is de thermostaat erg minimalistisch: het toestel toont de huidige temperatuur naast een icoontje dat aangeeft wanneer je verwarming aan het zwoegen is. Verder zie je de vooropgestelde temperatuur wanneer je aan het wieltje draait, maar meer niet.

Verdict

Ik ben erg tevreden van de Round Connected, de gebruiksvriendelijkheid is een groot plusplunt maar echte besparingen merkte ik nog niet. Veel hangt af van je huidige thermostaat: is die gebruiksvriendelijk en doe je de moeite om de programmatie telkens te optimaliseren, dan biedt de Round Connected vooral meer comfort. Verwarmen is natuurlijk het hoofddoel van dit ding, en naar mijn indruk zorgde de thermostaat er voor dat de kamer telkens op de juiste temperatuur was op het gevraagde moment. Moet je kiezen tussen een domme thermostaat en dit exemplaar, ga dan voor de slimme variant.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business