Reviews

Panasonic Toughbook CF-20 review: jong van hart

Voordelen
Fully rugged maar toch echt hybride
Schermkwaliteit
Diverse aansluitingen
Goede prestaties
Slim handvat
Nadelen
Matige autonomie
Kleine touchpad is niet zo handig
Aanbevolen prijs: €2.999 (ex. BTW)
Waar te koop?
Totaalscore 8
Panasonics CF-20 is een fully rugged laptop. Het ding is met andere woorden oersterk. Toch is de CF-20 een hybride die je ook als tablet kan gebruiken. Is die combinatie iets waard?

De CF-20 is beslist een Toughbook. Daarvoor hoef je het toestel niet open te klappen. Dichtgeklapt ziet de laptophybride er uit als een koffertje, inclusief handvat. Panasonic rust zijn supersterke computers al twee decennia uit met de kenmerkende handvaten en hoewel de CF-20 op zich een revolutionair product is, wijkt de Japanse fabrikant met geen meter van die traditie.

Zakelijk design

Openen we de CF-20, dan zien we geen sexy laptop. De combinatie van zwarte kunststof en magnesium schreeuwt robuustheid uit en geeft de notebook bovendien zijn zakelijke karakter. Het gaat hier immers om een puur B2B-toestel, gericht op klanten die niet gewoon een iets sterkere laptop willen. De CF-20 is gemaakt voor de meest extreme werkomstandigheden.

Het toestel is IP65 gecertificeerd en kan dus tegen alles behalve een uitgebreide duik in het zwembad. De combinatie van het chassis en het slimme binnenwerk, waarbij Panasonic werkte met flexibele connectoren om schokken te absorberen, zorgt er dan weer voor dat je het toestel vanop 1,2 meter hoogte met een gerust hart op de grond mag laten vallen.

Passieve koeling

Nergens op het toestel zien we een ventilator. Fully rugged-toestellen zijn vrijwel per definitie passief gekoeld. Een fan die frisse lucht aanzuigt, zuigt immers ook stof en vocht binnen. Vroeger moest Panasonic toestellen met zware en warme Core i-processoren van Intel fris zien te houden. Vandaag hebben de Japanners het gemakkelijker. Core i is sinds Broadwell een pak efficiënter en Core m is zelfs gemaakt voor fanless designs. In onze CF-20 draait een Core m5-6Y57. De skylakechip is erg capabel voor doorsnee werk, mar valt natuurlijk door de mand wanneer je echt zware en gespecialiseerde software wil draaien.

Gezwind in gebruik

8 GB aan RAM en een SSD van 256 GB zorgen er verder voor dat de CF-20 heel vlot is in dagelijks gebruik. De binnenkant maakt dit toestel geschikt voor de werknemer die software moet draaien van het niveau van traditionele kantoorpakketten. Wil je 3D-beelden renderen, dan ben je hier niet aan het juiste adres. Grafisch stellen de ingebouwde grafische capaciteiten van de Core m-chip evenmin veel voor. De CF-20 presteert helemaal op het niveau van de flinterdunne designlaptops die je vandaag zo vaak ziet.

Hybride design

Het scherm zelf heeft een diagonaal van 10.1 inch en een resolutie van 1.920 x 1.200 pixels. De randen zijn uiteraard breed, maar dat mag je verwachten van een fully rugged toestel. De knoppen onder het scherm verraden dat we hier geen gewone notebook vasthebben. Eén van die toetsen is de Windowsknop. Die verklapt dat de CF-20 een hybride is. Dat Panasonic het hybride design met fully rugged specificaties kan afleveren, is zonder meer knap. De sluiting tussen scherm en toetsenbord werkt met een dubbel kliksysteem, zodat het geheel in laptopmodus echt muurvast zit. Laptop en tablet uit elkaar halen of terugsteken gaat echter vlot en snel. Je kan het scherm bovendien achterstevoren op het toetsenbord klikken voor een presentatiemodus.

Aansluitingen

Ondanks het formaat valt het gewicht van het tabletdeel best mee. Aan de zijkanten vinden we bovendien een mooi samenraapsel van aansluitingen. Achter één klepje schuilt een volwaardige usb 3-poort, een HDMI-uitgang, een microSD-kaart en een 3,5 mm geluidsuitgang. Een ander klepje huisvest een ethernetaansluiting. Rechts bovenaan zit tot slot een stroomadapter. De CF-20 kan tot slot overweg met een simkaartje voor mobiele connectiviteit.

