Reviews

WD My Passport SSD (256 GB) review: designopslag

Voordelen
Stevig
Bliksemsnel
Licht en compact
USB en USB-C
Nadelen
Hoge prijs/capaciteit
Vingerafdrukgevoelig
Aanbevolen prijs: €119
Waar te koop?
Je hebt een usb-stick en een externe harde schijf vandaag de dag. WD voegt daar nu een tussenoplossing aan toe die qua formaat er net tussen past.
[related_article id=”212350″]

Externe opslag vandaag de dag vind je gewoonlijk in twee vormen: compact als usb-stick of uitgebreid als externe harde schijf. Die laatste kon ook moeilijk kleiner, omwille van de fysieke vorm van een harde schijf. We hebben al regelmatig over SSD’s geschreven, en nu heeft die techniek zijn weg gevonden in externe opslag. Dit opent de poort voor bijzondere ontwerpen en hoge snelheden, omdat de techniek van een SSD maar iets meer plaats inneemt als een USB-stick. Het enige verschil is dat er een kabel aan hangt zoals een externe harde schijf. WD springt op de kar met de My Passport SSD.

Vettige vingers

Deze externe SSD kan je zowel op Mac als Windows aansluiten wanneer je het kleinood uit de doos haalt. Wanneer je de eerste keer verbinding maakt, kan je kiezen voor een Windows- of Mac-installatie van extra software. Wat houdt dat vooral in? Beveiliging van je externe opslag door middel van één wachtwoord. WD voorziet een veilige 256-bit AES hardware-encryptie, zodat niemand je bestanden kan bekijken zonder wachtwoord. Wanneer je dat kiest, moet je wel rekening houden dat jijzelf ook niet meer aan je bestanden kan bij wachtwoordverlies.

Design betekent meestal fragiel, maar dat is de My Passport SSD allesbehalve. Hij is bestand tegen schokken en kan zonder problemen vanaf een hoogte tot 1,5 meter tegen de grond smakken. Voor de statistieken: hij kan zelfs een schok tot 1.500 g verdragen. Stevig genoeg, maar laat hem bij voorkeur niet in het water vallen. Daar heeft WD nog geen oplossing voor gevonden. Het geribbelde stuk oogt bijzonder, maar is verrassend genoeg een vingerafdrukmagneet. Het wordt bijzonder snel vies en je krijgt het niet snel mooi, wat toch wel spijtig is wanneer je het designaspect uitspeelt.

Dynamisch kabeltje

Wat de WD My Passport SSD anders maakt dan de rest, is het kabeltje. Je hebt geen specifieke kabel nodig om te verbinden, USB-C is al voldoende. Dat betekent dat indien je het kabeltje verliest, je zonder problemen in de winkel kan kiezen uit tientallen andere kabeltjes. Aan het uiteinde voor je computer vind je USB-C terug, met een adapter naar een klassieke USB-aansluiting. Hiermee is WD ineens klaar voor het heden, verleden en de toekomst. Het ondersteunt de laatste nieuwe USB 3.1 Gen 2-standaard, wat betekent dat ook laptops in de toekomst het onderste uit de kan kunnen halen.

[related_article id=”211639″]

Op ons testtoestel met die standaard halen we tot 300 MB/s lees- en schrijfsnelheden. Hiermee laat het de concurrentie achter zich, zeker op vlak van leessnelheden. De kans bestaat dat je diezelfde snelheden niet haalt met je huidige toestel, maar in de toekomst bij een nieuw toestel met de USB 3.1-standaard wel. Heb je een oude USB 2.0-aansluiting? Daar halen we maar 40 MB/s, het maximum wat je uit die standaard kan halen.

De WD My Passport SSD bestaat in drie formaten: 256 GB, 512 GB (199 euro) en 1 TB (399 euro). Wie veel externe opslag zoekt voor weinig geld, is hier aan het verkeerde adres. Heb je minder nodig, maar gaat het om pure prestaties in een compacte vorm? Dan stelt de WD My Passport SSD niet teleur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business