Reviews

Motorola Moto G5 Plus review: bescheiden superioriteit

Voordelen
Goeie camera
Uitmuntende batterij met snelladen
Prestaties
Bediening met vingerafdrukscanner
NFC
Bouwkwaliteit
Prijs
Nadelen
Zilveren randje
Geen notificatieled
Fletse kleuren
Grote schermranden
Aanbevolen prijs: €279
Waar te koop?
Totaalscore 9
Moto G staat nog steeds gelijk aan kwaliteit voor een prikje. De G5 Plus zet dat nog eens mooi in de verf.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 45 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle midrange smartphones in de test.


Als oude Moto-gebruiker was ik enigszins teleurgesteld in de G4-reeks van vorig jaar. Al jaren levert Lenovo (voordien Motorola) budgettoppers af, maar vorig jaar sloeg het de bal toch mis. De hoge verwachtingen werden niet ingelost; het moest de titel van beste budgettoestel zelfs aan de Wiko U Feel laten. Maar we hebben goed nieuws voor de fans: Lenovo slaat terug. En hoe!

Grote broer

Laat me de voorgaande uitspraken even nuanceren: de Moto G4 Plus was al bij al de slechtste niet. Het was voornamelijk de gewone G4 die wat te wensen overliet. Niettemin nam de G5 Plus al mijn argwaan weg: dit toestel toonde zich meteen veelbelovend. Wanneer je het uit de doos neemt, valt meteen op hoe slank, licht en mooi het is. De bouwkwaliteit voelt evenwaardig aan die van een premiumtoestel dankzij het aluminium frame. De eerste, gebruikelijke app-updates voltrokken zich in sneltempo, een goed teken van de processorkracht.

Het verschil met de gewone G5 is groot: het kleine broertje mist maar 0,2 inch in schermgrootte, toch zijn de verschillen niet te miskennen. De G5 Plus oogt groter en eleganter dan de G5, weegt minder en ziet er algemeen gesproken mooier uit. De achterkant lijkt bijna identiek, maar aan de voorzijde krijg je bij het grote toestel meer het premiumgevoel. Het lelijke metalen randje dat rond het scherm loopt, is helaas eveneens bij beiden aanwezig.

Superieure bescheidenheid

Daarmee houdt de vergelijking evenwel op. De G5 Plus kost 80 euro meer dan de G5 en dat heeft een reden. De binnenkant is vrijwel volledig anders, waardoor het toestel zich moet staande houden in een heel andere klasse. Je komt hier onder meer de Sony Xperia XA1, de Wiko uFeel Prime en de Huawei P8 Lite (2017) tegen. De Lenovo Moto G5 Plus is een goed toestel voor zijn geld, maar hoe verhoudt hij zich ten opzichte van zijn dichtste concurrenten?

Opvallend genoeg is de Moto G5 Plus de grootste in zijn klasse. Zijn tegenstrevers doen het met schermen van 5 inch, wat goed nieuws is voor tegenstanders van de ‘almaar groter’-trend. De batterij-groottes ligt overal zowat gelijk, met een uitschieter voor de Xperia XA1: die beschikt over slechts 2.300 mAh. Op vlak van processors zou de G5 Plus meer dan zijn mannetje moeten kunnen staan: de Snapdragon 625 is lichtjes superieur aan de MediaTek MT 6757 in de Xperia, en staat op gelijke voet met de Kirin 655 in de Huawei P8 Lite.

Blijkt dat ook?

Op basis van de benchmarkresultaten komt de processor van de Moto G5 Plus als grote winnaar uit de bus. In theorie zou hij dus de snelste moeten zijn. Alleen de Xperia XA1 kan lange tijd gelijke tred houden, maar moet uiteindelijk zijn nederlaag toegeven. Het verschil met de Wiko uFeel Prime is zelfs vrij groot, al betekent dat niet noodzakelijk dat het toestel in werkelijkheid trager zal aanvoelen. Dat bewijzen de resultaten van de Samsung Galaxy A3. Die bengelen onderaan de ladder, ondanks dat het toestel een goeie 50 euro meer kost. In de realiteit is ook de Samsung een uitstekend toestel in gebruik.