De ethernetpoort en de stroomadapter komen nog eens terug in het toetsenbord van de laptop. Dat bezit optioneel een batterij, maar ons testmodel is daar niet mee uitgerust. De plaatsing is handig. Je wil immers niet dat je ethernet en stroomkabel uit de bovenkant van je scherm komen wanneer je het ding als laptop gebruikt. We testten het mooie aanraakscherm in verschillende omstandigheden, waaronder een lichte regenbui. Het toestel bleef in alle gevallen bruikbaar.

Autonomie

Panasonic zelf claimt een autonomie van ongeveer zeven uur met één batterij. Tijdens onze test, waarin we continu licht gebruik simuleren met wifi ingeschakeld en het scherm op een hoge helderheid, komen we echter maar aan vier uur en half non stop gebruik. Dat ligt in lijn met andere Windowstablets, maar stelt toch een beetje teleur. In combinatie met een batterij in het toetsenbord verdubbelt de levensduur. Het dient wel gezegd te worden dat met een lagere schermhelderheid en batterijbesparende functies actief onze vier uur en half overtroffen kan worden.

Volstaat de autonomie dan nog niet, dan kan je de batterij hotswappen zonder dat het systeem uitvalt. Voor die claim baseren we ons op Panasonic en een demonstratie bij de introductie van de CF-20, aangezien we geen extra batterij ter beschikking hebben om het zelf te testen.

Briljant handvat

Omdat de CF-20 een hybride is, schuilt de computerhardware in het scherm. Dat maakt dat het toestel in notebookvorm een hoog zwaartepunt heeft. Veel consumentenhybrides kampen met dat probleem, met als resultaat dat je ze niet al te ver kan openklappen. De oplossing van Panasonic is even briljant als elegant. Het uitschuifbare handvat doet in deze configuratie dienst als extra steun, waardoor de laptop niet kan omkantelen. Zo kan je het scherm letterlijk 180 graden buiten zonder dat de laptop stabiliteit verliest. Op je schoot vereist dat wat gewenning, maar al bij al was het hoge zwaartepunt geen enkel probleem.

In notebookvorm heeft de CF-20 naast bovengenoemde poorten drie extra usb-aansluitingen, een extra SD-kaartlezer en een seriële poort aan boord. Het toetsenbord van het laptopdeel is aangenaam om op te typen. De toetsen zijn goed gedefinieerd en bieden een aangename hoeveelheid feedback. Het beperkte formaat van de CF-20 zorgt er echter voor dat alles nogal op elkaar gepakt is. Onvermijdelijk bij deze schermdiagonaal, maar het valt wel op.

Het enige minpunt

De grootste teleurstelling komt van de touchpad. Die doet z’n werk, maar meer ook niet. De pad is klein en minder responsief dan je van een high end-toestel van deze categorie zou verwachten. Zonder muis met dit toestel werken is beslist een minder aangename ervaring dan op de meeste laptops.

Vrijwel compromisloos

Toch levert Panasonic hier een uitstekende hybride af. Uiteraard is dit toestel in vergelijking met consumentenhybrides een tank, maar al bij al zijn de compromissen voor het maken van een fully ruggedized hybride beperkt. De prestaties doen niet onder voor gelijkaardige toestellen, aansluitingen zijn talrijker, het ding is al bij al compact en aangenaam om te bedienen, het aanraakscherm is van hoge kwaliteit en het hoge zwaartepunt is beter opgelost dan bij eender welk ander hybride toestel dat we al onder handen namen. Als de kleine touchpad het grootste minpunt is, dan weet je dat Panasonic hier een goed toestel afleverde.

Net als alle andere Toughbooks bestaat er een uitgebreid ecosysteem aan houders en accessoires voor verschillende zakelijke noden. Wij beperken ons in deze review echter tot een bespreking van de CF-20 als hybride notebook en gaan niet dieper in op potentiële implementaties. Panasonic zelf claimt dat diensten zoals de pechverhelping of het Witgele kruis al interesse toonden in het product, en we kunnen ons voorstellen dat een dergelijke hybride perfect aan dergelijke noden voldoet.

Modern maar sterk

Panasonic zet met de CF-20 een knap toestel in de rekken. Op het eerste zicht is de notebook een iets modernere voortzetting van design dat zich al twintig jaar lang bewijst. Na aan de slag te gaan met het toestel is het duidelijk dat er binnenin het jonge hart van een steengoede hybride klopt, die wat prestaties en functionaliteit niet moet onderdoen voor consumentenconcurrenten met een meer sexy uitstraling.

De ToughBook CF-20 is beschikbaar vanaf 2.999 euro exclusief BTW. Prijzen verschillen al naargelang de exacte configuratie die overeengekomen wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business