Reviews

Review DJI Phantom 4: Vliegende cameraman

Voordelen
Eenvoudige bediening
Ongelooflijk stabiel
Spectaculaire beeldkwaliteit
Slimme volgfunctie
Obstakeldetectie
Uitstekende recuperatie bij botsingen
Bereik
Nadelen
Aanbevolen prijs: €1.599
Waar te koop?
Totaalscore 10
De Phantom 4 maakt spectaculaire foto’s en video’s met een camera die zelfs in moeilijke omstandigheden onbeweeglijk stil blijft hangen.

De Phantom 4 van DJI is de beste drone die je als consument op de kop kan tikken. Toegegeven, 1.599 euro is een bom geld, maar daarmee koop je een ongelooflijk stabiele quadcopter met een buitengewoon goede 4K-camera inbegrepen. Luchtbeelden maken was nog nooit zo eenvoudig, en het resultaat nog nooit zo mooi.

De Phantom 4 ziet eruit als een afgelikte Phantom 3. De drone is helemaal glanzend wit en heeft onderaan een grijze camera die een klein beetje op een GoPro lijkt. De vier rotors kan je erg eenvoudig vastklikken en terug verwijderen, wat transport in het verrassend degelijke meegeleverde kistje vergemakkelijkt.

Afstandsbediening

Bij de drone hoort een afstandsbediening. Die lijkt een beetje op een kleine router met twee radioantennes. Twee fijne en aangenaam te hanteren joysticks dienen om de drone te besturen. Knoppen en schuivers laten je dan weer toe de camera te bedienen, terwijl een grote knop vooraan dient om de drone automatisch te laten terugkeren naar zijn thuisbasis. Die kan je zelf instellen, en is standaard het punt vanwaar het toestel laatst is opgestegen.

Eén knop ontbreekt: je kan de drone niet met de afstandsbediening laten opstijgen. Daarvoor heb je je smartphone nodig. Die klik je in een houder op de afstandsbediening (ook compatibel met tablets). Met een usb-kabeltje verbind je beide toestellen. De DJI Go-app tovert je telefoon vervolgens om tot display, waarin je in realtime in HD (720p) door de camera van je drone kan kijken. Via de app navigeer je bovendien door de instellingen. Zo heb je keuze uit heel veel opnamemogelijkheden, zoals 4K aan 30 frames per seconde, of full HD aan 50 frames per seconde. De hoge frame-rate zorgt voor spectaculair vloeiende beelden.

Stabiele camera

De camera van de Phantom 4 heeft een gimball aan boord waardoor die altijd stabiel blijft. Zelfs wanneer het relatief stevig waait en de drone duidelijk heen en weer beweegt om zichzelf op één plaats te houden, blijft het beeld door de camera onbeweeglijk stil hangen. Het toestel schrijft beelden weg naar een SD-kaart, die in het geval van 4K een hoge schrijfsnelheid moet hebben. Miniaturen en lageresolutieversies komen meteen op je smartphone terecht, maar vooral de kwaliteit van de beelden op de SD-kaart is fenomenaal. Zowel de video’s als de foto’s zijn haarscherp, zelfs wanneer ze op grote hoogte werden gemaakt, met levendige kleuren.

De drone zit boordevol slimme functies en kan personen achtervolgen. Sensoren vooraan zorgen ervoor dat objecten zoals takken ontweken worden. Vliegt het toestel toch ergens tegen, dan neemt de automatische piloot het over en stijgt het meteen naar 30 meter waar het recupereert. We zagen het toestel zo vlekkeloos herstellen van een botsing met een tak die de helft van een rotor vernietigde.

[related_article id=”179550″]

Groot bereik

Het toestel heeft een autonomie van ongeveer 20 minuten, wat gezien het gewicht best goed is. De batterij is na een uurtje opnieuw helemaal vol. Het bereik verschilt al naargelang de specifieke omstandigheden, maar je kan rekenen op een afstand van enkele honderden meters zonder een negatieve impact op de kwaliteit van het gestreamde beeld. Al naargelang de windrichting haalt de Phantom enkele tientallen kilometers per uur in horizontale snelheid.

Standaard is de drone begrensd tot een hoogte van 120 meter, perfect voor in Nederland. In België besliste de wetgever om onduidelijke reden om dronevluchten aan banden te leggen, zodat je zelfs boven privédomein mét een brevet maar tot op 45 meter hoogte mag vliegen. Zo’n brevet is vereist voor de Phantom 4, omdat hij meer weegt dan één kilogram.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business