Reviews

Acer Predator Triton 700 review: bloedhete overkill

Voordelen
Uniek en origineel design
Mechanisch toetsenbord
Prestaties
RGB
Meegeleverde muis
Briljante inham voor draadloze ontvanger
Dynamisch geluid
Nadelen
Luide koeling
Snel warm
Onhandige touchpad
Snelle throttling
Aanbevolen prijs: €3.899
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Triton 700 is strak, krachtig en verrassend uniek, met dank aan onder andere het ingebouwde mechanische toetsenbord. Wie het geld kan missen en enkele eigenaardigheden durft verdragen, vindt hier een boeiende gaminglaptop.

Met 1,9 centimeter dikte en een gewicht van amper 2,45 kg is de Predator Triton 700 een eerder slanke gaminglaptop, maar dat betekent niet dat Acer dit toestel van een light-configuratie heeft voorzien. We gaan aan de slag met een prestatiebeest, uitgerust met Nvidia GeForce GTX 1080 gpu, een quadcore Intel Core i7-7700HQ met boostsnelheid van maar liefst 3,8 GHz, een compleet overdreven 32 GB aan DDR4-RAM en 1 TB aan SSD-opslag, afkomstig van twee 512 GB PCIe-SSD’s in RAID 0. Omdat een laptop meer is dan zijn binnenkant, voorziet Acer de Triton van een dun maar aangenaam mechanisch toetsenbord en een 120 Hz IPS-scherm, dat helaas maar een resolutie van 1.080 op 1.920 pixels heeft. Aangezien de hardware probleemloos overweg kan met een WQHD-scherm voor zelfs de zwaarste spellen, is dat een ongebalanceerde keuze.

Omgewisseld

Voor we dieper ingaan op de prestaties, verdient het toetsenbord en bijhorend touchpad wat meer uitleg. Acers mechanische toetsenbord heeft nauwelijks meer travel dan een klassiek laptoptoetsenbord, maar het geeft een aangename hoeveelheid feedback, zowel gevoelsmatig als auditief dankzij de geweldige mechanische klik die met het indrukken van de toetsen gepaard gaat. Is dat vervelend voor je buren? Ongetwijfeld, maar dat is hun probleem.

Het toetsenbord zit vooraan de laptop, waar normaal de touchpad woont. Gebruik je het toestel met de meegeleverde Predator-muis, dan is dat een heel aangename positie. De laptop is voldoende slank om de toetsen op de hoogte van een normaal toetsenbord te brengen, terwijl je polsen netjes op de tafel kunnen rusten.

De designkeuze heeft echter een keerzijde: een laptop heeft een touchpad nodig en die verhuist nu naar achteraan. Aan de achterzijde van de laptopbasis, tegen het schermscharnier, zit een glazen band. Door dat glas zie je een subtiel verlichte koelingsventilator, net als enkele andere hardwarecomponenten. Bovenop het glas woont ook de touchpad. Dat is heel mooi, maar niet echt praktisch. Het glas klikt niet mee en de klassieke rechtermuisklik vind je hier ook niet terug. In de plaats daarvan moet je met twee vingers klikken om een contextmenu te openen. Dat went wel, maar is beslist minder praktisch dan een gewoon touchpad.

Vetplekjes

We begrijpen wel waarom Acer voor design heeft gekozen, aangezien het geheel er heel netjes uitziet. Het lijkt helaas alsof een goede, maar blinde vriend van Acers CEO ook zijn zegje heeft mogen doen over het toestel, waardoor de glasplaat voorzien is van twee vlekken. Die moeten volgens het marketingpraatje enerzijds het licht van de ventilator verspreiden, en anderzijds duidelijk maken waar de touchpad zich bevindt. In de praktijk lijken ze op een vetplek.

Naast de ventilator is ook het toetsenbord voorzien van verlichting. Die is standaard ingesteld op blauw, wat aansluit bij de kleuraccenten van het toestel. We zijn Acer dankbaar dat het komaf maakt met de vreselijke rood-zwartcombo die gaminglaptops de laatste jaren domineert. Via de PredatorSense-applicatie kan je de kleuren natuurlijk aanpassen, zowel naar een dynamische lichtshow als een statisch profiel, waarin je iedere toets individueel van een kleur kan voorzien.

De PredatorSense-app heeft verder tabs waarmee je de snelheid van de ventilators kan aanpassen, en de temperatuur en load van alle onderdelen kan analyseren. Een ‘Overklokken’-tab laat je toe de snelheid van de grafische kaart lichtjes op te schroeven.

