RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • Uitstekende ondersteuning
 • Gebruiksvriendelijk
 • Minimalistisch design
 • Ondersteuning IFTTT, Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Home
CON
 • Beperkt bereik internet bridge

De slimme thermostaat Tado weet ons te bekoren met zijn gebruiksgemak en minimalistisch design.

Advertentie

Het Duitse Tado is ondertussen al aan de derde generatie van zijn slimme thermostaat toe, een product dat je volgens de fabrikant tot 30 procent moet helpen besparen op je energiefactuur. In hoeverre die claim waar is, valt moeilijk te beoordelen na een testperiode van enkele weken, maar studies over langere tijd tonen wel aan dat een slimme thermostaat doorgaans een positief effect heeft. Al is het alleen al maar omwille van de betere controle over je verwarming en opvolging van je verbruik die zo’n thermostaat mogelijk maakt.

Wat houdt die ‘slimheid’ in bij de Tado? Zoals je al kan vermoeden, is er een applicatie voor je smartphone mee gemoeid. De slimme thermostaat gebruikt de gps in je telefoon om op basis van je locatie de temperatuur in huis aan te passen. Is iedereen het huis uit, dan wordt de verwarming uitgezet. Kom je weer in de buurt, dan wordt de temperatuur geleidelijk aan opgekrikt, zodat je altijd in een warm huis toekomt. Je hoeft dus zelf geen schema’s in te stellen. De Tado kan op basis van locatiegegevens anticiperen op last-minute veranderingen in je planning, zodat je nooit per ongeluk in de kou komt te staan of het huis onnodig wordt verwarmd.

Doe-het-zelf-installatie

Voor je van al dat slims kan genieten, moet eerst je huidige ‘domme’ thermostaat worden vervangen. De meeste thermostaatfabrikanten geven er de voorkeur aan dat je dat aan een specialist overlaat, maar Tado zwemt tegen de massa in. Het is kinderlijk eenvoudig om de slimme thermostaat zelf te installeren met behulp van de instructies die het bedrijf je aanreikt. Laat je het toch liever aan een specialist over, dan is dat natuurlijk ook een optie.

Ik koos voor de doe-het-zelf-installatie. Tijdens het installatieproces geef je het merk en model van je huidige verwarmingsketel en thermostaat door. Tado presenteert je vervolgens een aangepaste handleiding op maat. Zit jouw specifieke combinatie nog niet in hun database – zoals bij mij het geval was – dan worden nieuwe instructies voor je aangemaakt. Dat duurt één à twee werkdagen. De instructies zijn bijzonder helder en sluiten elke vergissing uit, waardoor je de klus zelfs met een minimum aan kennis geklaard krijgt.

Tado levert alle onderdelen die je nodig hebt voor de installatie mee in de doos. In geval je geen kamerthermostaat hebt of gebruik maakt van een draadloos exemplaar heb je wel nog een extensiekit nodig. Die wordt apart verkocht voor 99 euro, wat duurder is dan bij de concurrentie.

Tado werkt samen met IFTTT, Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Home.

Bij de thermostaat hoort ten slotte nog een internet bridge die je in je thuisnetwerk hangt, zodat de Tado met je smartphone kan communiceren. Je plaatst de bridge en thermostaat best niet te ver uit elkaar om een stabiele draadloze verbinding te garanderen. Dankzij de internetverbinding kan je de Tado ook laten samenwerken met automatiseringsdienst IFTTT, of aansturen via spraakcommando’s met Amazon Alexa, Apple Homekit of Google Home.

Locatiegebaseerd

Tado maakt gebruik van de locatiegegevens van je smartphone om de verwarming te regelen. Om daar optimaal gebruik van te maken, is het aangeraden dat elk gezinslid de applicatie op zijn of haar telefoon heeft staan. Je wil immers niet dat je partner in een koud huis achterblijft wanneer jij de deur uit bent. De locatiedetectie werkt in mijn ervaring bijzonder goed. Wanneer iedereen het huis uit is, daalt de temperatuur naar een vooraf ingesteld minimum, om opnieuw op te warmen tegen dat de eerste weer thuis komt. Het temperatuurverloop kan je mooi aflezen op een grafiek in de app.

Natuurlijk kan je het automatisch programma op elk moment overschrijden door de temperatuur manueel in te stellen via de applicatie, een webbrowser of op de thermostaat zelf. Je kan een manuele aanpassing permanent laten gelden, tot het volgende omschakelpunt in je schema, of gedurende een vooraf vastgelegde periode van bijvoorbeeld twee uur.

Wanneer iedereen het huis uit is, treedt de ‘Away’-modus in werking zodat de temperatuur daalt naar het vooraf ingestelde minimum. Deze modus laat verder toe om het huis opnieuw te beginnen opwarmen wanneer je weer in de buurt komt. Je kan kiezen tussen ‘Eco’, ‘Balance’ of ‘Comfort’. Afhankelijk van je keuze verschuift het evenwicht van een focus op energiebesparing naar een comfortabel warm huis.

De slimme thermostaat van Tado blinkt uit in zijn eenvoud en is een verdienstelijke concurrent voor de Nest.

De Tado-thermostaat houdt daarnaast de lokale weersvoorspellingen in de gaten en kan detecteren wanneer er een raam open staat, zodat ook met die elementen rekening wordt gehouden bij het activeren van de verwarming. Het detecteren van een open raam gebeurt aan de hand van een plotse duik in temperatuur en verandering van de luchtvochtigheid. De Tado schakelt de verwarming dan voor een bepaalde tijd uit om energie te sparen.

