RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Goede batterij
  • Scherpe camera
  • Android Nougat
  • Snel
CON
  • Saai design
  • Bloatware
  • Krasgevoelig

Kan de Huawei P8 Lite 2017 tippen aan zijn originele versie, een van Huawei's populairste smartphones ooit? Wij namen de smartphone onder handen, en zagen dat het goed was.


Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 45 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle budgetsmartphones in de test.


De twee afgelopen jaren presenteerde Huawei naast zijn premium smartphone tevens een midrange-model, dat slim verpakt was als een light-versie van die eerste: je had de P8 en de P8 Lite, later de P9 en de P9 Lite.

In 2017 breekt Huawei echter met die traditie: er is een P10, maar deze keer liggen er twee light-versies in de rekken: een P10 Lite, en een tweede telefoon met de wat verwarrende naam Huawei P8 Lite 2017. Schijnbaar gokt Huawei er bij die laatste op dat het hier meer telefoons kan verkopen door voort te breien op het succes van de oorspronkelijke P8 Lite, een van Huawei’s best verkochte smartphones ooit. Heeft de P8 Lite 2017 de kwaliteiten in huis om zijn voorganger te evenaren?


Design

Kijken we naar wat de P8 Lite aan de buitenkant te bieden heeft, dan kunnen we ons niet van de gedachte ontdoen dat Huawei een nogal saai design heeft afgeleverd. Er valt weinig af te dingen aan de kwaliteit van het materiaal dat de fabrikant gebruikt: zowel vooraan als achteraan bestaat de smartphone uit glas, al zijn de randen wel van plastic. Het toestel voelt premium aan, maar ligt tegelijk ook niet echt veilig in je hand door zijn glibberigheid. Het nadeel van glas is ook dat je al vlug vingerafdrukken aan de achterkant verzamelt, en dat je sneller met krasjes geconfronteerd wordt. Persoonlijk waren we toch meer fan van de plastic groefjes van de originele P8 Lite.

We kunnen ons niet van de gedachte ontdoen dat Huawei een nogal saai design heeft afgeleverd

De Huawei P8 Lite 2017 heeft een schermdiagonaal van 5,2 inches, dezelfde afmetingen als die van de P9 Lite. Ook de resolutie van het LCD-scherm is ongewijzigd en voorziet een Full HD-display. Achteraan het toestel bevindt zich een vingerafdrukscanner die erg accuraat en snel reageert wanneer je deze met een geregistreerde vinger aanraakt.

Snel

Tijdens het testen liep het navigeren op de smartphone altijd heel soepel, we hebben nooit het gevoel gehad dat de telefoon zich ergens in verslikte. De combinatie van de Kirin 655 en 3 GB aan RAM doet zijn werk uitstekend. Dat reflecteert zich ook in de harde benchmarkscores: de Huawei P8 Lite is op dit moment een van de sterkst presterende smartphones in het middensegment, en steekt vlot duurdere concurrenten als de Samsung Galaxy A3 (2017) of de HTC One A9S voorbij. Op het vlak van grafische kracht, vroeger nog een pijnpunt van Huawei’s chips, kan het toestel zich zonder moeite meten met de concurrentie.

Android Nougat

De Huawei P8 Lite 2017 weet zich te onderscheiden door de software die erop staat. Dan hebben we het niet over de EMUI-schil, maar de onderliggende Androidversie: als eerste en voorlopig enige in het middensegment beschikt de smartphone over Android 7.0 Nougat bij aankoop.

Dat is voornamelijk goed nieuws voor de beveiliging van je smartphone, maar je kan bijvoorbeeld ook je voordeel doen met Androids multi-taskfunctie waarmee je twee apps tegelijk op het scherm kan bekijken. Minder leuk is het hoge aantal overbodige apps die Huawei op de telefoon zet, maar dat is niet verrassend in deze prijsklasse.

Uitblinkers

Net zoals bij de originele P8 Lite beschik je bij versie 2017 over een prima camera die erg scherpe beelden kan trekken. De camera-app zelf is dan weer heel erg beperkt wanneer we naar instellingsmogelijkheden kijken. Je kan aangeven of je de flits wil gebruiken en of je een beautify- of andere filter over je foto heen wil leggen, en dat is het zowat. Meer controle over de camera-opties geeft Huawei je niet.

Foto Huawei P8 Lite 2017

Een ander punt waar de smartphone uitblinkt is de levensduur van de batterij. Zelfs een intensieve gebruiker komt met de telefoon vlot een dag door, bij gewoon gebruik is twee dagen geen uitzondering.

Marge verkleint

Op papier en in gebruik is de Huawei P8 Lite een uitstekende smartphone: snel, een straffe autonomie, een goede camera en recente software. Dat het design een zeker je ne sais quoi mist, is te vergeven en hangt af van persoonlijke smaak. De kwaliteit is aanwezig, en een jaar geleden hadden we deze telefoon als een absolute aanrader naar voren geschoven.

Haal je met de Huawei P8 Lite 2017 een betere smartphone in huis? Ja zeker, maar het verschil verkleint.

Ondertussen zijn de kaarten iets anders geschud: het middensegment krijgt tegenwoordig sterke concurrentie van straffe toestellen in de budgetklasse zoals de Wileyfox Swift 2 of de Wiko U Feel Lite. Haal je met de Huawei P8 Lite 2017 een betere smartphone in huis? Ja zeker, maar het verschil verkleint.


Benieuwd hoe de Huawei P8 Lite 2017 presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://www.techpulse.be/wp-content/uploads/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]


Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.