In de grafische test komt de G5 Plus opnieuw als winnaar uit de bus, opnieuw nipt voor het toestel van Sony. In de batterijtest gaat de Huawei P8 Lite dan weer nipt met de overwinning lopen, net voor de G5 Plus die op zijn beurt maar net de Wperia weet af te houden. Ik onderwierp de G5 Plus ten slotte aan een persoonlijke benchmark: Football Manager Mobile. Het spel vraagt enorm veel processorkracht om snel te werken en belast ook de batterij zoals geen ander spel dat doet. De G5 Plus kweet zich echter met verve van die taak en is zonder meer geslaagd.

Vingerpret

In gebruik blijkt ook dat de G5 Plus een meer dan capabele smartphone is. Zoals gezegd downloaden en installeren alle apps snel. De batterij houdt het zelfs bij intensief gebruik makkelijk een dag vol en op geen enkele manier ondervond ik frustraties door deze smartphone – een prestatie op zich. De exponent van deze goede indruk is de vingerafdrukscanner: die is niet de snelste, maar werkt heel accuraat en faalt maar zelden. Daarnaast zijn de extra functies die je eraan kan toekennen leuk om te gebruiken: als je kort swipet op de scannertoets kan je naar een vorige pagina gaan of recente apps openen. Zoals de Huawei P9 dat ook kan, maar dan beter.

Het scherm van de Moto G5 Plus is dan weer een tweesnijdend zwaard. Langs de ene kant voelt het aangenaam aan om te gebruiken, mede dankzij de dunheid van het toestel. Anderzijds oogt het scherm niet altijd even prettig door de nogal fletse kleuren. Het is een oud zeer bij Moto-toestellen en ook dit jaar weet de fabrikant er zich niet van te ontdoen. De zeer grote schermranden en het ontbreken van een notificatieled vervolmaken de minpuntjes van dit toestel.

Software

De aanwezige software komt erg dicht in de buurt van de pure, basale Android die iedereen aangenaam vindt, maar waar zelfs Google lichtjes vanaf stapt voor zijn Pixel-modellen. Het zorgt ervoor dat de G5 Plus een fris en eenvoudig toestel is, zonder overbodige balast aan boord. Een simpel voorbeeld: Lenovo levert geen eigen fotogalerij-app mee en vertrouwt volledig op Google Foto’s. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Dat het toestel van bij het begin op Android 7.0 draait, is een goed teken: dat betekent dat op termijn een upgrade naar de volgende Android-versie haast zeker is.

Afbeeldingen

De Moto G4 Plus werd vorig jaar aangekondigd met een sterke nadruk op de camera: die zou van uitstekende kwaliteit zijn. Het resultaat was inderdaad een meer dan degelijke camera, al vonden we de eerdere uitspraken toch een beetje overroepen. Bij de G5 Plus wordt verdergewerkt op dat elan. Voor een uitgebreide vergelijking met de eveneens goede prestaties van de Xperia XA1 kan je terecht bij onze uitgebreide review van het Sony-toestel. Hieronder zullen we kijken hoe het de G5 Plus vergaat tegenover kleine broer G5 (telkens eerst een afbeelding van de G5, gevolgd door een afbeelding van de G5 Plus).

De resultaten spreken telkens in het voordeel van de G5 Plus. Vaak zelfs met een dusdanige grote marge dat een vergelijking haast overbodig wordt. De kleuren zijn echter en mooier bij het duurdere toestel, mede dankzij de aanwezigheid van HDR. Dat komt evenwel tegen een kleine prijs: achteraan het toestel vind je namelijk een camerahobbel. Mij stoorde die niet, maar niet iedereen vindt het even esthetisch.

Conclusie

Lenovo bezit met de G5 Plus zowat het beste mid-rangetoestel van het moment. De Sony Xperia XA1 komt akelig dichtbij, maar delft het onderspit in de theoretische tests. Voor wie twijfelt tussen de G5 of de G5 Plus mag het duidelijk zijn: voor ‘slechts’ 80 euro meer krijg je een beter, mooier toestel met een betere batterij en een camera die voor deze prijs uitstekend is. Wat mij betreft de beste prijs-kwaliteitverhouding die je zal vinden.


Benieuwd hoe de Motorola Moto G5 Plus presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

huawei p8 litelenovo moto g5 plusmobielmoto greviewsmartphonesony xperia WA1

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals