Reviews

Review Honeywell Lyric T6: Digitaal verwarmen

Voordelen
IFTTT-compatibel
Gebruiksvriendelijk
Prijs
Eenvoudige installatie
Geofencing
Nadelen
Geen lerende functie
Aanbevolen prijs: €179
Waar te koop?
Totaalscore 9
Weeral een nieuwe slimme thermostaat op de markt. We proberen door de bomen het bos te zien en zijn alvast aangenaam verrast van de Lyric T6.

Drie jaar geleden was een slimme thermostaat nog een bijzondere innovatie en was Nest de grote voortrekker zonder al te veel concurrentie. Vandaag de dag ziet het landschap er helemaal anders uit. Ineens schieten de slimme thermostaten als paddenstoelen uit de grond en wil iedereen een deel van de koek. Een heleboel fabrikanten, zoals Netatmo, hebben nooit eerder een thermostaat gemaakt, terwijl andere partijen zoals Honeywell dat al meer dan 100 jaar doen. Maar een ‘simpele’ thermostaat of een slimme thermostaat zijn helemaal anders. Honeywell heeft al getoond met een totaaloplossing dat het hen lukt, maar kan de budgetvriendelijke Lyric T6 een voet naast de concurrentie zetten?

Zelf installeren

Je kan de Lyric laten installeren bij jou thuis, maar in principe zou je het ook zelf moeten kunnen met de duidelijke gebruiksaanwijzing die erbij zit. Wie wat van elektriciteit kent, kan het blindelings, alsook iedereen die ietwat handig is en niet vies is van een uitdaging. De Lyric is beschikbaar in twee varianten: T6 die de stroom van de oude thermostaat overneemt, en T6R met houder die je overal in huis in het stopcontact kan steken. Beide units maken draadloos verbinding met het basisstation dat je bij de verwarmingsketel moet installeren. Wie dat laatste kan, kan de Lyric zelf installeren.

Eens het basisstation werkt, moet je richting de app om je gegevens te registeren. De initiële connectie verloopt via bluetooth, waarna je de thermostaat moet laten weten wat de wifi-gegevens zijn om verbinding te maken. Eens dat achter de rug is, kan je de thermostaat beginnen te gebruiken.

Lyric T6 leert niet

In tegenstelling tot de Nest thermostaat leert de Lyric T6 niet hoe je leeft. Je start daarom met een programma dat je in kan stellen per dag, je kan meerdere dagen samen nemen of de hele week ineens. Programmeren duurt een paar minuten tot alles helemaal naar wens is ingesteld. Van zodra dat achter de rug is, kan de thermostaat starten met verwarmen. Het is de eerste keer wel belangrijk om in te schatten hoe warm het echt moet zijn. Wanneer je de thermostaat op dezelfde plaats hangt als voordien, heb je een referentiepunt. Neem je de draadloze thermostaat, dan moet je eerst zien of de klassieke temperatuur, zoals je de thermostaat vroeger programmeerde, wel overeenkomt met de nieuwe plaats. Zo moest ik de thermostaat steevast op 18 graden zetten, omdat de thermostaat dicht tegen de grond zat.

De juiste temperatuur zoeken, duurt daarom in het begin wel even, daarna kan je de juiste temperatuur ook instellen en bijsturen in het programma dat je hebt ingesteld. Dat programmeren klinkt indrukwekkend, maar iedereen zou het probleemloos moeten kunnen als die een iOS of Android-toestel in huis heeft. Windows 10 Mobile-gebruikers vallen uit de boot. Op de thermostaat kan je links zien of de verwarmingsontvanger binnen bereik zit, terwijl rechts het wifi-bereik wordt weergegeven. Het scherm ziet er niet zo ‘clean’ uit als bijvoorbeeld een Nest thermostaat, maar je krijgt wel veel meer info en icoontjes waarop je kan tikken. Het heel scherm is aanraakgevoelig.

IFTTT en Homekit

Wanneer iedereen in huis een iOS- of Android-toestel heeft en toegang heeft tot mobiele data, heeft de Lyric T6 een slim trucje aan boord onder de noemer geofencing. Hiermee kan je een bepaalde straal rondom je huis aanduiden dat de thermostaat actief moet zijn, en wanneer niet. Dat maakt het bijzonder handig wanneer de laatste naar het werk vertrekt, en wanneer de eerste thuis is. Door deze functie staat je verwarming niet eindeloos te branden wanneer je toevallig later moet werken, of wanneer je vroeger moet vertrekken. Belangrijk: dit werkt alleen wanneer iedereen een smartphone op zak heeft. Is dat niet het geval, dan is het systeem waardeloos. Een bewegingssensor in de thermostaat had dit probleem kunnen oplossen voor mensen zonder app, maar het is desondanks wel een heel handige functie wanneer iedereen een compatibel toestel op zak heeft.

Honeywell trekt qua connectiviteit alle registers open en is compatibel met IFTTT.

Honeywell trekt qua connectiviteit alle registers open en is compatibel met IFTTT (If This Then That). Deze dienst zorgt ervoor dat de thermostaat nog een pak slimmer kan worden gemaakt door duizenden verschillende parameters. Hier is effectief je eigen creativiteit de enige beperking. Tot slot heeft Honeywell ook nog de Apple Watch-bezitters verwend met een aparte versie van hun app om direct de temperatuur bij te sturen vanaf je pols. Er is ook compatibiliteit met Apple Homekit, zodat je andere slimme apparaten kan koppelen aan de Lyric T6. Of je kan tegen Siri babbelen en zo je thermostaat regelen.

Optimaal comfort

Standaard staat de thermostaat zo ingesteld dat hij voor optimaal comfort gaat en de temperatuur zo snel mogelijk perfect instelt van zodra je thuis bent. Eens die temperatuur bereikt is, zal het via een slim algoritme bepalen wanneer je ketel in actie moet schieten en wanneer niet. Hiermee zou je op termijn een flinke besparing moeten kunnen voelen. Dat, gecombineerd met een slimme planning of optimaal gebruik van geofence, zorgt ervoor dat je verwarming thuis nooit meer langer moet draaien dan nodig is.

De app geeft je verder ook de mogelijkheid om een vakantieperiode in te stellen. Geef door van wanneer tot wanneer je weg bent, en de thermostaat zorgt ervoor dat alles opnieuw tiptop in orde is van zodra je thuis bent. Ook wanneer je de verwarming bent vergeten af te zetten en geofence staat niet ingeschakeld, kan je dat nog altijd uitschakelen op verplaatsing via de app. Wie meerdere thermostaten in huis heeft, kan gemakkelijk van de ene naar de andere schakelen door bovenaan in de app op het pijltje te klikken om daarna de juiste te selecteren. Beide kunnen ook van elkaar leren zodat je één op één hetzelfde programma kan klonen. Als extra informatie geeft de thermostaat ook altijd de buitentemperatuur weer dankzij informatie via internet, zodat je weet hoe warm je jezelf moet aankleden voordat je de deur uit gaat.

Niet intimiderend

Een slimme thermostaat kan intimiderend zijn, zoals de Nest thermostaat. Die leert je levensstijl, maar dan moet je het toestel ook de kans geven om dat te doen. Geef je die controle niet graag uit handen en wil je liever alles zelf bepalen? Dan is Lyric T6 een perfecte oplossing. Hij lijkt het meest van allemaal op een klassieke thermostaat, maar toch met een slimme achtergrond, zodat je het volledige potentieel kan benutten wanneer je daarvoor klaar bent. De beste slimme thermostaat naast de Nest.

honeywellHoneywell Lyric T6slimme thermostaatsmart home

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals