Reviews

HP Omen X 900-019nb review: straffe kubuscomputer

Voordelen
Unieke case is mooi, maar vooral ook toegankelijk
Topprestaties
Stijlvolle verlichting
Geweldige plaatsing van aansluitingen en HDD-bays
Nadelen
De kost voor het design is erg hoog
Aanbevolen prijs: €3499
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Omen X is zo stoer als hij eruitziet en levert monsterlijke prestaties. Dat alles komt evenwel aan een prijskaartje dat we moeilijk kunnen verantwoorden.

De Omen X van HP is een enorme kubus gekanteld in een hoek van 45 graden. Compact kunnen we het systeem hoegenaamd niet noemen, indrukwekkend wel.

De Omen X is beschikbaar in verschillende configuraties. Ons testtoestel heeft een Intel Core i7-6700K aan boord, vergezeld van een Nvidia GeForce GTX 1080, 32 GB aan RAM-geheugen en een SSD van 512 GB. Om het plaatje compleet te maken, krijg je er nog een HDD van 2 TB bij. Voor die configuratie tel je 3.499 euro neer en dat is zelfs niet bijna goedkoop. Ruw geschat koop je gelijkaardige hardware zonder behuizing voor ongeveer 2.200 euro. Met de overige 1.200 euro koop je een computer die niet gemaakt is om weg te stoppen en zich uitstekend leent voor gebruik door de enthousiasteling.

Ruw geschat koop je gelijkaardige hardware zonder behuizing voor ongeveer 2.200 euro.

De case van de Omen X is onderverdeeld in compartimenten. De voeding zit niet in hetzelfde compartiment als de onderdelen waardoor die erg toegankelijk zijn.  Het moederbord en de bijhorende hardware zit in een handige hoek van 45 graden, wat ideaal is voor wie wil sleutelen aan de ingewanden van zijn bak. Recht uit de doos ziet het systeem er fantastisch uit dankzij fantastisch kabelmanagement en stijlvolle gekleurde componenten. Zwart en rood zijn de themakleuren waardoor het groen van de GTX 1080 van Nvidia zelf als een doorn in het oog prikt. Een samenwerking tussen HP en MSI dringt zich op.

Praktisch ontwerp

Aan de rechterflank van de case vind je de belangrijkste aansluitingen. Enkele klassieke usb 3-poorten en enkele Type-C-poorten zijn zo onmiddellijk toegankelijk. De overige aansluitingen zitten netjes achteraan. Langs de zijkant zitten eveneens vier sleuven voor HDD’s. Die kan je eenvoudig openen (al zitten ze stroef vast) om HDD’s te wisselen zonder dat daar vijsjes aan te pas komen. Het systeem doet denken aan een NAS.

De bak zelf geeft licht langs de voorkant. De verlichting is best stijlvol en aanzienlijk minder potsierlijk dan wat je bij sommige andere gamingcomputers ziet. Een tooltje van HP zelf laat je toe de kleuren van het systeem aan te passen of een dynamisch patroon in te stellen. Dat werkt vlot, op enkele vreemde momenten na waarin onze wijzigingen niet werden doorgegeven. Een snelle reboot verhielp dat probleem telkens.

Razendsnel

Wie een beetje vertrouwd is met de hardware in de bak, weet dat de prestaties in theorie van de bovenste plank zijn. Dat is in de praktijk niet anders: de Omen X is razendsnel en leent zich voor het spelen van de nieuwste spellen op de maximale grafische instellingen in de WQHD-resolutie. 4K is ook een optie, al zakt de framerate bij spellen als Rise of the Tomb Raider dan wel onder de 60 fps, zelfs wanneer je de instellingen een beetje terugschroeft. De processor is ontgrendeld en overklokbaar, maar dat zal weinig aan de framerate op een dergelijke hoge resolutie veranderen. Er is plaats voor een SLI-opstelling met een extra GTX 1080 voor wie zich wil laten gaan.

We begrijpen waarom je deze Omen wil kopen. Wij willen het ook.

De Omen X is een beest en verdient punten voor zijn originele design dat niet alleen stoer maar ook praktisch is. De prijs voor de vormgeving is echter heel pittig. We zeggen niet dat de computer de investering niet rechtvaardigt, wel dat je voor 1.000 euro minder een minder aantrekkelijk maar even krachtig systeem kan bouwen. Een alternatieve optie is de aanschaf van de Omen X-case zonder ingebouwde computer. Die kost los ongeveer 650 euro, wat eveneens extreem pittig is, zelfs voor een case van dit kaliber.

We begrijpen waarom je deze Omen wil kopen. Wij willen het ook. Na een nachtje slaap beseften we echter dat een net iets minder mooi systeem voor vele honderden euro’s minder toch geen slechte optie is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business