Reviews

Review Seagate Innov8: Massa-opslag zonder voeding

Voordelen
Uitstekend gebruik van usb 3.1
Knap en robuust design
Prestaties
Nadelen
Nicheproduct omwille van beperkte aansluitingsmogelijkheden
Aanbevolen prijs: €419
Waar te koop?
Totaalscore 8
Seagate verstopt 8 TB aan massa-opslag in een aantrekkelijke en robuuste metalen behuizing.

Acht terabytes weggewerkt in een prachtige behuizing en voorzien van een innovatief verbindingssysteem: de Innov8 heeft zijn naam niet gestolen. De grote, externe harde schijf wordt in de doos vergezeld van één kabel. Die usb 3.1 Type-C-kabel zorgt voor de dataoverdracht en de stroom. Dat maakt de Innov8 de eerste externe harde schijf die de extra stroomcapaciteit van de 3.1-standaard benut. Met usb 3.0 en 2.0 waren externe schijven beperkt tot een formaat van 2,5 inch en 5.400 rpm. Grotere exemplaren vereisten een extra aansluiting voor de voeding.

Dat de Innov8 geen extra voeding nodig heeft, is elegant en het toont de voordelen van de nieuwste usb-standaard aan, maar het is tegelijkertijd ook het zwakste punt van de schijf: usb 3.1 Type-C is vooralsnog niet wijdverspreid, zodat deze stoere HDD slechts voor een handvol mensen geschikt is. Probeer je de schijf toch aan te sluiten met een kabel met zowel Type-C- als Type-A-aansluitingen, dan krijgt het ding onvoldoende stroom en weigert het op te starten.

[related_article id=”181909″]

Naast de toekomstgerichte aansluiting springen het design en de capaciteit in het oog. Seagate stopte 8 TB aan opslag in een volledig metalen behuizing. Wij vinden de schijf alleszins een mooie toevoeging voor ieder bureau. De fabrikant bespaarde evenmin op de prestaties van deze externe opslagkolos. De Innov8 kan lees- en schrijfsnelheden voorleggen van respectievelijk 200 MBps en 175 MBps, veel beter dan het merendeel van de schijven die we al onder handen namen.

Design komt zoals altijd met een prijs, en dat is hier niet anders. Aan 419 euro is de Innov8 echter niet decadent geprijsd: je betaalt ongeveer 5 cent per gigabyte en dat is een stuk minder dan wat je bij kleinere draagbare schijven op tafel moet leggen. Als het unieke design je gestolen kan worden en enkel de opslag belangrijk is, zijn er echter betere opties. De Backup Plus Desktop, eveneens van Seagate, biedt 8 TB en gelijkaardige prestaties voor 100 euro minder. Het design is wel een stuk saaier en je hebt een voeding nodig om die schijf te laten werken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business