Review Ember Travel Mug: je koffie (of thee) is nu ook verbonden
Zelf drink ik dagelijks graag liters thee – wanneer mogelijk, natuurlijk. Om mijn thee warm te houden, maak ik normaliter gebruik van een thermoskan van Hydro Flask. Het nadeel van een normale thermoskan is dat deze op den duur je drinken koud laat worden – en ik moet eerlijk zeggen, ik ben niet zo’n fan van die vorm van iced tea. Ember, een Amerikaanse fabrikant van onder andere de Travel Mug, maar ook een keramische mok, gebruikt warmte-elementen om drinken in zijn producten op temperatuur houden. Zo blijft je drinken langer warm, aldus Ember. Om dit mogelijk te maken heeft Ember een batterij in weten te bouwen, die geeft energie aan alle stukjes technologie in de Travel Mug. Daaronder valt ook de Bluetooth LE (Low Energy)-verbinding die gebruikt wordt om de thermoskan op afstand te bedienen – waarover later meer.
De uitpakervaring van de Travel Mug is tamelijk ‘saai’, je hebt namelijk enkel de Travel Mug en een oplaadstation. Opladen gaat niet via een USB-poort, maar gebruikt een specifieke oplader van Ember. Op het oplaadstation zitten twee puntjes die de metalen strip aan de onderkant aanraken. Het voordeel is dat je de Travel Mug in het oplaadstation kan plaatsen zonder ook maar iets in te pluggen. Eenmaal in de adapter zal de thermoskan beginnen met opladen – Ember raadt zelf ook aan om de thermos op te laden voordat je hem voor de eerste keer gaat gebruiken. Als de thermos is opgeladen, dan is het tijd om de Google Play Store of Apple App Store te bezoeken voor de ‘Ember app’. Raak het Ember logo nu lang genoeg aan tot er staat ‘pair’, open vervolgens de app en selecteer de Ember Travel Mug. Als je geluk hebt, zal de thermos direct gepaard zijn met je telefoon… Bij mij lukte het de eerste keer na 20 minuten.
Ervaringen met de applicatie
Je kan als reviewer veel ongeluk hebben, de ervaring van bijna elk elektronisch apparaat kan namelijk met een software-update worden verbeterd, zo was ook ditmaal het geval. De eerste weken van het testen had ik last van een thermoskan die simpelweg niet van plan was om met mijn telefoon te verbinden. Terwijl ik mijn review van de thermoskan aan het schrijven was, besloot Ember echter nog een software-update uit te rollen, met als aanpassing: ‘een verbeterde Bluetooth LE-verbinding’. Nu kan je niet klakkeloos uitgaan van de opgelijste verbeteringen, dus ben ik weer een paar dagen met de thermos aan de slag geweest.
En? Juist, Ember heeft het probleem opgelost. Als ik de app nu opstart – terwijl de thermoskan is ingeschakeld – heeft deze direct een verbinding. Als je de telefoon eenmaal in verbinding krijgt met de Travel Mug, geeft het je wel een hoop toegevoegde waarde. Zo kan je de thermos voorzien van een naam – handig als je er bijvoorbeeld meerdere in huis hebt staan – ook krijgt de thermoskan via de app zijn software-updates. Het belangrijkste is wel het instellen van de temperatuur. Dat kan met de fysieke draaischijf aan de onderkant van de Travel Mug, maar ook via app. Daar kan je namelijk gemakkelijk met een slider de temperatuur veranderen.
In de praktijk werkt de bediening vlekkeloos. Ember heeft natuurlijk een draaischijf aan de onderkant van de thermos, maar wat is er nu handiger dan hem direct van je telefoon te kunnen bedienen. Voor mij was het vooral een gemak omdat ik de draaischijf niet zo intuïtief vond, helaas wijzigt de temperatuur niet bij elke draai, maar lijkt er enkel één graden Celsius bij of af te gaan als je twee keer draait. Via de app kan je de temperatuur heel precies bedienen; op de thermoskan werk je per graden, terwijl je in de app de temperatuur ook op een tiende van een graad in kan stellen. Weet je niet hoe warm je koffie of thee eigenlijk hoort te zijn, dan heeft Ember in de app een aantal voorstellen ingebakken. Zo zou groene thee het beste te drinken zijn op 59 graden Celsius, terwijl je koffie beter zal smaken op een constante 57 graden Celsius.
Werking als een ‘verbonden thermos’
Zoals eerder aangegeven, gebruik ik een Hydro Flask thermoskan in het dagelijks leven om mij thee te allen tijde warm te houden. Dit was voor mij dan ook de kans om uit te testen of Ember een goede tegenstander in huis heeft. In mijn ervaringen kwam, helaas, naar voren dat dit niet het geval is. Ember biedt een thermoskan met een relatief ‘dikke’ behuizing, waarbij je ook zou verwachten dat het wel goed zal zitten met de temperatuur. Om de twee thermoskannen goed te kunnen vergelijken heb ik allereerst de Ember gebruikt naast mijn Hydro Flask, zonder de slimme functies te gebruiken: mijn thee werd dus niet op elektronische wijze verhit door de thermoskan.
In die testen bleek dat de Ember veel minder lang de warmte kon behouden. Een van de redenen voor de (snellere) afkoeling van de thee is de warmte die de behuizing doorlaat. In plaats van een koele plastic wand, werd de Ember merkbaar warm; de Hydro Flash bleef daarentegen, met zijn dubbele wanden, koel aan de buitenkant. Na meermaals tussentijds de thee te hebben gedronken, behield de Flask zijn voorsprong. Tussen de drie en vier uur was de thee in de Travel Mug dusdanig afgekoeld dat het voor mij echt te koud was om nog te drinken. Let op: tijdens mijn testen was in beide gevallen de dop van de thermoskan gesloten.
Als je de thermos van Ember koopt, dan wil je natuurlijk wel de slimme functies gebruiken. Weet de Ember dan wel zijn temperatuur te behouden? Ja, maar niet voor lang. De Ember Travel Mug heeft daadwerkelijk een voordeel boven de Hydro Flask, want: de thermos kan je warme drank op een specifieke temperatuur houden. Het nadeel is dat Ember Travel Mug slechts een batterijduur van rond de twee uur weet te behalen, echt lang blijft je warme drankje dus niet warm. In sommige reviews lees ik dat Ember de Travel Mug zou bedoelen voor op je bureau bij het oplaadstation. Dat kan inderdaad een uitkomst zijn, zo kan je namelijk voor een langere duur je thee warm houden. Toch is dat voor mij geen uitkomst. Ik ben vaak genoeg onderweg, zonder de mogelijkheid om even het oplaadstation in een muur te pluggen. Het is dan ook een thermoskan. Met de twee uur aan uithoudingsvermogen streeft de Hydro Flask de Travel Mug overigens nog altijd voorbij, mijn vertrouwde thermoskan kan mijn thee van 10:00 tot 17:00 warm houden, met, zelfs op het laatste moment, nog thee die warm genoeg is om niet als ‘iced tea’ te moeten drinken.
Niet voor ‘mij’
Nu de testperiode ten einde komt, heb ik wel geleerd dat de thermoskan simpelweg niet voor mij gemaakt is. Voor wie het product dan wel gemaakt is, dat zou ik ook niet weten. Met zijn capaciteit van 350 milliliter valt de Travel Mug hopeloos achter veel andere thermoskannen. Verder is de thermoskan niet enorm slim – je kan er immers enkel de temperatuur mee regelen voor twee uur. Wel moet ik Ember een klopje op zijn schouder geven voor de bouwkwaliteit, daar kan ik namelijk niks (of, in elk geval, vrij weinig) op aanmerken – anders dan dat de buitenkant wat krasgevoelig is. Het pijnlijkste onderdeel is echter nog niet geweest, en dat is de prijs om een thermoskan aan te schaffen. Ember rekent maar liefst 179,95 euro op zijn eigen website. Mijn thermoskan van Hydro Flask kost 40 euro, daar kan je er dus vier van kopen in de levensduur van één Ember. Mijn keuze is gemaakt; slimme vernieuwingen werken helaas niet op elk terrein.