Reviews

Review AfterShokz Trekz Air: bone-conducting earbuds zijn de perfecte ‘sportkameraden’

Voordelen
Goede bouwkwaliteit
Stabiele Bluetooth-verbinding
Veilig voor bij het hardlopen
Nadelen
Geluidskwaliteit blijft minder met bone-conducting
Geen mogelijkheid om nummers te skippen
Aanbevolen prijs: €159
Waar te koop?
Totaalscore 8
Je hoeft jezelf niet vreemd aan te staren als je nog nooit van bone-conducting earbuds hebt gehoord, dat was bij mij voor het testen van de AfterShokz Trekz Air namelijk ook het geval. Ben ik inmiddels fan, of niet?!

AfterShokz is al jaren de enige fabrikant van bone-conducting earbuds. Anders dan je ‘standaard’ paar Bluetooth earbuds die in je oor gaan, is dat hier niet het geval. Sterker nog, de earbuds rusten voor je oor net boven je kaakbeenderen. In principe werken de earbuds vergelijkbaar met normale varianten, als in: er zijn trillingen nodig om het geluid over te brengen. In de AfterShokz Trekz Air zit een trilmotor die op veel verschillende frequenties kan trillen, zelfs bas zou op deze manier nagebootst kunnen worden.

Het reviewexemplaar dat wij op de redactie ontvingen was in het grijs,

Via je botten komt het geluidssignaal bij je trommelvlies binnen waar het zijn weg vervolgt als trillingen tot je het hoort. Alleen het verhaal al maakte voor mij dat ik voldoende redenen had om de earbuds te testen. Bij mij kwam ook de volgende vraag op: werkt het zoals AfterShokz de technologie presenteert aan zijn klanten? Afgelopen maand heb ik veel gebruikgemaakt van de earbuds om juist dat te achterhalen, of het nu in mijn thuiskantoor was, of onderweg van- en naar werk in Turnhout. Oh, en vergeet de sportsessies niet.

Verrassend licht, slechts 30 gram

Bij binnenkomst van de AfterShokz Trekz Air was het eerste wat ik opmerkte hoe fraai de verpakking van de earbuds was. Nu heb ik in het verleden producten zien falen met de mooiste verpakkingen, maar het draagt in elk geval bij aan de gehele uitpakervaring. Bij het uitpakken merkte ik ook gelijk op hoe licht de earbuds zijn, slechts dertig gram. Daar komen veel earbuds ruim bovenuit, welk effect dat heeft op het draagcomfort komt later nog terug in mijn review van de Trekz Air. Naast de Trekz Air zit er ook nog een luxe rubberen case voor de earbuds in de doos, daarmee blijven je earbuds altijd goed beschermd. Als laatste is er een USB-kabel meegeleverd, en, geheel onverwachts: ook een paar oordopjes om je omgevingsgeluid passief weg te filteren. Dat kan zeer handig zijn als je in een druk kantoor zit, of de Trekz Air eens onderweg zou willen gebruiken. Bij mijn testen heb ik de oordopjes niet gebruikt.

Vooraleer ik ga praten over het draaggemak, wil ik eerst over de bouwkwaliteit van de earbuds praten, dat is in een woord samen te vatten: super. AfterShokz zegt gebruik te maken van een titanium frame, en alhoewel ik dat niet kan bevestigen, is mij wel duidelijk geworden dat het frame enorm sterk is. Om het frame zit een dun laagje soft-touch rubber, ook dat voelt goed gaan, en zet zich door bij de trilmotoren en de plaats waar de batterijen zich bevinden. Want, voor je oren zitten, zoals eerder al aangegeven, de trilmotoren. Vermoedelijk heeft AfterShokz de earbuds in evenwicht moeten brengen, en dat is ook goed gelukt. Als ik moet gaan muggenziften, dan is voor mij het rubberen klepje over de microUSB het enige waarover ik kan ‘klagen’. Het is mij bekend dat deze klepjes relatief vaak afbreken, dus een coating en extra afdichtingen voor de microUSB-poort aan de binnenzijde zou mijn voorkeur hebben.

