Reviews

Archos Diamond Omega review: OnePlus-concurrent

Voordelen
Prijs
Handzaam formaat
Veel opslag
Dualsim
Nadelen
Camerasnelheid
Geen optische beeldstabilisatie
Beeldvervorming tegen de schermrand
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 8
Wie aan Archos denkt, denkt aan budgettoestellen die niet altijd de spijker op de kop slaan. De Diamond Omega maakt daar komaf mee en daagt de OnePlus 5T uit als prijsbreker bij de toptoestellen.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 44 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle premium smartphones in de test.


Wanneer Archos een toestel op de redactie binnen gooit, sta ik zelden te springen. Er zitten soms verrassingen tussen, maar het merendeel overstijgt de middelmaat niet. Dat heeft vooral met de budgetcategorie te maken waarin Archos vecht. De Diamond Omega is een absoluut vlaggenschip met de laatste nieuwe chipset en een 18:9-scherm met dunne randen aan 499 euro. De ultieme prijsbreker die OnePlus naar de kroon steekt?

Zeg maar ZTE

Allereerst moeten we wel het nodige verklaren: Archos heeft niet opeens uit de losse pols een high-end toestel op de markt gebracht. De Franse smartphonefabrikant heeft de ZTE Nubia Z17S overgenomen en er Archos op geplakt. Het is dus niet een eerste poging van Archos; ZTE heeft in deze categorie al meer ervaring opgedaan.

De Franse smartphonefabrikant heeft de ZTE Nubia Z17S overgenomen en er Archos op geplakt.

De Archos Diamond Omega is een knappe verschijning die stevig en compact aanvoelt. Het 5,73 inch Full HD-scherm (1.080 x 2.040 pixels) schommelt tussen 16:9- en 18:9-schermverhouding, waardoor hij vergeleken met andere toptoestellen nog relatief breed aanvoelt. Gelukkig heeft Archos de zijkant wel tot het minimum beperkt, met één nadeel: het glas maakt tegen de rand een plotse kromming waardoor de pixels kleurvervorming krijgen. Je ziet het niet elke keer, maar wanneer je het ziet, werkt het behoorlijk storend. Het AMOLED-scherm van de OnePlus 5T ziet er ook veel mooier uit.

Door zijn dunne randen boven- en onderaan kan je de Diamond Omega vlot met één hand bedienen. Een iets minder geblokt uiterlijk zoals de OnePlus voelt beter aan, maar het gaat hier vooral om persoonlijk smaak.

Topspecificaties

Net als alle toptoestellen zit er in de Archos Diamond Omega een Snapdragon 835, gekoppeld met 8 GB RAM. In alle testen krijgen we mooie resultaten terug en het besturingssysteem draait vlot. De schil lijkt heel sterk op die van Huawei met hier en daar andere accenten. Beiden richten zich sterk op de Chinese markt, wat mogelijk de gelijkenis verklaart.

De vingerafdruksensor achteraan is ideaal gepositioneerd en eenvoudig bereikbaar dankzij het kleine profiel van de smartphone. Hij reageert niet zo snel als de Huawei Mate 10 Pro, maar nog steeds vlot genoeg om dagelijks te gebruiken. De usb-C-aansluiting ondersteunt Qualcomm QuickCharge 3.0 en de hoofdtelefoonaansluiting is helaas gesneuveld. Opvallend is het gemis aan Bluetooth 5.0, terwijl andere toptoestellen al wel mee zijn. De glazen achterkant doet vermoeden dat draadloos laden mogelijk is, maar Archos trapt hier je dromen plat.

De camera-app oogt heel rommelig met vreemde knoppen als ‘Camera Family’ waar de verschillende cameramodi achter zitten verscholen.

Wisselvallig

Ondanks dat alles rond dit toestel snel aanvoelt, kan de camera-app wat werk gebruiken. Het oogt heel rommelig met vreemde knoppen als ‘Camera Family’ waar de verschillende cameramodi achter zitten verscholen. De dubbele camera (12MP f/1.8 & 23 MP f/2.0) focust vooral op zonder verlies van kwaliteit twee keer in te zoomen. Door het hoge megapixel-aantal verlies je minder kwaliteit, maar vergeleken met de Samsung Galaxy Note 8 is toch een duidelijk verschil dat een echte zoomlens beter presteert.

Door het gebrek aan optische beeldstabilisatie is foto’s nemen bij donkere lichtomstandigheden heel lastig. De camera heeft heel wat tijd nodig om dan een foto te nemen met een middelmatig resultaat dat detail en kleur mist. Bij daglicht neemt de Archos Diamond Omega degelijke foto’s, maar echt bliksemsnel zoals andere vlaggenschepen is hij niet.

Video kan tot 2160p/30fps, maar opnieuw zorgt het gebrek aan digitale of fysieke beeldstabilisatie voor een minder goed beeld. Selfies (2x 5MP f/2.2) zien er degelijk uit om op sociale media te delen. Om er iets meer mee te doen, gooit het gebrek aan detail roet in het eten.

OnePlus

De batterij scoort middelmatig maar brengt je comfortabel doorheen de dag. Twee dagen is iets te optimistisch, zelfs bij licht gebruik. Opvallend: de Archos Diamond Omega is enkel beschikbaar met 128 GB interne opslag. Dat is absurd veel gezien zijn prijskaartje. Verder is er plaats voor twee simkaarten.

[related_article id=”220993″]

Alles wijst erop dat Archos met deze zet een OnePlus-killer heeft gemaakt, maar wanneer je alle details naast elkaar legt is er nog werk aan de winkel. De strijd om het laagste prijskaartje wint Archos, maar op vlak van camera en beeldkwaliteit wint OnePlus. Het verschil is groot genoeg dat het prijsverschil niet genoeg doorweegt. Dat neemt niet weg dat de Archos Diamond Omega een verrassend sterk toestel is voor zijn prijs en door zijn kleiner formaat mogelijk wel mensen kan bekoren.


Benieuwd hoe de Archos Diamond Omega presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business