Reviews

Archos Diamond Alpha review: slecht gerecycleerd

Voordelen
Prestaties
Stevig design
Nadelen
Verouderde en bedenkelijke software
Slechte lokalisatie
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 7
Archos importeerde de Diamond Alpha rechtstreeks uit China. Het leverde een vlammend snelle smartphone op met een paar grote software-missers.

Met de Diamond Alpha maakt Archos de sprong naar het premiumsegment. Het Franse merk is een relatief jonge speler in de markt en brengt pas sinds 2013 smartphones en tablets uit. Tot nu beperkte het bedrijf zich tot de budgetmarkt, en wist het daar met enkele verrassend straffe smartphones uit de hoek te komen, zoals de Archos 50D Oxygen. De Diamond Alpha is het eerste lijntje dat Archos uitgooit naar de hoger geprijsde regionen.

Slordig

De strategie om vanuit een sterke positie in de budgetmarkt op te klimmen naar het premiumsegment is niet ongewoon. Huawei deed het Archos al voor, en concurrent Wiko doet momenteel net hetzelfde met de Wiko Wim. Er is echter een uitgesproken verschil tussen de aanpak van Archos en die van Wiko. Terwijl de Wim een zelf ontwikkeld product is van Wiko, heeft Archos zich de ontwikkelingskosten bespaard. Het kocht gewoon een bestaand model over bij een Chinese fabrikant, de Nubia Z17 Mini van ZTE. Afgezien van het logo op de achterkant van de smartphone zijn de Archos Diamond Alpha en de ZTE Nubia Z17 Mini identiek hetzelfde toestel.

Wie graag een unieke smartphone in handen heeft, slaat de Archos Diamond Alpha beter over. Het Franse bedrijf heeft niet eens de moeite genomen om te verhullen dat het om een overgekocht model gaat. In de instellingen bij ‘Over de telefoon’ staat te lezen dat je een Nubia Z17 Mini in handen hebt.

Het is niet het enige aspect van de software dat een slordige indruk wekt. De Nederlandse versie van het besturingssysteem is eerder een mengelmoes van Engelse en Nederlandse termen. Met die slechte lokalisatie valt nog te leven, erger is het feit dat ik er niet in slaagde om de betaalapp Android Pay te activeren. De app informeerde mij dat de smartphone mogelijk geroot is, waardoor Google het niet veilig acht om de toepassing te activeren. Dat wekt niet meteen veel vertrouwen.

Onvergeeflijke fout

De eerste 15 minuten die ik met de Diamond Alpha spendeerde draaiden uit op een frustrerende zoektocht naar de juiste knop. De standaardtoetsen van de smartphone zijn ongebruikelijk geconfigureerd. Meestal heb je onderaan een home-knop, een terug-toets en een knop waarmee je naar het overzicht van je openstaande apps gaat. Archos opteerde ervoor om in de plaats van de traditionele overzichtsknop een speciale systeemknop achter de linkertoets te steken, waarmee je snel naar instellingen of je widgets gaat.

Als je een Android-toestel koopt weet je doorgaans wel dat je niet al te veel updates moet verwachten, maar met twee jaar achterstand ben je er helemaal aan voor de moeite.

Voor wie nieuwsgierig is naar de oplossing: je opent het overzicht van je apps door langer te blijven drukken op de terug-toets rechts. Deze keuze van Archos is moeilijk te begrijpen. Afgaande op de andere slordigheden van de fabrikant, neem ik aan dat de ongebruiksvriendelijke configuratie opnieuw iets is dat zonder aanpassing is overgenomen van het Chinese model.

Als klap op de vuurpijl draait deze smartphone op een erg verouderd systeem: Android 6.0.1 Marshmallow. Bij een budgetsmartphone is een ouder OS nog te excuseren, voor een premiumtelefoon is dit een onvergeeflijke fout. Wie 400 euro neertelt zou een recent besturingssysteem moeten krijgen, punt uit. Android Nougat is ondertussen meer dan een jaar beschikbaar, opvolger Oreo is zelfs al uitgerold. Als je een Android-toestel koopt weet je doorgaans wel dat je niet al te veel updates moet verwachten, maar met twee jaar achterstand ben je er helemaal aan voor de moeite.

Goeie motor

Wie nu nog aan het lezen is: ja, er zijn wel degelijk pluspunten aan de Archos Diamond Alpha. Het maakt het dubbel jammer dat Archos belangrijke steken laat vallen met de software. De Diamond Alpha heeft geen opvallend design maar voelt wel kwaliteitsvol en stevig aan. De vingerafdrukscanner achteraan is accuraat en snel.

De grootste troef is snelheid. Het apparaat weet zijn tegenstanders in dezelfde prijscategorie en hoger ver achter zich te laten op het vlak van snelheid. De Wiko Wim, de Motorola Moto Z2 Play, de Asus Zenfone 4: de Archos Diamond Alpha raast ze allemaal voorbij.

Binnenin zit de Qualcomm Snapdragon 652 gecombineerd met 4 GB RAM. De chip heeft net als de software al wat jaren op de teller staan, maar bolt nog altijd goed. Dankzij de gulle voorraad aan werkgeheugen en de niet zo belastende full HD-resolutie kan deze smartphone een dergelijke topprestatie neerzetten.

Ook op grafisch vlak blijft de smartphone zijn directe concurrenten ook voor, al is het niet zo uitgesproken. Leg je het toestel naast een smartphone met een van de nieuwste high-end SoCs, dan moet de Diamond Alpha wel zijn meerdere erkennen.

Camera & batterij

De camera op dit toestel is een twijfelgeval. Aan de ene kant weet de dubbele camera met 13 megapixels kleuren helder en accuraat vast te leggen, aan de andere kant laat de scherpte van de beelden vaak te wensen over. De lenzen zijn zeker een verbetering tegenover wat je op de meeste budgettoestellen terugvindt, maar voor de beste foto’s kijk je nog altijd beter naar een van deze toestellen. De camera-app bezit verschillende filters en speciale modi, en heeft ook een handige pro-modus voor fotografiekenners. Op het vlak van autonomie springt de Diamond Alpha er niet uit. Je komt vlot een dag door met het toestel. Draai je geen al te zware apps, dan kan je er anderhalve dag uit persen.

Mocht ik alleen op de prestaties afgaan, dan is deze Archos Diamond Alpha een onbetwiste winnaar. Ook qua bouwkwaliteit is het toestel zonder problemen naast de tegenstand te leggen. De slordige manier waarop Archos het toestel op de markt heeft gebracht en het feit dat je een twee jaar oude Android-versie moet slikken, doen het premiumgevoel echter teniet. Ben je op zoek naar een straffe prijs-kwaliteitverhouding, dan kijk je beter naar de iets duurdere Honor 9 of de OnePlus 5.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business