Reviews

Review MakerBot Replicator Mini Compact 3D-printer: kleine dingenmaker

Voordelen
veilig ontwerp
gebruiksvriendelijke software
goede printkwaliteit
Nadelen
klein oppervlakte
relatief duur filament
luid
geen display
Aanbevolen prijs: €1.599
Waar te koop?
Totaalscore 7
Ondanks zijn beperkte grootte moet de MakerBot Replicator Mini niet onderdoen voor zijn grotere broers. Bovendien is de printer erg eenvoudig te gebruiken.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de MakerBot Replicator Mini Compact 3D Printer het kleinste toestel waar fabrikant MakerBot al mee voor de dag is gekomen. Het oppervlak waarop je kan printen, is inderdaad klein voor een 3D-printer, maar de kwaliteit moet (met enkele uitzonderingen) niet onder doen voor het vlaggenschip van het bedrijf.

Slimme kalibratie en printkop

De MakerBot Mini Compact dankt zijn naam aan zijn afmetingen van 38 x 29,5 x 31 cm en een gewicht van 8 kg. De 3D-printer is open ontworpen, wat betekent dat je zowel aan de zijkanten als langs de bovenkant kan binnenkijken en dus de opbouw van je prints visueel kan volgen. Niet genoeg? Er zit ook een camera in een bovenhoek verwerkt, waardoor je je prints vanaf je computer of mobiel toestel continu in het oog kan houden. Verder kan de Mini Compact pronken met een zelfkalibrerend printbed, zodat je niet telkens zelf dat plateau moet afstellen op de juiste afstand. De beperkte oppervlakte om te printen (10 x 10 x 12,5 cm) betekent dat je enkel kleine objecten kan produceren.

Verder is MakerBots zelfverklaarde slimme printkop gemakkelijk in te stellen en opnieuw te verwijderen, omdat het met magneten is aangebracht. De intelligente printkop detecteert zelf wanneer het filament op is en pauzeert dan automatisch, waarna het je ook een waarschuwing via de bijhorende app of de desktopsoftware stuurt. Wat je wel mist bij de Mini Compact is een controlepaneel en een display op de printer. De enige besturing op het toestel zelf is een knop met een oplichtend frame, waarvan de kleuren de status van de printer aanduiden. Drukken op de knop zet de printer in gang.

[related_article id=”176998″]

Eenvoud troef

De set-up van de Mini Compact is een eenvoudig proces, dat ook voor mensen met twee linkerhanden weinig echte problemen zal opleveren. Voor het printen werkt de Compact Mini enkel met PLA als filament, waarvoor MakerBot een relatief hoge prijs aanrekent. Wat de veiligheid van het open design betreft: deze is goed gewaarborgd door de plaatsing van de printkop, die je enkel via de achterkant van de printer kan bereiken. De compacte 3D-printer herbergt tevens een luide motor, luider dan de meeste toestellen waarmee we al gewerkt hebben. De printer laten draaien in een geïsoleerde ruimte is geen slecht idee.

Zelf hebben we tien testobjecten met de Compact Mini afgedrukt. Als het goed ging, was er weinig op de kwaliteit aan te merken, maar niet alles verliep even vlot. Eén keer verstopte het filament en we hadden ook een paar problemen met de printkop. Al die hindernissen waren op te lossen, maar van een volledig zorgeloos proces kunnen we niet spreken.

De kleine 3D-printer is niet onfeilbaar, maar de eenvoudige set-up, de behaalde kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid zijn elk fijne troeven, waardoor het in huis halen van de MakerBot Replicator Compact Mini 3D-printer het overwegen waard is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business