Reviews

Garmin Vivosmart HR review: schijn bedriegt

Voordelen
Aanpasbare oriëntatie
Waterdicht
Oplader klikt stevig vast
Waterdicht
Uitgebreide notificaties
Comfortabel
Goede batterij
Nadelen
Nutteloze activiteitsbalk
Onoverzichtelijke app
Goedkoop uiterlijk
Aanbevolen prijs: €119
Waar te koop?
Totaalscore 7
De fitnesstracker van deze week doet zich dommer voor dan hij is. Aan deze aantrekkelijke prijs koop je een bescheiden bolleboos.

‘Mens sana in corpore sano’, het is een gezegde dat we allemaal kennen. Een gezonde geest in een gezond lichaam is klaar om de zomer in te gaan. Met het warmere weer in aantocht leek het ons de ideale gelegenheid om eens te kijken naar de markt van fitnesstrackers. Er zijn vele verschillende modellen te vinden die allemaal hetzelfde lijken te doen. Hoe maak je dan in godsnaam een beslissing? In de komende weken helpen wij jou een weloverwogen beslissing te nemen.

Oude fiets

De Garmin Vivosmart HR is ondertussen anderhalf jaar oud. In de wispelturige, digitale wereld kan je hem de grootvader van de fitnesstrackers noemen. Toch staat hij meer dan zijn mannetje naast nieuwere en duurdere opties. Wij gingen er een week mee aan de slag en kwamen tot de conclusie dat je op een oude fiets nog steeds het best leert fietsen.

Twee weken geleden gingen we aan de slag met de Vivomove. Garmin toonde dat het in staat is om een alledaags gebruiksvoorwerp om te zetten in iets meer. Toen al waren we echter niet overtuigd van het mode-instinct van de fabrikant, en dat wordt opnieuw duidelijk bij de Vivosmart HR. Het ding ziet er uiterst basaal uit en je zou haast verwachten dat het de goedkoopste tracker in de test is.

Het oog wil ook wat

Lomp, een blokje op de pols,… De reacties van omstaanders waren zelden lovend. Gelukkig was Marco Borsato jaren geleden al op de hoogte van een diepere waarheid: het zit namelijk vanbinnen. Af en toe loont het de moeite om een boek niet te beoordelen op zijn kaft en eens dieper te graven. Bij de Vivosmart geldt dat als nooit tevoren: het omhulsel oogt niet mooi, maar de hersenen aan de binnenkant doen met gemak de Vivomove verbleken.

Verpakking

Laat ons beginnen bij het begin: in de verpakking vind je naast de Vivosmart HR nog een ANT+-dongle waarmee je de tracker kan synchroniseren met een pc. ANT+ is een bluetooth-alternatief dat je bovendien zal terugvinden op bepaalde fitnesstoestellen, zodat de tracker rechtstreeks informatie van het toestel kan halen – al zijn de beschikbare opties dungezaaid. Het reviewtoestel dat wij ontvingen omvatte een bandje in de ‘normale’ maat, wat voor de meeste mensen zal volstaan.

De Vivosmart is gemaakt van een hard plastic, met hier en daar scherpe randjes. Het bandje is gemaakt uit een soort siliconen dat qua gevoel meer aanleunt bij plastic dan bij rubber. Niettemin zit de tracker steeds comfortabel en irriteert hij niet. Het toestel oogt bovendien groter dan het is, waardoor het toch nooit in de weg zit.

Het scherm is monochroom, wat betekent dat alles in zwart en wit wordt getoond. Dat zorgt voor een kleurloos bestaan, maar ook voor een goede leesbaarheid in direct zonlicht. Wat je overigens niet meteen zou verwachten wanneer je het schermpje ziet: het is een aanraakscherm, en het werkt nog uitstekend ook. Het voelt niet aan als een touchscreen en dat is positief; je zal er eveneens niet snel vingerafdrukken op terugvinden.

