Reviews

Review iRobot Roomba 980: Alziend oog

Voordelen
stille werking
camera bovenaan
automatische zuigsterkte
Nadelen
ontzettend duur
lange zijborstel strooit soms vuil rond
Aanbevolen prijs: €999
Waar te koop?
Totaalscore 7
De iRobot Roomba 980 is de allereerste Roomba die zijn omgeving in kaart kan brengen. Jammer genoeg hangt aan hoogtechnologisch materiaal een pittig prijskaartje.

Het spreekt voor zich dat de redactie er de afgelopen maand bijzonder netjes bijlag. Naast de Neato Botvac Connected hebben we ook de iRobot Roomba 980 aan de tand mogen voelen. Volgens iRobot is het de belangrijkste innovatie sinds de introductie van de Roomba-reeks meer dan 10 jaar geleden. Straffe woorden voor de absolute marktleider in het segment. Tot op vandaag werkte elke Roomba volgens het ad-randomprincipe: overal tegenaan botsen en kriskras rijden, tot de ruimte gedaan is.

App en camera

De Roomba 980 bezit als allereerste robotstofzuiger in Europa een camera om de ruimte te zien. Hiermee kan hij kamers in kaart brengen, zodat de stofzuiger efficiënt in banen kan stofzuigen, in plaats van kriskras overal te botsen. Het werkt in principe net zo goed als het laserscannen van Neato, waardoor onze redactie elke dag tiptop in orde was. Handig is dat de camera niet nodig is om te werken. Wanneer er bijvoorbeeld een zakdoek op de robot valt (of je kat zit erop), blijft hij gewoon doordoen, maar minder efficiënt volgens zijn ad-randomprincipe.

De Roomba 980 is voor iRobot de allereerste robot met een app. De app is bijzonder eenvoudig maar efficiënt: plannen, starten, stoppen, en nog een handvol extra instellingen. Leuk om te hebben, maar na twee weken keken we er niet meer naar om. In tegenstelling tot Neato heeft de Roomba 980 wel een rubberen bumper vooraan, wat ervoor zorgt dat hij heel zacht en voorzichtig tegen de rand botst. Deze robot voorkomt schade aan je meubilair en remt ook telkens goed voordat hij iets tegenkomt. De motor zuigt heel stil op harde ondergronden zoals parket, laminaat of tegels. Van zodra hij matten of tapijten registreert, schakelt hij automatisch over naar een intensere zuigkracht om grondig te reinigen. Een bijzonder handige functie die heel goed werkt.

Lang borsteltje

Een ronde stofzuiger geraakt nooit in de hoeken van een kamer, maar om dat probleem op te lossen heeft de Roomba 980 een lang borsteltje aan de zijkant. Hiermee geraak je in de meeste hoeken, maar soms gebeurt het ook dat hij hiermee net stukjes verder zwaait op een plaats waar hij net is geweest. Resultaat: niet 100% proper, althans, tot hij een volgende keer op pad gaat. In tegenstelling tot bij Neato is de borstel onderaan behoorlijk centraal geplaatst. Dat zorgt ervoor dat de zijborstel heel goed zijn best moet doen, of je laat overal 4 centimeter van de rand alle vuil achter. Vergeleken met de Neato Botvac Connected waren de resultaten nagenoeg identiek. Enkel in de uiterste hoeken moet de Roomba 980 de duimen leggen.

De iRobot Roomba 980 is een slimme robot boordevol technologie die nog sterk kan worden doorontwikkeld, maar helaas hangt aan hoogtechnologisch materiaal nog altijd een pittig prijskaartje. Een stofzuiger die 999 euro kost, koopt niemand en we vrezen dat een robotstofzuiger met hetzelfde prijskaartje ook weinig mensen zal kunnen overtuigen. Prijs/kwaliteit gezien, is de Neato Botvac Connected de betere keuze, maar we zijn wel heel benieuwd wat iRobot met de bijzondere cameratechnologie in de toekomst nog gaat doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business