Radiatorkranen

Tado biedt ook een set slimme radiatorkranen aan. Die kunnen in tandem met de thermostaat worden gebruikt, maar werken ook zelfstandig zodat je ze bijvoorbeeld in een appartement met centraal verwarmingssysteem kan gebruiken.

De radiatorkranen laten zich even eenvoudig installeren als de thermostaat en zorgen ervoor dat je de temperatuur in elke kamer afzonderlijk kan regelen, wat potentieel een nog grotere kostenbesparing kan opleveren.

Het is wel niet goedkoop. Een startsetje met twee kranen en een internet bridge kost zo’n 190 euro. Wil je alle chauffages in huis van zo’n slimme kraan voorzien dan betaal je nog eens 79 euro extra per stuk.

Conclusie

De slimme thermostaat van Tado blinkt uit in zijn eenvoud en is een verdienstelijke concurrent voor de Nest, die eveneens op basis van locatie werkt. Dankzij de duidelijke instructies kan je hem eenvoudig zelf installeren. Nadat je alles hebt ingesteld in de app, hoef je er ook niet meer aan te denken. De thermostaat doet zijn werk en zorgt dat het huis te allen tijde op de meest optimale manier wordt verwarmd. Dat zorgt niet alleen voor meer comfort, maar zal je op termijn ook een centje helpen besparen op de energiefactuur.

Met name gebruikers met een zeer wisselend schema en kleiner huis of appartement zullen het meeste voordeel halen uit de Tado-thermostaat. Heb je een groter huis, dan is een oplossing waarbij je de temperatuur voor elke kamer apart kan regelen interessanter. In dat geval kan je de Tado-radiatorkranen overwegen, of kijken naar een systeem als Honeywell evohome.


8 REACTIES

 1. Sinds gisteren ook een Tado thermostaat geïnstalleerd, enkel het “pairen” tussen het toestel en de bridge zorgde voor een “probleem” moest de bridge meerdere keren herstarten, de rest verliep vlekkeloos, de DHZ instructies zijn fantastisch, tot en met het verwijderen van de huidige thermostaat, is bij mij ook gekoppeld via Google Home, werkt prima, ben nu nog wat aan het spelen met de instellingen van het toestel en de app.

 2. Zo slim is dat ding niet: hij doet toch wat je tegen hem vertelt? “Ik ben niet thuis. Doe verwarming uit.” Wat is daar voor slims aan? En wie zegt mij dat de fabrikant niet mee zit te ijken wat jij met je thermostaat aan het doen bent?

  • Het gaat veel verder dan dat.
   Zo zal de thermostaat ook leren hoe lang het duurt eer een kamer opgewarmd is bij bepaalde weersomstandigheden.
   vb:
   Het is 5°c buiten en binnen is het 18°. Dan zal de thermostaat uit ervaring weten dat het 55 minuten duurt om de kamer op 22° te krijgen.
   Bij 15°c buiten is dat misschien maar 25 minuten.

   Dus, als jij zegt dat het om 17 uur 22°c moet zijn. Dan weet hij hoelang ervoor hij zich moet aan zetten.

   maw, een slimme thermostaat programmeer je niet vanaf wanneer hij moet beginnen stoken, maar vanaf wanneer hij een bepaalde temperatuur moet hebben.

   Al kan je dat meestal ook zelf instellen hoelang per dag hij maximaal mag voorverwarmen mocht je dat willen.

   btw, als je zo bang bent dat iemand mee kijkt, je hoeft niet per se verbonden te zijn met het web. Dat is alleen nodig wanneer je ook met uw smartphone het ding wenst te bedienen of wanneer je meerdere toestellen met elkaar wil laten communiceren.

   Maar als je het daar echt moeilijk mee hebt zou ik mij weg houden van sociale media en niet meer reageren….
   Er is nieuws voor je: IEDEREEN kijkt mee.
   Microsoft kijkt mee via windows10 , google kijkt mee via Android en chrome, Facebook kijkt mee, Discus kijkt zelfs mee. Dacht je nu echt dat ze een thermostaat nodig hebben om te weten wanneer jij thuis bent? Nee hoor. Dat doen ze wel via jouw mobiel.

   • Voor de beeldvorming: ik zit in de “verwarmingsinstallaties” dus ik weet precies hoe het allemaal werkt. Ook aanwarmvervroeging is niet onbekend hier. Mijn thermostaat verwarmt zelf mijn huis doordat hij goed geprogrammeerd is en mijn huisgenoten weten ook wat ze moeten doen als ze weggaan of als de kachel langer zou moeten blijven branden.
    En daarnaast heb ik geen smartphone, geen Facebook (ik heb echte vrienden), gebruik geen Windows 10 en zeker geen Chrome. En een slimme energiemeter hebben we ook niet. Dus wie kijkt er nou eigenlijk mee? Veel minder dan jij suggereert.

    • Nou, je bent vast heel gelukkig zo te lezen. 🙂

     Dus jij past uw programma aan om vroeger te beginnen met verwarmen op koudere dagen? Dan heb je het vast wel behoorlijk druk. 😀

     En ja, ook tussen verwarmingsinstallateurs zitten mensen die niks van thermostaten af kennen. Het is een laag geschoolde job voor iets, he. 😉

    • ik veronderstel dat iemand anders onder uw naam geantwoord heeft?
     Dat je denkt dat er niemand zou meekijken is een utopie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here