Er zijn heel wat schermen om door te scrollen: je stappentotaal en je doel voor de dag, het aantal trappen dat je hebt genomen, verbrande calorieën, afgelegde afstand, een basale afstandsbediening voor je muziek-app, een tamelijk uitgebreid weeroverzicht, enkele berichtmeldingen en de hartslag. De rest van de bediening gebeurt met de druktoets onder het scherm. Op die manier kom je onder meer terecht bij de instellingen, enkele informatieschermen, kan je een specifieke training starten en kan je je telefoon geluid laten maken als je hem wilt terugvinden.

Compleet, maar toch…

De fitnesstracker kan je niet meer of minder dan compleet noemen. Alles dat je wenst is aanwezig, tegen een meer dan acceptabele prijs. En toch zijn er kleine details die ons ervan weerhouden hem een echte topper te noemen. Zo kan de activiteitsbalk bijvoorbeeld behoorlijk irritant zijn. Die blijft zich opvullen, zelfs wanneer je een hele avond rechtstaat. Om hem te wissen moet je een eindje gaan wandelen, terwijl rechtstaan, met hier en daar enkele stapjes erbij, voor eender welke andere tracker voldoende is als beweging. In de plaats zal de Vivosmart je regelmatig aanporren met de bondige boodschap “Beweeg!”.

De app

De app testten we vorige keer al voor de Vivomove en onze bevindingen zijn sindsdien niet veranderd. Op het eerste zicht is de app onoverzichtelijk en lelijk. Het duurt even vooraleer je alle functies weet staan. Dat komt omdat Garmin gekozen heeft om met een nadrukkelijke top-downstructuur te werken, in plaats van een algemeen overzicht bovenaan te plaatsen. Bijvoorbeeld: bij Withings of Samsung krijg je meteen heel wat informatie te zien van zodra je de app opent. Bij Garmin zie je alleen je huidige aantal stappen en hoe lang je geslapen hebt. Wil je meer weten, dan moet je op de knoppen beginnen drukken.

Eens je dan meer informatie te zien krijgt, zal je merken dat je moet beginnen cijferen. De app stelt namelijk de maten in op de systeemtaal van je smartphone. De mijne staat op Amerikaans Engels, zodat ik gebruik kan maken van de Google Assistant. Garmin gaat er daarom vanuit dat ik mijn gewicht in ponden wil zien, mijn lengte in voeten en inches en mijn afstanden in mijlen. Het is een goeie gok, maar helaas.

De stappen worden visueel niet zeer interessant voorgesteld. Je krijgt geen speciale inzichten te zien, zoals je dat bij de slaapmetingen wel krijgt. Bij die laatste krijg je namelijk visueel te zien hoe je lichte slaap zich verhoudt tegenover je diepe, en op een naburig tabblad zie je hoeveel je ‘s nachts bewogen hebt. Tot dusver zag ik nog geen uitgebreidere analyse van mijn slaap door een fitnesstracker.
Verder doet Garmin zijn best om zoveel mogelijk functies in zijn app te stoppen. Zo is er een verbinding mogelijk met Strava, en kan je verschillende workouts en routes om te lopen of fietsen in de app ingeven via je computer. Helaas heb je daar met de Vivomove helemaal niets aan, tenzij je met je smartphone in de hand gaat lopen of fietsen – we raden het je niet aan.

Conclusie

Er zijn vele positieve aspecten die de Vivosmart HR een uitstekende kandidaat maken: zijn prijs, de hartslagmetingen op de pols, de mogelijkheid om de oriëntatie te kiezen (lees je alles liever van boven naar onder, of in de breedte), de uitgebreide notificaties op de pols, de goede batterij,… Maar de kleine minpuntjes botten de score net te veel af. Bovendien is het niet de meest stijlvolle in het pak. Niettemin is hij een aanrader voor wie genoegen neemt met een rechttoe-rechtaan-fitnesstracker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business