Reviews

Nuki Smart Lock review: briljant in zijn eenvoud

Voordelen
Gebruiksvriendelijk
Eenvoudige installatie
Veilig
IFTTT
Nadelen
Duur
Luid
Nicheproduct
Aanbevolen prijs: €229
Waar te koop?
Totaalscore 9
Het Smart Lock van Nuki combineert een uiterst gebruiksvriendelijk design met veiligheid. Is het slimme slot klaar om de Vlaamse voordeur te veroveren?

Nuki is niet de eerste fabrikant om een slim slot in België op de markt te brengen, maar het is absoluut een van de meest gebruiksvriendelijke toestellen die je op dit moment op de kop kan tikken. Zonder te overdrijven: binnen vijf minuten heb je het slot geïnstalleerd, en daar moet je geen gereedschap voor tevoorschijn halen. Door die eenvoud heeft Nuki meer dan zijn voorgangers het potentieel om andere kopers dan gadgetliefhebbers en early adaptors aan te trekken en zijn intrede te maken in het modale Vlaamse huis. Dan is de vraag: zal die doorsnee Vlaming ook voordelen uit het Smart Lock halen?

IKEA-gewijs monteren

Laat ik eerst even terugkomen op het installatieproces. Je monteert het Nuki Smart Lock aan de binnenkant van je (voor)deur, op het sleutelgat. Afhankelijk van hoe ver het sleutelgat uitsteekt, kan je kiezen uit twee mogelijkheden om de plaat te monteren waarop je het slimme slot aansluit. Is het minder dan 3 millimeter, dan plak je de plaat erop; is het meer dan 3 millimeter, dan kan je IKEA-gewijs werken met kleine vijsjes. Zelf hoe je niets van gereedschap te voorzien, alles wat je nodig hebt om te monteren zit in de doos van het Smart Lock. Eens de plaat aangebracht steek je je sleutel op de deur, je plaats het Smart Lock over de sleutel, en je bent zo goed als klaar met het fysieke werk. Nukis app (beschikbaar voor Android en iOS) begeleidt je op de rest van de weg.

Mentale stap

Het fysiek installeren van het Nuki Smart Lock is een fluitje van een cent. Daartegenover is de mentale drempel waar je moet overstappen een stuk lastiger, zo heb ik toch ervaren. Een gewoon slot is simpel: heb je de sleutel niet bij, dan raak je niet binnen. Bij het gebruiken van het Smart Lock bleef bij mij de eerste dagen toch de vrees sluimeren dat het gewoon niet zou reageren en ik buitengesloten zou zijn uit mijn woning.

Onterechte paniek, want het Nuki Smart Lock werkt gewoon. Om het te gebruiken moet je op je smartphone bluetooth en gps activeren, en de app openen. Met de smartphone die je initieel met het slot koppelt, kan je digitale sleutels uitdelen aan andere personen die je toegang tot de woning wilt geven. Elke sleutel is uniek en geëncrypteerd. Per slot kan je 100 sleutels uitdelen, wat normaal gezien ruim genoeg is voor een gezinswoning.

Binnen en buiten

In gebruik was het Nuki Smart Lock af en toe wat sloom om te detecteren dat ik in de buurt was, maar in vergelijking met het bovenhalen van je sleutels is het toestel niet trager (of sneller). Bij het naar buiten gaan kan je op het slot zelf drukken om de deur te ontsluiten. Nuki heeft een handige functie ingebouwd waarbij het slot zichzelf na twintig seconden weer terug sluit, waardoor je je smartphone bij het verlaten van je woning niet hoeft boven te halen. In theorie zou dit ook kunnen wanneer je weer aankomt: het Nuki Smart Lock kan zich automatisch ontsluiten wanneer het je smartphone in de buurt detecteert. Die functie is echter nog in bètafase en werkte tijdens mijn testperiode niet goed.

[related_article id=”212834″]

Om toch nog even een kanttekening te plaatsen bij de vlotte werking van het Smart Lock: bij een deur die normaal gezien soepel open -en dicht gaat waren er geen problemen met Nuki. Ik heb het echter ook eens bij mijn ouders op de voordeur gemonteerd, een zwaar, oud en houten geval dat je enkel kan openen als je wat druk zet bij het ontsluiten. Dat bracht het Nuki Smart Lock wel van slag en ontregelde de werking.

Veiligheid

Slimme sloten hebben een slechte reputatie op het vlak van veiligheid, omdat sommige toestellen gemakkelijk te hacken zijn. Nuki verzekert de beveiliging van zijn toestel met geavanceerde end-to-end-encryptie, die door een onafhankelijke security-expert werd gecertificeerd. Verder heeft de fabrikant ook een mechanisme ingebouwd die moeten voorkomen dat je op een dag voor je deur staat en merkt dat het Nuki Smart Lock niet reageert wegens geen stroom meer. Het slimme slot werkt op batterijen: vier standaard AA-batterijen. Die gaan zes tot acht maanden mee bij gewoon gebruik. Normaal gezien laat de app je enkele weken op voorhand weten wanneer de batterijen vervangen moeten worden.

Kleine boor

Komen we aan de minpunten van het Nuki Smart Lock. Het valt niet te ontkennen dat het slimme slot een stuk meer geluid maakt dan het gewoon ontsluiten van je deur met een sleutel. Het haalt geen grasmaaier-niveau, maar het ligt toch in de buurt van een kleine boor. Ik kan me daarnaast ook inbeelden dat niet iedereen het nogal logge design van het Smart Lock zal smaken, ondanks het feit dat het product wel mooi afgewerkt is.

Maar de grootste vraag is: wat ben je nu eigenlijk met een slim slot? Je hebt een miniem snelheidsvoordeel. Het is weer één voorwerp minder dat je kan vergeten omdat het vervangen is door je smartphone. Is dat de investering waard? Het Nuki Smart Lock is nogal prijzig aan 229 euro. Het is slechts wanneer de rest van je huis ook slim is dat je meer uit het Smart Lock kan halen. Nuki heeft een eigen IFTTT-kanaal, waardoor automatisering erg gemakkelijk gaat. De fabrikant vooziet zelf ook een extra toepassing met de Nuki Bridge: met dit toestelletje van 82,50 euro kan je het Smart Lock op je thuiswifi aansluiten. Hiermee heeft iemand met toegang tot de Nuki Smart Lock de mogelijkheid om vanop afstand de deur openen.

Voor iemand die investeert in domotica kan het Smart Lock een ideaal vertrekpunt zijn om allerlei acties in gang te zetten, maar die doelgroep is op dit moment nog vrij beperkt. Het Nuki Smart Lock is een geweldig product, maar bij een dom huis blijft het vooral een gadget en geen meerwaarde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business