RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Uitstekende prestaties
  • Veelzijdig camerasysteem
  • Android 7.0 Nougat
  • Verwijderbare batterij
CON
  • Groter dan nodig
  • Niet waterdicht

LG heeft voorlopig geen plannen om de V20 naar Europa te halen, maar wij mochten er toch al mee aan de slag. Is de afwezigheid van deze smartphone bij ons een gemis of niet?

De LG V20 is momenteel nog niet bij ons beschikbaar, een adviesprijs is dus nog niet bekend. In de Verenigde Staten zal het toestel voor 830 dollar over de toonbank gaan.

De LG V20 biedt alles wat je vandaag van een smartphone mag verwachten en doet daar nog een schepje bovenop. Twee schermen? Natuurlijk. Drie camera’s? Waarom niet. Na lauwe reactie op de modulaire G5 eerder dit jaar, heeft LG een smartphone nodig die de harten van zijn gebruikers wel kan veroveren. Kan de V20 die rol vervullen?

De timing is alvast ideaal. De batterijproblemen met de Samsung Galaxy Note 7 blijven aanslepen, waardoor er een onverwacht momentum is ontstaan voor andere fabrikanten om zich een groter deel van de koek toe te eigenen op de phabletmarkt. LG kan hier dankbaar gebruik van maken met zijn V20, maar dan moet het knopen doorhakken. Voorlopig zal de telefoon slechts in een beperkt aantal markten beschikbaar zijn. Europese plannen zijn er op dit moment nog niet, maar worden ook niet helemaal uitgesloten. Voor deze review ging ik aan de slag met een Koreaans exemplaar.

lg-v20-3

De V20 heeft een aluminium chassis, maar in tegenstelling tot de meeste van zijn rivalen is het geen unibody ontwerp. LG is één van de weinigen die blijft vasthouden aan een verwijderbare batterij voor zijn vlaggenschip. Met behulp van een knop linksonder op het toestel verwijder je de achterkant en krijg je toegang tot de batterij. De behuizing van de V20 is ondanks het afneembare paneel bijzonder robuust, LG mag zelfs uitpakken met een militaire certificering, maar waterdicht is het toestel jammer genoeg niet. Een gemiste kans nu naast Samsung ook Apple mee aan deze kar trekt.

Onder de motorkap is de V20 erg competitief tegenover zijn concurrenten. De Snapdragon 820 wordt bijgestaan door 4 GB RAM, en in onze benchmarks doet hij het in veel gevallen zelfs beter dan de Samsung Galaxy Note 7. Het interne geheugen van 32 of 64 GB kan worden uitgebreid met een geheugenkaart tot 256 GB. In onze autonomietests waren de prestaties van de 3.200 mAh-batterij eerder wisselvallig, wat ook overeenkomt met mijn ervaring bij dagelijks gebruik. Ik haalde niet altijd het einde van de dag en moest de V20 soms al in de loop van de namiddag aan de lader hangen.

lg-v20-antutu

Twee schermen

Wanneer je naar de telefoon kijkt, springt vooral het tweede display boven het – overigens uitstekende – 5,7 inch WQHD lcd-scherm in het oog. Dat idee werd door LG geïntroduceerd op de V10 en werd ook al eens op het budgetmodel LG X Screen herhaald. Het extra schermpje op de V20 is groter en helderder dan bij de X Screen en blijft eveneens altijd actief.

Je bepaalt zelf welke informatie je te zien krijgt. Er is ruimte voor de tijd en datum, favoriete contacten, kalenderafspraken, snelkoppelingen naar veelgebruikte app, quick toggles voor zaken als wifi, bluetooth en de zaklamp, en een personaliseerbare handtekening. Wanneer je muziek afspeelt, verschijnen afspeelknoppen op het kleine display, zodat je kan verder- en terugspoelen zonder het grote scherm te activeren.

lg-v20-1

LG verdient punten omdat het iets nieuw probeert, maar het voordeel van het tweede scherm bleek tijdens mijn testperiode eerder beperkt. De snelle toegang voor veelgebruikte apps en contacten heeft zonder twijfel zijn nut, maar het blijft meer een gimmick. De manier waarop ik een smartphone gebruik is ondertussen zo’n routine geworden, dat het moeilijk was om daarmee te breken en de mogelijkheden van het tweede scherm ten volle te benutten. Langer gebruik van de smartphone als daily driver kan dat wellicht veranderen. Het aparte schermpje bleek in mijn geval vooral handig voor binnenkomende meldingen. Die zijn zichtbaar wanneer je in een andere applicatie bezig bent, zonder dat ze over de app heen verschijnen.

Het tweede scherm onderscheidt de V20 van de concurrentie, maar het maakt de telefoon ook bijzonder groot. Het toestel meet ongeveer 16 bij 7,8 centimeter en is daarmee 6 millimeter groter en 4 millimeter breder dan zijn rechtstreekse rivaal, de Samsung Galaxy Note 7. Dat verschil lijkt klein, maar maakt de telefoon van LG minder comfortabel om vast te houden.

lg-v20-dimensies

Drie camera’s

De V20 beschikt achteraan over hetzelfde camerasysteem als de LG G5, die erg goede resultaten kon voorleggen in onze vergelijking van smartphonecamera’s eerder dit jaar. Het systeem bestaat uit een 16 megapixelcamera met diafragma f/1.8 en een 8 megapixelcamera met diafragma f/2.4. Die laatste heeft een brede beeldhoek, zodat je vanop dezelfde afstand meer in beeld kan brengen en een fisheye-effect krijgt. De combinatie van de twee cameralenzen maakt bovendien 2x optische zoom mogelijk, een trucje dat Apple is komen lenen voor de iPhone 7 Plus.