Prestaties en throttling

Tijdens onze tests viel het meteen op dat de Triton 700 snel warm wordt. Een test met Prime95 illustreert hoe de cpu, zelfs zonder belasting en bijhorende hittevorming van de gpu, na enkele seconden al throttlet naar de basiskloksnelheid van 2,8 GHz. De 3,8 GHz die Intel bij zijn product belooft, wordt onder load nooit gehaald. Om aan de thermische uitdagingen van het slanke chassis te voldoen, heeft Acer de maximale kloksnelheid van de chip met ongeveer 400 MHz teruggeschroefd. Dat is teleurstellend, aangezien de metertjes in de Sense-tool aangeven dat er nog flink wat thermische marge is in de eerste seconden voor het throttlen.

In de praktijk is de processor natuurlijk meer dan krachtig genoeg om samen met de grafische kaart full HD-gaming te ondersteunen. Alle moderne spellen draaien op de hoogste grafische settings, zoals je zou verwachten van een toestel van dit kaliber. De overklokmodus voor de gpu heeft hier weinig meerwaarde. De GTX 1080 is sowieso veel te krachtig voor een 1080p-scherm. Met een extern WQHD-display aangesloten presteert de Triton nog steeds voortreffelijk, al doet de overklokfunctie hier evenmin veel. Logisch: zoals de processortest al illustreerde, is de thermische marge in een chassis dat smaller is dan twee centimeter beperkt.

Gebruiken we Rise of The Tomb Raider met DirectX 11 als referentie (1080p, Zeer Hoog), dan zien we over alle benchmarks heen een gemiddelde framerate van 116 fps. Met de overklokfunctie uitgeschakeld wordt dat 111 fps of 4,5 procent minder. Zelfs met overklokken ingeschakeld, presteert dit systeem bovendien minder goed dan ons desktopreferentiesysteem met GTX 1080. (116 fps vs 135 fps, of 16 procent.)

Op het scherm valt niets aan te merken. Het 120 Hz-scherm is fijn voor de competitieve gamer die daar om geeft, maar we moeten bekken dat dat we zelf nooit heel veel verschil zien met een display met een iets lagere refreshrate. De kijkhoek is uitstekend, zoals je in de prijsklasse wel mag verwachten.

Kan luider

Wat eveneens in de lijn van verwachtingen ligt, is de accuprestatie. Gezien de zware hardware in gaminglaptops, leggen we de lat sowieso niet al te hoog en ook dit toestel slaagt er in om alsnog te struikelen en plat op zijn gezicht te gaan. Onze PC Mark 8 Home-accutest, die thuisgebruik (zonder gaming) simuleert, klokt af op 1 uur en 47 minuten. De readerstest, waarbij we heel licht leeswerk in Microsoft Word simuleren, houdt het net 2 uur en 32 minuten uit. De batterij opnieuw opladen, duurt exact even lang. Een dealbreaker is dat niet: niemand koopt een gamginglaptop omwille van het uithoudingsvermogen van de batterij, maar houd het in je achterhoofd.

Hetzelfde kunnen we zeggen van het koelsysteem, dat de nodige decibels produceert. Ook dat is niet verrassend, al hadden we in tandem graag een iets capabeler geluidssysteem gezien. Wanneer de koeling op volle toeren draait, is het volume niet altijd toereikend. Daar staat dan weer tegenover dat het geluid van uitzonderlijk hoge kwaliteit is voor een laptop, en een verrassend gevoel van diepte en richting kan overbrengen.

Tot slot zijn de aansluitingen bij een toestel als de Triton 700 natuurlijk niet onbelangrijk. Achteraan het toestel vind je naast de voedingsaansluiting ook HDMI en DisplayPort. Rechts schuilt naast de aan-uitknop de ethernetpoot, vergezeld van een klassieke USB 3-poort en een USB 3.1 type C-aansluiting, uitgerust met Thunderbolt. Links zitten naast audio in en out nog twee gewone USB-poorten, alsook een uitneembaar klepje. Achter dat klepje zit een extra USB-poort die enkele millimeters in het chassis zit weggestopt. Dat lijkt vreemd, tot je ontdekt waarom Acer ze voorzien heeft. De inkeping is exact even dik als een standaard bluetooth-adapter voor een externe muis, zoals bijvoorbeeld een exemplaar van Logitech. Stop je de receiver voor die randapparatuur in die poort, dan steekt die niet uit het chassis. Eenvoudig en briljant (tot op het moment dat je de receiver weer wil verwijderen).

Opstartmuziek

Over de ganse lijn bekeken is de Acer Predator Triton 700 een uitstekende gaminglaptop. Hij is niet zonder foutjes, maar daar staat tegenover dat Acer een gedurfd toestel naar buiten brengt dat veel origineler is dan zijn voornaamste concurrenten. Of de laptop zijn geld waard is, is altijd twijfelachtig aan een budget dat tegen de 4.000 euro aanligt. Je betaalt immers een fikse premium op het design achter dit toestel.  Heb je er het geld voorover, dan koop je hier in ieder geval wel een unieke laptop met meer dan voldoende pk’s om de recentste titels te spelen.

Ohja, de laptop schreeuwt telkens wanneer je hem opstart.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business