Reviews

Epson EcoTank ET-2700 review: vaarwel lege inktpatronen

Voordelen
Waanzinnig lage kost per pagina
Nauwelijks inkt vervangen
Jaren aan inkt mee in de doos
Milieuvriendelijk
Nadelen
Installatiewizard kan beter
Traag
Kleurenprints hebben geen fotokwaliteit
Aanbevolen prijs: €299,99
Waar te koop?
Totaalscore 7
Epsons budgetversie uit de EcoTank-printerreeks komt geleverd met voldoende inkt voor drie jaar aan printplezier. Het gemak en de geldwinst die daarmee gepaard gaan, volstaan om enkele minpunten over het hoofd te zien.

Op het eerste zicht is de EcoTank ET-2700 van Epson niet zo goedkoop. Het prijskaartje van 299 euro tilt het toestel gezwind uit de budgetklasse, waar nochtans fantastische amateurprinters terug te vinden zijn. De ET-2700 is desalniettemin heel scherp geprijsd, als je voorbij de initiële investering kijkt. In de doos zit immers voldoende inkt voor de komende drie jaar. Epson maakt zich sterk dat je 6.000 kleurenpagina’s of 7.500 zwart-witpagina’s kan printen zonder dat je een extra cent moet uitgeven. Verspreid over drie jaar wil dat zeggen dat je dagelijks meer dan vijf kleurenafdrukken kan maken, wat lang niet slecht is.

Lage kost per pagina

Is het dan toch tijd om nieuwe inkt te kopen, dan scheur je je broek nog steeds niet. Een flesje kleureninkt kost je 7,5 euro (al moet je er natuurlijk drie kopen om de reservoirs voor magenta, cyaan en geel bij te vullen), een flesje zwart-witinkt gaat voor 11,5 euro de toonbank over. Het totale inktreservoir bijvullen, kost je dus 34 euro, wat de kost per pagina voor een kleurenprint tot amper een halve eurocent brengt. Ter vergelijking: de Brother DCP-J772DW kost je 3,6 eurocent per kleurenpagina, of zeven keer meer.

De EcoTank-technologie ondersteunt de budgetvriendelijke inktaanpak. Je koopt immers geen inktpatronen, maar plastic flesjes met daarin de juiste inkt. Het inktreservoir en de flesjes zijn voorzien van een handig koppelsysteem. Klik het flesje op het juiste reservoir, en het vult automatisch. Het flesje opent enkel wanneer je het met het juiste reservoir verbindt, zodat je niet kan morsen en al evenmin per ongeluk cyaaninkt in het magentareservoir kan gieten. Het hele systeem is tot in de laatste details uitgedacht, werkt heel vlot en lijkt ons helemaal foolproof.

Installatie

De printer kan worden geïnstalleerd door gebruik te maken van de installatiewizard. De software is te downloaden via de site van Epson. Het installatieproces duurt langer dan we gewend zijn van vergelijkbare toestellen (het doorlopen van de wizard kost je ongeveer 25 minuten), maar het wijst zichzelf uit. Zodra je er doorheen bent rolt het eerste blad al uit de printer.

Er was in ons geval ook een firmware-update nodig om de installatie vlot te laten verlopen. Zonder deze update werkte de installatieprocedure niet goed.

De printer is daarnaast via Wi-Fi Direct ook te verbinden aan bijvoorbeeld je smartphone. Na het installeren van de app kan je dan direct foto’s of documenten printen vanaf dit toestel, zonder dat daar een router tussen zit.

Prestaties

We testten de capaciteiten van de printer naar goede gewoonte via USB, om de netwerkkwaliteit als factor weg te nemen. Uit onze tests blijkt dat het toestel niet de snelste in zijn soort is. Vergelijken we de ET-2700 met printers van 250 euro en duurder, dan moeten we de snelheid ondermaats noemen. Wanneer we de meegeleverde inkt in rekening nemen en de Epson als budgetprinter classificeren, presteert hij wel naar behoeven.

Een enkele pagina vol tekst afdrukken duurt ongeveer tien seconden, aan een kleurenplaat over de hele pagina ben je 36 seconden kwijt. Onze 17 pagina’s tellende tekstbom, gevuld met wetteksten uit het Belgisch staatsblad, rolde in anderhalve minuut uit de printer. Vergelijkbare toestellen zijn ongeveer 20 tot 30 procent sneller.

De printer is minder geschikt als je foto’s heel scherp wil afdrukken. Grote kleurvlakken ogen soms diffuus,, met gekleurde stippeltjes die het zichtbaarst zijn in grijze vlakken. De afdrukkwaliteit van de tekst is wel naar verwachting. De letters zijn misschien wat licht vergeleken met andere printers, maar dat valt pas echt op als je pagina’s gaat vergelijken. Bekijken we de output los, dan kunnen we die comfortabel en zonder verdere bedenkingen lezen.

Duplex printen zit niet in dit toestel ingebakken, al kan je natuurlijk wel manueel op weerskanten van een blad printen. In dat geval is de print niet perfect uitgelijnd, al is dat opnieuw een technische tekortkoming die in de praktijk nauwelijks tot niet merkbaar is.

We dienen nog op te merken dat bovenstaande tests via het netwerk iets minder vlot liepen. Af en toe nam de printer een pauze tijdens het afdrukken, maar uiteindelijk zette hij wel steevast zijn drukwerk verder. We speculeren dat netwerkbereik hier een factor is, al maakten we dergelijke haperingen nog niet eerder mee.

Ideale tekstmachine

Epson maakt dan wel enkele compromissen met de EcoTank ET-2700, maar vergis je niet: dit is een prima printer. Zeker als je het aantal pagina’s dat je met de meegeleverde inkt kan printen meerekent is de ET-2700 een koopje. Epson trok hier resoluut de kaart van volume aan een zacht prijsje. Deze Epson is absoluut geen fotoprinter en al evenmin een snelheidsduivel, maar dat hoeft ook niet.

We zien het toestel als de ideale compagnon voor eenieder die geregeld wat moet printen, maar de kosten onder controle wil houden. Denk bijvoorbeeld aan gezinnen, studenten of kleine kantoren. De printer is ideaal voor zij die best veel tekst moeten printen, maar gerust even kunnen wachten op hun bedrukt papier Ook voor spreadsheets of andere documenten met kleur waar fotokwaliteit niet belangrijk is, ben je hier aan het juiste adres.

Vergeet tot slot niet dat inktflesjes nog een ander groot voordeel hebben boven inktpatronen: ze zijn een stuk minder belastend voor het milieu en zorgen voor veel minder afval. Zolang je weet waar de sterktes en de zwaktes van dit toestel liggen, zal je er zeker tevreden mee zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business