Aan de voorkant zit een 5 megapixelcamera, ten opzichte van een exemplaar met 8 megapixel in de G5. De frontcam van de V20 is wel net iets lichtsterker (diafragma f/1.9) en kan wisselen tussen een gewone of brede beeldhoek. Zo kan je ook bij je selfies meer in beeld brengen van de omgeving rondom.

De frontcam kan filmen in Full HD, terwijl achteraan zowel 4K als Full HD aan 60 fps wordt ondersteund. LG’s uitstekende HDR-modus kan zowel voor- als achteraan gebruikt worden voor betere resultaten in situaties met moeilijke belichting, en ook de snelle laserautofocus tekent present. De camera-app laat toe om alle instellingen volledig manueel aan te passen, maar de automatische instellingen zijn in de meeste gevallen voldoende voor een uitstekend resultaat.

lg-v20-2

Quad DAC

Ook op vlak van audio pioniert de V20. Het is de eerste smartphone met een “Quad DAC” aan boord. Een DAC, of digitaal-analoogomzetter, zet het digitale audiosignaal van een smartphone om naar een analoog signaal dat via de 3,5 mm-aansluiting naar een koptelefoon op luidsprekerset wordt gestuurd.

Het “Quad DAC”-ontwerp in de V20 moet zorgen voor een verfijnder geluid en een hogere signaal-ruisverhouding. Wanneer de functie uitgeschakeld is, wordt audio slechts via één DAC doorgestuurd. Sluit je een koptelefoon of luidspreker aan via de 3,5 mm-aansluiting, dan kan je de functie inschakelen en treden alle DAC’s in werking voor een betere geluidskwaliteit. Ik ben zelf geen audiofiel, maar het verschil is duidelijk merkbaar. De muziek klinkt voller, met heldere tonen en diepere bassen.

Om de audiokwaliteit van de V20 meer kracht bij te zetten, is LG een samenwerking aangegaan met Bang & Olufsen. De ingenieurs van B&O hebben een reeks tests en aanpassingen op de smartphone uitgevoerd om een beter geluid te bekomen. Het B&O-logo prijkt als kwaliteitslabel op het toestel en er worden oortjes van het merk in de doos meegeleverd.

Nougat

Last but not least is de V20 de eerste nieuwe smartphone die uit de doos geleverd wordt met Android 7.0 Nougat. LG steekt hiermee zelfs Google de loef af, dat deze week pas zijn nieuwe Pixel-telefoons aan de wereld heeft voorgesteld.

Veel van de nieuwigheden in Nougat zijn eerder subtiel, des te meer omdat LG zijn eigen grafische schil en functionaliteit over het OS drapeert, maar een paar zaken springen er tussenuit. Zo kan je met een dubbele tik op de ‘Recent’-knop snel wisselen tussen je twee laatst gebruikte apps en maakt de langverwachte split screen-functionaliteit zijn opwachting om twee apps naast elkaar te draaien.

lg-v20-4

Het voornaamste voordeel is dat je bij aankoop van deze telefoon meteen op de laatste versie van Android zit, en niet hoeft te wachten op een update. Dat is niet alleen belangrijk vanwege de nieuwe functies die worden geïntroduceerd, maar vooral ook om er zeker van te zijn dat je systeem goed is beschermd. Nougat maakt bijvoorbeeld definitief komaf met de vervelende Stagefright-bug die het besturingssysteem al langer teistert.

Conclusie

De V20 is in de eerste plaats een bewijs dat LG nog altijd in staat is om te innoveren op de smartphonemarkt.
De V20 is in de eerste plaats een bewijs dat LG nog altijd in staat is om te innoveren op de smartphonemarkt. Het tweede scherm is eerder een gimmick dan een doorslaggevende factor om dit toestel in huis te halen, maar toont wel dat het bedrijf er niet voor terugschrikt om te experimenteren met de vormfactor van de smartphone. Iets dat het ook al bewees met de modulaire G5.

Dat buiten beschouwing gelaten, levert LG een uitstekende smartphone af voor wie op zoek is naar een groot scherm en de beste specificaties van het moment. De verschillen met de Galaxy Note 7 zijn niet supergroot, met uitzondering van de dubbele camera en betere audiokwaliteit, maar de batterijproblemen van Samsungs phablet zorgen ervoor dat dat toestel momenteel moeilijk aan te raden valt.

De V20 biedt een uitstekend alternatief voor wie liever niet naar de iPhone 7 Plus overstapt, maar dan moet LG snel werk maken van een bredere beschikbaarheid. Zeker nu ook de Pixel XL van Google binnenkort op het toneel verschijnt. Momenteel staat een lancering van de V20 in de Verenigde Staten gepland voor 28 oktober, met een prijskaartje van 830 dollar. Over beschikbaarheid en prijs in Europa is op dit moment nog niets bekend.