Perfect voor het sporten

“Perfect voor het sporten…”, deze uitspraak verdient natuurlijk wel wat nuancering. De earbuds zijn voornamelijk ontworpen voor bij het hardlopen, en dat is dan ook waar ik ze bij heb getest. Het lage gewicht is goed te merken als je de AfterShokz Trekz Air opzet, na ze lang op te hebben merkte ik soms niet eens dat ik ze nog op mijn hoofd zaten. Het gewicht, slechts dertig gram, is namelijk verdeeld over je twee oren en rust dus niet in je oorkanaal, waar veel mensen na lange tijd last van krijgen. Dat wordt geholpen door het klemmende vermogen van de earbuds en het stijve titanium frame. Daardoor had ik tijdens het hardlopen weinig last van beweging van de earbuds. Natuurlijk is er wel wat beweging, maar lang niet zoveel als met veel van de bedrade Bluetooth-earbuds, die er ook nog eens voor zorgen dat je ‘een meter’ draad achter je nek hebt zitten. Ook bij het reizen en op kantoor is het zeer fijn om de earbuds te dragen, vooral als het op het laatst lijkt alsof er gewoon kleine speakers op je oren staan – alleen dan zonder een zwaar en klemmend gevoel.

Het gewicht draagt dus bij aan het comfort van deze earbuds, maar hoe is de algemene ervaring als je de earbuds voor de eerste keer aanzet? Nou, eigenlijk wel goed. In de weken dat ik uitgebreid de Trekz Air op heb gehad, werd ik verrast door het gemak dat de earbuds meebrengen. Natuurlijk bieden ze ondersteuning voor Bluetooth, waarmee ik ze meermaals via mijn smartwatch en smartphone heb kunnen verbinden. AfterShokz heeft dat in elk geval goed voor elkaar, zonder extra fratsen uit te halen zijn de Trekz Airs elke keer direct met mijn telefoon verbonden. Bij het luisteren van muziek wist ik aan het begin nog niet of ik wel zo’n fan was van deze techniek. In mijn geval moest ik enorm wennen aan de trillingen die via de botten bij je trommelvliezen terechtkomen, het voelde namelijk wat onnatuurlijk. Gelukkig was dat niet voor lang, want na één tot twee dagen constant de earbuds te hebben gedragen, was dit gevoel mij bekend, en lette ik er al niet meer op. Een week nadat ik de Trekz Air voor het eerst op had gezet, wist ik niet beter, al is dat wel iets wat je persoonlijk moet ervaren.

Bone-conducting geluid?!

Voordat de Trekz Air bij mij binnen waren gekomen, had ik, zoals eerder aangegeven, nog nooit bone-conducting earbuds gedragen. AfterShokz heeft mij weten te verbazen hoe goed dat kan klinken; als je bas niet het belangrijkste onderdeel vindt van muziek, dan klinken de Trekz Airs prima. Muziek is helder genoeg, maar niet niet altijd even ruimtelijk. Je mist wel echt de bas in je muziek. Dit komt doordat er geen ruimtelijke ‘chamber’ gecreëerd kan worden, wat noodzakelijk is om bas zijn proporties mee te geven. Daarbij schiet het product misschien wel zijn doelgroep voorbij, want sporters zijn vaak juist op zoek naar earbuds met veel bas voor hun sportactiviteiten. Is dat geen vereiste, dan zijn de earbuds wel prima voor het sporten. Let er dan wel op dat je, als je het beste geluidskwaliteit wil hebben, dan de oordoppen gebruikt. Het geluid is niet slecht zonder de oordoppen, maar windgeruis in je oren kan de geluidservaring toch behoorlijk om zeep helpen. Het nadeel is dan dat je tenietdoet aan een van de specifieke functies van de Trekz Air, en dat is dat al je omgevingsgeluid gewoon hoorbaar blijft.

De Trekz Air zijn zeer fijn om te gebruiken tijdens het hardlopen, maar ook tijdens het reizen komen ze prima van pas.

Als laatste is er nog één puntje om te bespreken voordat ik je met rust laat, en dat is de batterijduur. In de marketingmaterialen van AfterShokz wordt er een batterijduur van zes uur geclaimd. Meermaals heb ik de earbuds voor meer dan zes uur kunnen gebruiken, in sommige gevallen kwam ik zelfs zover dat ik tot bijna zeven uur op een enkele lading kwam (50 procent volume). Daarmee streven de earbuds dus zelfs de geclaimde batterijduur voorbij – al is het niet enorm ‘verrassend’. Er zijn in-ear earbuds in het prijssegment die zeker beter presteren, maar die zijn dan weer moeilijk te vergelijken met de Trekz Air. AfterShokz heeft met bone-conducting ‘earbuds’ namelijk een geheel nieuw segment gecreëerd. Sport je veel, en dan vooral ook buiten, dan kan ik je zeker aanraden om de Trekz Air aan te schaffen. Niet alleen voelen ze enorm stevig aan, ik voelde mij ook veiliger met de earbuds aan, simpelweg omdat ik fietsers, of zelfs andere hardlopers, aan hoorde komen. Ben je vaker onderweg dan je buiten gaat sporten, dan kan je de 159 euro misschien beter aan een ander paar in-ear earbuds of on/over-ear hoofdtelefoons uitgeven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business