RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Omklapbaar scherm
  • Licht en dun
  • Muisstil dankzij Core m
  • Voldoende aansluitingen
CON
  • Saai design
  • Matig toetsenbord

De Zenbook Flip van Asus is mooi en degelijk, maar al bij al erg veilig en misschien zelfs een beetje saai. Toch is de laptop het overwegen meer dan waard voor wie een hybride met omklapscherm zoekt.

De nieuwste Zenbook van Asus is een leuk, mooi en licht ding. De elegante laptop heeft een volledig omklapbaar aanraakscherm zodat hij dubbel dienst doet als tablet. Het toestel is sober afgewerkt en is zeker niet de meest in het oog springende hybride van het moment.

Binnenkant

Asus kiest voor een stil design zonder ventilator, en dat betekent dat er een Core m-processor van Intel onder de motorkap zit. Die Core m’s zien er op papier niet erg snel uit, maar ondanks hun lagere kloksnelheid kunnen ze zich op het vlak van productiviteit meten met een lichte Core i. Concreet gaat het om een Core m3 6Y30, een licht exemplaar zelfs naar Core m-normen.

Asus kiest bovendien voor 8 GB aan RAM en een SSD met een capaciteit van 256 GB. Die tandem zorgt voor een vlot systeem, al blijf je toch best weg van al te zware software. Wie vooral met officepakketten werkt, online gaat en van multimedia wil genieten, vind hier wel ruim genoeg pk’s.

Matige autonomie

De zuinige Core m schept in principe mogelijkheden wat de autonomie betreft, zeker wanneer je weet dat het 13,3 inch aanraakscherm een gewone full HD-resolutie meekrijgt. Toch is de autonomie niet spectaculair, al kan je bijna 8 uur bij licht gebruik ook niet slecht noemen. Het scherm zelf is mooi en heeft een goede kijkhoek, maar breekt geen potten.

asus zenbook (1)

De Zenbook is beslist een premium-laptop, maar dat doet het toetsenbord niet uitschijnen. De typ-ervaring is vlak en minder aangenaam dan bij andere toestellen. De touchpad is ter vergelijking van een veel betere kwaliteit.

Degelijk toestel

Wat aansluitingen betreft, is de Zenbook goed voorzien: usb 3 tekent present, net als een enkele usb type-C poort die het toestel toekomstbestendig maakt. Om een extern scherm aan te sluiten moet je aan de slag met een micro-HDMI-poort. Een kaartlezer is eveneens aanwezig.

De Zenbook Flip is zeker en vast een goed toestel, maar het is niet de interessantste laptop uit de stal van Asus. De Core m zorgt voor degelijke prestaties die niet uitzonderlijk zijn, het matige toetsenbord en het weinig opvallende design dragen er verder toe bij dat dit toestel geen hoofden doet draaien. Een degelijke aankoop volgens mij, maar geen spannende. De prijs is misschien wel het sterkste punt voor deze hybride. 999 euro voor een dunne, lichte laptop met omklapbaar aanraakscherm is best interessant.

Systeemeigenschappen: Intel Core m3-6Y30U, 8 GB RAM, integrated graphics, 256 GB SSD, 13,3 inch mat aanraakscherm (1.920 x 1.080), Windows 10 Home, ethernet adapter inbegrepen