Reviews

Ultimaker 2+ review

Voordelen
Erg kwalitatieve en fijne prints
Consistente resultaten
Gebruiksvriendelijk
Nadelen
Hechtingsproblemen bij bepaalde instellingen
Traag
Aanbevolen prijs: €2.292,95
Waar te koop?
Totaalscore 9
De printers van Ultimaker hebben al sinds hun ontwikkeling een grote schare fans omwille van hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Helemaal perfect willen we het toestel toch niet noemen.

Wie een cartesiaanse 3D-printer zoekt, overweegt zonder twijfel een printer van Ultimaker. De Ultimaker 2+ is een update van de uitstekende Ultimaker 2. Het toestel lijkt sterk op zijn voorgangers. Hetzelfde strakke en afgewerkte design blijft met andere woorden behouden. Vooraan vind je het display met een ronde bedieningsknop en een slot voor de SD-kaart. De menustructuur en de bediening van de Ultimaker 2+ tonen dat we een gebruiksvriendelijk en doordacht product in handen hebben.

Dik filament

De printer heeft een maximaal volume van 22,3 cm x 22,3 cm x 20,5 cm, wat in de lijn ligt met wat andere exemplaren van dit type aanbieden. De Ultimaker kan overweg met alle gangbare materialen, al moet je uitkijken bij de aanschaf van filament. Het toestel gebruikt immers als een van de weinige printers op de markt het dikkere 2,75 mm-filament. Het lijkt er bovendien op dat niet iedereen evenwaardige 2,75 mm-grondstof produceert. Sommige rollen zorgden er steevast voor dat onze Ultimaker blokkeerde. Gelukkig is een eventuele opstopping erg eenvoudig te verhelpen. Op geen enkel moment hadden we gereedschap nodig dat gecompliceerder was dan een schaar.

Hechting

Met fatsoenlijk filament ingeladen, zijn de prints van de Ultimaker 2+ in de regel spectaculair. Resolutie en afwerking zijn de troeven van dit toestel. De prints zijn van de mooiste en fijnste die we al zagen en de printer kan overweg met verrassend scherpe hoeken zonder ondersteunende struts. De betrouwbaarheid ligt bovendien hoog. Slechts weinig prints mislukken, zodra je de printer onder de knie hebt. Vaak is het een goed idee om een eerste hechtingslaag (brim) te printen die je later vlot van het model kan verwijderen. Wanneer we dat niet deden, zagen we prints ondanks het verwarmde bed toch vroegtijdig loskomen. Met een brim lukte vrijwel alles.

Details

Voor de kwaliteit van de Ultimaker 2+ betaal je in tijd: de printer heeft geen haast. Zelfs niet al te grote of gedetailleerde modellen zijn vaak pas na een etmaal klaar, zelfs wanneer we de instellingen niet naar de fijnste mogelijkheid verzetten. Snelheid mag volgens ons niet het voornaamste criterium zijn in de aanschaf van een 3D-printer, maar het is een factor om in het achterhoofd te houden.

De Ultimaker maakt gebruik van Cura als slicer. Een preset voor het toestel laadt de belangrijkste instellingen, waarna je zelf aan de variabelen kan sleutelen. Interesseert je dat weinig, dan hoef je er niet aan te komen, maar het is fijn dat de mogelijkheid bestaat. Net als vrijwel alle andere toestellen gebruik je ook hier een SD-kaartje om je prints tussen de computer en je toestel te transporteren.

De Ultimaker 2+ is een van de beste keuzes voor een FDM-printer zodra je het toestel onder de knie hebt, al hoeft de zachte leercurve niet af te schrikken. De combinatie van opensource-software en een gebruiksvriendelijk design maken dit toestel de gedoodverfde kandidaat voor wie een oerdegelijke klassieke 3D-printer zoekt. Zijn grote volumes of snelheid echter van levensbelang, dan kijk je misschien beter naar de Zotrax of de Tripodmaker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business